3 tips om je kind te begeleiden in zijn sportieve of creatieve passie

Peter Leenders
Copywriter en vader

Een sportieve hobby of eerder iets creatief…zolang je kind maar doet wat hij of zij graag doet. Maar een hobby kost geld: lidmaatschap, kledij, instrumenten en verschillende benodigdheden. Betaal jij alles als ouder? Of toch maar samen sparen?

Via een hobby kan je kind zich verder ontwikkelen, energie kwijt raken en vooral: zich amuseren. Maar op plezier maken, plakt helaas ook een prijs. De hobby van je dochter of zoon neemt vaak een stevige hap uit je gezinsbudget. Hoe pak je dit slim aan? En hoe maak je van de gelegenheid gebruik je kind bewust te maken van de waarde van het geld en de kostprijs van het dagelijkse leven?

Just try it !

Als je kinderen jong zijn, dan proberen ze vaak een aantal activiteiten uit. En daar is niks mis mee. Zo leren ze zichzelf ontwikkelen en ontdekken ze wat ze leuk vinden. Laat ze dus maar wat rondsnuffelen. Kijk hierbij ook goed naar je kinderen en probeer te ontdekken wat hun interesses zijn.

Kan je kind toch moeilijk kiezen, of heeft het nog geen uitgesproken interesse, dan is het nuttig je zoon of dochter in te schrijven voor een creatief- of sportkamp. Op deze manier komt je kind met allerlei activiteiten in aanraking en kan het duidelijker zijn wat hij of zij wel en niet interessant vindt.

Laat je kind eerst deelnemen aan ‘instap- of probeerdagen’ voordat je een engagement voor een heel seizoen aangaat. Zo vermijd je onnodige inschrijvingskosten. Want je wil niet dat je kind telkens na 2 sessies stopt als je voor een heel seizoen lidgeld betaald hebt. Veel sportclubs, muziekscholen, dansverenigingen en jeugdbewegingen organiseren deze momenten zodat kinderen kennis kunnen maken met de activiteiten en de club. En ze voorzien hierbij de noodzakelijke benodigdheden. Handig want zo vermijd je de onmiddellijke aankoop van een aantal zaken zoals een instrument, een tennisracket of hockeystick.

De basiskosten van een hobby

Is de kogel door de kerk en is er een activiteit gekozen? Dan betalen de ouders meestal de ‘opstartkosten’ en de basiszaken: het lidgeld, kledij, instrument en andere zaken die het kind nodig heeft om zijn of haar passie uit te oefenen.

Deze basis kan nogal variëren van het soort hobby dat je kind uitoefent: de kosten van het lidmaatschap en benodigd materiaal kunnen sterk verschillen. Kinderen blijven groeien dus moet je ook regelmatig nieuwe kledij kopen. Slijtage van het materiaal is helaas niet te vermijden. Dit is ook een uitgavepost waarmee je rekening moet houden.

En regelmatig beperken kinderen zich niet tot slechts één hobby…maar beter zo dan in de zetel voor televisie zitten niet? Als ouder vraagt dit wel een bepaalde financiële inspanning waarmee je best op voorhand rekening houdt. Zet hiervoor dus tijdig een centje opzij.

Sparen met het zakgeld

De tennis tenue van Elise Mertens, het voetbalshirt van Eden Hazard of Kevin De Bruyne of de wieler outfit van Greg Van Avermaet… kinderen willen graag sporten in de kledij van hun helden. Maar de kledij van deze helden is niet goedkoop. En met 1 tenue kom je geen heel sportseizoen rond.

Als kinderen nog extra zaken voor hun hobby willen, dan kan je met hen afspreken dat ze hiervoor sparen via hun zakgeld. Zo leer je hen een centje opzij zetten voor extra’s. Want in het echte leven moet je ook geld opzij zetten om zaken die je graag wil te kunnen kopen.

Je kan het ook slim en efficiënt aanpakken: laat je kind deze extra’s vragen als cadeau bij een verjaardag, communie- of lentefeest, Sinterklaas en de eindejaarsfeesten. Zo kunnen grootouders, meter en peter bijleggen voor een cadeau dat je kind echt wil. Op die vermijd je nutteloze cadeaus.

Hoe pak je dit aan ?

Via een digitaal spaar- of beleggingsplatform zoals Yongo kan je samen met je kind en zijn of haar supporters de hobby(‘s) van je kind financieren. Want naast sparen of beleggen voor de toekomst van je kind, kan je ook geld opzij zetten voor spaardoelen op kortere termijn.

Bepaal samen met je kind waarvoor je wil sparen: dat hippe paar voetbalschoenen, de coolste hockeystick, een flitsende tennisracket, een nieuw instrument of een leuke zomeractiviteit (muziek-, paarden- of sportkamp). Voeg deze spaardoelen toe in je Yongo en nodig vervolgens je supporters uit. Zo zien ze meteen wat je kind echt graag wil en zetten jullie samen een centje opzij voor zijn of haar passie.

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur