Waarom cash geld gebruiken ouderwets is

Peter Leenders
Copywriter en vader

Nu al hebben acht op de tien jonge Belgen amper cash op zak. Betalen gebeurt met de bankkaart en meer mobiel. Sparen volgt deze tendens en zal dus ook meer en meer online gebeuren. 

De toekomst start vandaag

De huidige generatie verkiest mobiel bankieren: via apps op hun smartphone voeren ze betalingen uit en beheren ze hun spaargeld. Deze jongeren zullen waarschijnlijk de eerste generatie zijn die volledig gaat voor een digitale portefeuille.

En wat zal de toekomst brengen? Betalingen die gebeuren via vingerafdruk, oogscan of misschien nog gemakkelijker ... Cash geld en bankkaarten zullen in ieder geval verdwijnen.

Reken er dus maar op dat jouw kind dezelfde weg zal opgaan, maar dan in sneltempo in plaats van stapvoets. Hoe effen je het digitaal pad voor hem of haar?

Een cashvrije samenleving

Volwassenen betalen hun aankopen hoofdzakelijk via de bankkaart of smartphone. Er gaat steeds minder cash geld rond in huishoudens waardoor kinderen minder in contact komen met cash geld. Terwijl het toch belangrijk is dat je kind op jonge leeftijd leert omgaan met geld.

Als ouder praat je dan ook best over geldzaken met je kind. Plan niet één groot gesprek wanneer jij vindt dat het hiervoor tijd is, maar pik dit op bij dagdagelijkse zaken: de prijs van een brood, de boodschappen die je doet, een tankbeurt, de reis die jullie plannen, … Momenten genoeg dus om hier samen spontaan over te praten zodat je kind zicht krijgen op de kostprijs van deze zaken en de waarde van geld, zonder dat cash een hoofdrol speelt. Praten over geld mag geen taboe zijn. Als ouder heb je immers de grootste invloed op je kind zijn of haar houding tegenover en kennis van geld. En dit al op vroege leeftijd.

Leg wel uit dat die bankkaart of smartphone geen onuitputtelijke financiële bron is. Geef je kind dus mee vanwaar dit geld komt, dat je hiervoor moet werken en je zelf ook moet sparen voor bepaalde uitgaven.

Digital natives

Kinderen zijn op jonge leeftijd al online via smartphone, tablet of computer. Ze worden veel sneller dan wij destijds blootgesteld aan geldzaken via online producten,in-app-aankopen, digitale magazines en games. Alles lijkt binnen handbereik te liggen voor hen.

Leer hen dan ook in de digitale wereld omgaan met geld om er de waarde van te leren kennen: online sparen, online betalen binnen een veilige omgeving, … Praat hierover, geef hen de kans om hiermee te experimenteren onder jouw toezicht en geef hen dus ook digitaal geld (als zakgeld, een centje voor de verjaardag, …).

Stap voor stap kan je je kind leren omgaan met geld in deze digitale maatschappij. Je gebruikt best de moderne technologie om ‘old school’ geldtips te leren aan je kind in zijn of haar digitale leefwereld. Je kan hier al mee starten op jonge leeftijd.

Een online spaar- en beleggingsplatform

Maak als ouder zeker gebruik van digitale hulpmiddelen. Je kan digitaal zakgeld geven, je kind kan online sparen voor projecten op korte termijn (bijvoorbeeld voor een nieuwe gsm, gameconsole, de aankomende solden) en jullie kunnen samen op lange termijn een centje opzijzetten voor zijn toekomst.

De voordelen:

- Alles verloopt online via pc, tablet of smartphone.
- Via een digitale applicatie hebben je tiener en jij steeds een duidelijk overzicht.
- Je tiener leert bewuster omgaan met geld, op een veilige manier en onder jouw toezicht en controle.
- Je kan de supporters van je kind (grootouders, meter, peter, vrienden) gemakkelijk betrekken bij de projecten op korte en lange termijn.

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur