Hoe leer ik mijn kind met geld omgaan?

Lobke Gielkens
Lobke Gielkens
Blogger, journaliste en mama

Het ouderschap komt niet met een handleiding. Toch heeft je kind heel wat te leren over de dingen des levens voor het helemaal alleen op eigen benen kan staan. Denk aan meedraaien in een huishouden, studeren, elke dag een beetje zelfstandiger worden tot bewust worden van centen en leren sparen.

Laat ik dat ‘leren sparen’ één van de belangrijkste dingen vinden in de opvoeding van mijn kinderen. Want als klein Lobke hadden wij het financieel niet zo breed thuis. Als kind en puber heb ik echt geleerd hoe het is om weinig (tot geen) geld te hebben en heb ik echt moeten leren sparen voor dingen waar ik naar verlangde. Die grote levensles wil ik vandaag zo graag meegeven aan mijn eigen kroost. Toen ik Yongo ontdekte, wist ik het meteen: dit gaat mijzelf én mijn kinderen echt helpen.

Hoe ik mijn kinderen dan leer omgaan met geld? Deze handleiding kan jou misschien wel helpen.

1. Geef je kinderen zakgeld

In plaats van alles ‘zomaar’ te geven aan je kinderen, kan je hen beter van kleins af aan de waarde van geld leren door hen elke week of elke maand een zakcentje te geven. Voor kinderen vanaf 7 à 8 jaar is dat zeker al mogelijk, want zij leren op school al tellen en rekenen met geld dus dan is het extra leuk dat ze thuis ‘echt’ kunnen oefenen. Mijn twee oudste kinderen hebben allebei een spaarpot op hun kamer waar ze wekelijks hun zakcentje in stoppen. Frauke is 8 jaar en krijgt wekelijks € 2, Kobe is bijna 10 jaar en krijgt wekelijks € 4.

2. Laat je kinderen zelf naar de bakker of buurtwinkel gaan met cash geld

“Mamaaaaaa, mag ik naar de bakker gaan?” Dit is iets wat ik heel graag stimuleer, ze worden er niet alleen zelfstandiger van, ze leren ook de waarde van geld. “Het is € 1,50 voor één brood, hoeveel kosten twee broden dan? Als ik je € 5 meegeef, hoeveel krijg je dan terug?” Het zijn steevast vragen die ik stel voor ik ze naar de bakker stuur. Win-win want ze leren iets bij en jij hoeft zelf niet naar de bakker.

3. Speel spelletjes met geld

Denk gezelschapsspelletjes zoals Monopoly, Hoeveel zakgeld heb jij?, Het Boodschappenspel, Jumbo zakgeldspel of je kan ook zelf een leuk spelletje maken met een bakblik en muffinvormpjes en zo je kind leren welke geldstukken er allemaal bestaan, sorteren maar! Weet je wat we ook soms spelen? Winkeltje! Ik kom dan bij de kindjes winkelen en zij rekenen af met hun kassa, heerlijk om dat hoofdje te laten werken op die manier.

4. Leer hen dat niet alles vanzelfsprekend is

“Mamaaaa, mag ik een koersfiets?” Of "Mag ik een nieuw spelletje voor de Playstation?” Je bent niet de beste vriendin van je kinderen door hen alles te geven, integendeel. Later als ze groot zijn moeten ze ook weten dat er hard gewerkt moet worden voor dure cadeaus. Ik leer hen graag dat niet alles vanzelfsprekend is en dat er gespaard moet worden voor grote dingen. Daarom zijn wij gestopt met vaak kleine cadeautjes te geven en investeren we liever met z’n allen in belevenis­cadeaus zoals uitstappen, iets waar ze echt iets aan hebben. Zo zien ze dat wanneer iedereen samen legt voor iets leuks, dat je dan veel meer kan hebben.

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Ontdek Yongo

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.