Waarom het loont om met je kind te praten over geld

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Praten met kinderen over geld, het is een gevoelig thema. Moet je als ouder je kind betrekken in je financiële situatie of kan je er beter over zwijgen? Voor- en tegenstanders hebben elk hun redenen. We onderzochten hoe ouders dit aanpakken in de praktijk.

Praten andere ouders over geld met hun kind?

We vroegen de volgers van de Facebookpagina van Yongo of zij met hun kinderen over geld praten. Hierop kwamen heel wat reacties met ongeveer evenveel voor- en tegenstanders. Een korte bloemlezing:

Laat een kind een kind zijn

"Een kind moet daar niet mee bezig zijn, laat ze genieten van het leven zonder zorgen."

"Je moet kinderen nog een beetje kind laten zijn. Alles komt wel op zijn tijd... van kleins af moeten ze daarmee nog niet bezig zijn, ze hebben er nog een heel leven voor!!! Laat ze zolang ze jong zijn gewoon genieten."

Financiële educatie is een onderdeel van de opvoeding

“Mijn kinderen zijn 5, 7 en 9. Ze weten hoeveel ik verdien, hoeveel ons huis en de nutsfacturen kosten. Ze kunnen tellen en weten dus ook wat er over is om te leven. Waarom zouden ze dat niet mogen weten? Je moet kinderen klaarstomen voor de toekomst. Hen op een roze wolk laten en betuttelen helpt hen niet vooruit.”

“Bij opvoeding hoort ook omgaan met de 'beschikbare' middelen en ook op een verantwoorde manier omgaan met geld...”

Voor beide meningen valt iets te zeggen natuurlijk. En er is geen goed of fout. Vaak ligt de waarheid ergens in het midden. Toch blijkt dat Belgische ouders op een of andere manier over geld praten met hun kind(eren), al dan niet bewust.

Ouders praten wel over hun uitgaven, maar niet over hun inkomsten

Samen met studiebureau iVox voerden we een online peiling uit naar hoe 1000 Belgische ouders omgaan met sparen voor hun kinderen (6 tot 12 jaar). Daaruit blijkt dat de meeste ouders wel degelijk over geld praten met hun kinderen, maar niet alles komt ter sprake.

9 op de 10 Belgische ouders gaven aan regelmatig met hun kind(eren) te praten over de uitgaven voor de boodschappen en de minder courante zaken (cadeaus, uitstapjes, reis, kapper, ...).

Slechts 2 op de 10 Belgische ouders spreekt met hun kinderen over hun maandelijkse inkomsten.

Een interessante tegenstelling: wel praten met onze kinderen over hoeveel we moeten betalen voor alles, maar niet meegeven met welk inkomen dat moet gebeuren ...

Belang van financiële opvoeding

85 % van de Belgische ouders uit ons onderzoek hecht veel belang aan de financiële opvoeding van hun kinderen. Dit kunnen we alleen maar aanmoedigen en we ondersteunen ouders hierbij graag. Lees alles over kinderen en omgaan met geld op onze blog.

Praten over geld bouw je stap voor stap op. Belangrijk is te weten wanneer je kind bepaalde aspecten van geld kan begrijpen. Pedagoge Marijke Bisschop licht toe vanaf welke leeftijd je kan praten over geld met je kind.

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.