Sparen voor de solden? Een goed idee voor tieners!

Peter Leenders
Copywriter en vader

Twee keer per jaar is het alle remmen los voor fervente shoppers: de solden! Voor veel tieners is het een ideaal moment om met een beperkt budget toch mooie aankopen te doen. En voor hun ouders is het een mooie gelegenheid om hen bewuster te leren omgaan met geld. Lees hieronder hoe je jouw zoon of dochter kan helpen om op voorhand een centje opzij te zetten voor de koopjesperiode. Yongo is daarvoor ideaal!

Als je een tienerdochter of -zoon hebt, dan is de kans groot dat je fashionista of fashionisto tijdens de solden de stad intrekt of naar een shoppingcenter gaat. Geen interesse in fashion? Misschien gaat hij of zij wel op zoek naar de nieuwste game of naar een coole smartphone! Het is een mooie gelegenheid om je tiener bewuster te leren omgaan met geld want leren sparen is een belangrijk onderdeel van de financiële educatie van je kind. Maar hoe pak je dat aan?

4 manieren om een shoppingbudget te geven aan je tiener

1. Voldoende zakgeld geven

Als je tiener zakgeld krijgt, kan hij of zij een deel daarvan gebruiken om te shoppen. Sommige ouders geven een ruim bedrag, dat ook moet dienen om bijvoorbeeld kleren te kopen, maar dat hangt af van de leeftijd en maturiteit van je kind. Ontdek hoeveel zakgeld een tiener gemiddeld krijgt in België.

2. Een kledingbudget bepalen

Je kan op voorhand een budget afspreken dat gespendeerd mag worden aan kleren. Zo creëer je een kader waarbinnen je zoon of dochter zich kan bewegen. Hij of zij zal keuzes moeten maken want het budget is niet onbeperkt. Op die manier leert je kind dat geld snel op is als je je laat gaan, ook tijdens de solden. Bovendien blijf je zo als ouder een gezonde controle houden op het geld van je kind

3. Klusjes laten doen

Door klusjes te doen in ruil voor wat centjes, leert je tiener dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen. Het gras maaien, babysitten, een kamer opnieuw verven, … er is heel wat te verzinnen. Het hoeft niet allemaal bij jou thuis te zijn. Misschien hebben je buren, familieleden en vrienden ook nog wat werk. Als je tiener na 5 uur babysitten eindelijk 20 euro heeft verdiend, dan zal hij/zij dat geld meer naar waarde schatten, dan wanneer jij het zomaar geeft.

4. Geld geven als geschenk

Het is niet gemakkelijk voor ouders, grootouders, meter en peter om telkens een geschikt cadeau te kopen voor de tieners in de familie. Als je weet dat jouw tiener graag shopt, dan kunnen feestdagen, de verjaardag, communie, een goed rapport, … een mooie gelegenheid zijn om budget te verzamelen voor de solden.

Een handige oplossing

Met Yongo van AG Insurance kan je tiener heel eenvoudig online sparen en/of beleggen via de Yongo-app of op yongo.be. Wil je tiener tijdens de solden een nieuwe smartphone en een paar coole sneakers op de kop tikken? Dan kan hij die in een verlanglijstje steken in Yongo. Familie en vrienden kunnen dan meesparen en zien waarvoor ze bijdragen.

Ondertussen spaar en/of beleg jij op naam van je kind, om een kapitaal op te bouwen voor als het volwassen is. Handig om later de studies te financieren, een eerste autootje te kopen, de notariskosten voor de aankoop van een appartementje te betalen, ...

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur