Financiële opvoeding van kinderen: tips van experts

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Kinderen die nooit hebben geleerd om spaarzaam te zijn en die altijd kregen wat ze wilden, hebben later meer kans om in de financiële problemen te komen. Daar kan je als ouder iets aan doen! In ons webinar “Financiële opvoeding van kinderen: tips van experts” leggen 3 experts uit wat je moet weten over financiële opvoeding en hoe je dat als ouder best aanpakt. 

1. Kenneth De Beckker

Kenneth De Beckker geeft als universitair onderzoeker de academische invalshoek van financiële geletterdheid. 

 • Wat is financiële geletterdheid?
  De meeste mensen denken dat het gaat over kennis, maar kennis alleen is niet voldoende. In de praktijk zijn er 3 elementen die moeten samenwerken om te kunnen spreken over financiële geletterdheid.
 • Hoe is het gesteld met de financiële geletterdheid van onze jongeren?
  Een studie van Febelfin bij jongeren en jongvolwassenen tussen 15 en 30 jaar over dit onderwerp bracht 3 frappante en wat verontrustende resultaten naar voor. Kenneth bespreekt ze.
 • Wie heeft de grootste rol bij financiële opvoeding: school, ouders of beide?
  We kunnen al verklappen dat zowel ouders als school een rol hebben te spelen. Je komt in het webinar ook te weten welke rol en hoe die best in te vullen. 

2. Marijke Bisschop

Marijke Bisschop heeft tonnen praktijkervaring als pedagoge en gedragstherapeute. Ze deelt haar tips om financiële opvoeding in de praktijk te brengen.

 • Praktijkvoorbeeld: je kind volgt een influencer en wil een duur gadget hebben dat de influencer aanprijst. Hoe ga je daar mee om als ouder?
  Je kind kan heel wat leren van zijn ouders over de invloed van reclame en influencers. Marijke geeft een paar praktische tips om je kind aan het denken te zetten.
 • 2 essentiële zaken die je moet weten als je wil praten over geld met je kind
  Voor kinderen lijkt omgaan met geld heel eenvoudig. Je wil iets dus je koopt het. De realiteit is complexer dus je kind zal moeten leren omgaan met frustraties en als ouder moet je daar open over durven communiceren. Hoe doe je dat in de praktijk?
 • Wanneer moet ik met mijn kind over geld beginnen spreken?
  Voor Marijke is dat heel duidelijk: van zodra je kind kan beginnen tellen, moet je het leren omgaan met geld. Hoe je dat dan aanpakt? Marijke geeft enkele voorbeelden uit de praktijk die makkelijk zijn toe te passen.
 • Mag of moet ik mijn kind zakgeld geven?
  Zakgeld is leergeld. Kleine hoeveelheden zijn al genoeg om je kind zelfstandig te leren denken en wat autonomie te geven. Marijke geeft ook haar visie op wat je wel en niet moet toelaten aan je kind om met dat zakgeld te doen.  

3. Yves Coemans

Yves Coemans werkt op studiedienst van de Gezinsbond en is bezig met de financiële opvoeding van ouders en kinderen. Hij gaat dieper in op de concrete rol van de ouders bij de financiële opvoeding van hun kinderen.

 • Geld moet uit de taboesfeer, zoals dat ook is gebeurd met seks
  Ouders zijn het eerste aanspreekpunt bij de financiële opvoeding. Toch zijn er nog heel wat taboes rond geld, zodat het onderwerp vaak niet voldoende ter sprake komt. Yves licht toe wat er moet gebeuren om dat te veranderen.
 • Wat moeten ouders hun kinderen leren over geld?
  Verstandig leren omgaan met geld, leidt later tot gezond budgetbeheer. Als ouder moet je bepaalde waarden over geld delen met je kind en het leren wat het dagelijkse leven kost.  Ontdek hoe een pannenkoek daarbij kan helpen.
 • De praktische kant van zakgeld: hoeveel, hoe vaak, vanaf wanneer, wat bij klachten?
  Gezinsbond deed een studie naar zakgeld zodat Yves de antwoorden op de vragen rond zakgeld kan geven op basis van objectieve gegevens. Bovendien deelt hij ook tips om de impact van zakgeld geven te versterken.
 • Wat met digitaal en online betalen?
  Online zijn er heel wat gevaren voor kinderen. Daar moet je als ouder heel waakzaam over zijn. Toch loont het de moeite om dit gecontroleerd toe te laten, want Yongo geleerd is oud gedaan!
 • Waarom werkt de Gezinsbond samen met Yongo?
  Financiële opvoeding is een kerntaak van de Gezinsbond en Yongo is het enige spaarproduct dat ouders en kinderen daarbij helpt, met advies en tips, een quiz, een site over zakgeld, enz. Zo wordt sparen leuk en inzichtelijk voor kinderen. 

Indien je dit artikel interessant vond, lees dan zeker ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.