De Week van het Geld: financiële educatie voor kinderen

Peter Leenders
Copywriter en vader

Het doel van De Week van het Geld is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extra aandacht schenken aan financiële educatie voor kinderen. Dit thema ligt ons nauw aan het hart. Daarom geven we je in dit artikel tips over hoe jij je kind leert om te gaan met geld.

De Week van het Geld loopt van 12 tot en met 18 maart en is een initiatief van Wikifin.be en FSMA, in samenwerking met De Tijd en Radio 2.

Naast verschillende infosessies voor volwassenen, zijn er ook nieuwe activiteiten voor kinderen uit het lager en secundair onderwijseducatief lesmateriaal en spellen, een financieel parcours, een school challenge en zelf een interactieve internationale quiz rond geldzaken. Hieronder bespreken we een aantal aspecten ivm kinderen en geld zodat jullie je alvast kunnen voorbereiden op De Week van het Geld.

Financiële educatie voor alle leeftijden

Geld maakt niet gelukkig zegt men. Maar geld is op één of andere manier altijd aanwezig in je leven. Nuttig dus als je je kind van kleins af aan bewust kan maken van onderwerpen zoals betaalmiddelen, sparen, lenen en budgetbeheer. Natuurlijk pak je dit anders aan bij een kleuter dan bij een puber.

Maar vroeg begonnen is half gewonnen! Al vanaf de kleutertijd kan je je kind spelenderwijs met geld leren omgaan. Pedagoge Marijke Bisschop vertelt je wat kleuters best al moeten weten van geld.

Voor kleuters is het dus nog wat vroeg om met echt geld om te gaan. Dat is logisch. Maar vanaf de lagere school zijn kinderen er zich wel van bewust dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen en dat hun ouders moeten werken om geld te verdienen. Ze leren dan ook rekenen dus vanaf die leeftijd kan je je kind leren omgaan met geld. Uiteraard moet je dit stap per stap aanpakken.

Omgaan met geld is, net zoals vele zaken in het leven, een leerproces. Een kind moet ruimte krijgen om te experimenteren, dus ook met geld: fouten kunnen maken en hieruit leren. Maar dit wil niet zeggen dat je geen enkele controle mag uitoefenen op het geld van je kind. Ga hier gezond mee om.

Leren sparen

Je kind leren omgaan met geld wil ook zeggen dat je je kind bewust maakt van de waarde van geld. En dat dit niet zomaar uit de bankautomaat komt of dat de smartphone alles betaalt via 1 klik. Als je iets graag wil, moet je hiervoor sparen. Zo zit het echte leven in elkaar.

Zakgeld geven

Sparen zonder dat je een inkomen hebt, is natuurlijk onmogelijk. Daarom dat het geven van zakgeld een goede ‘echte’ oefening is om te leren omgaan met geld en een centje opzij te zetten. Maar zakgeld geven is een gevoelig thema voor vele ouders en dat begrijpen we. Want vanaf welke leeftijd geef je zakgeld? En hoeveel? Elke ouder bepaalt dit voor zichzelf.

Als je beslist om een bepaald bedrag te geven, maak dan duidelijke afspraken over het zakgeld. Zo weet je zoon of dochter ook waaraan hij of zij zich kunnen verwachten. En wat de consequenties zijn indien de gemaakte afspraken niet opgevolgd worden. Om alles nog duidelijker te maken, en je kind op een speelse wijze meer te betrekken, kan je het bedrag en de afspraken neerschrijven in een zakgeldcontract.

Sparen voor leuke extra's

Sparen voor de toekomst is voor vele kinderen nog een ver-van-mijn-bed-show. En dus niet tastbaar genoeg. Start met spaardoelen op korte termijn. Sparen voor leuke extra’s in verband met hun hobby’s kan een interessante start zijn: een nieuwe game, de sportoutfit van hun sportheld, een extra instrument, … Als ouder betaal je immers al de basiszaken waarmee je kind zijn of haar passie kan beoefenen.

De smartphone kan ook een goed leermiddel tot sparen zijn. Wanneer je een eerste smartphone voor je kind koopt, hangt af van de leeftijd, de situatie thuis en de verplaatsingen naar school en hobbyclubs. Maar wanneer jij vindt dat het kan, maak dan ineens ook afspraken in verband met de kosten van de smartphone: wat betaal jij (bijvoorbeeld de abonnementskosten) en wat betaalt je kind (bijvoorbeeld extra data, een cool hoesje, headset, …)? Goede afspraken maken goede vrienden.

Zakgeld, cadeaus voor de feestdagen, kledij, zomer- en winterkampen, … Ouders betalen al veel zaken voor hun kinderen. En als ze nog iets extra willen, is het gezond om hen hiervoor te laten sparen. Zo leren ze ook dat ze niet alles op commando kunnen krijgen. En bereiden ze zich voor op het volwassen leven. Verschillende redenen dus waarom het belangrijk is je kind te leren sparen.

Denk digitaal

Kinderen zijn op jonge leeftijd al heel behendig met een tablet of smartphone. En een spaarvarken is niet doorzichtig en dus niet overzichtelijk.

Een online platform met app kan je zoon of dochter helpen om te leren omgaan met geld en je kind een duidelijk overzicht geven van het spaargeld.

Via Yongo kan je je kind op een veilige, digitale en interactieve manier betrekken bij de financiële educatie. Bovendien kan je supporters (familie en vrienden) uitnodigen om samen te sparen voor leuke projecten op korte termijn of te investeren in de toekomst van je kind.

Start op tijd met de financiële educatie van je kind. Het levert alleen maar voordelen op naar de toekomst toe. En De Week van het Geld kan hiervoor het perfecte startpunt zijn.

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur