De Week van het Geld: financiële educatie voor kinderen

Peter Leenders
Peter Leenders
Copywriter en vader

Het doel van De Week van het Geld is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extra aandacht schenken aan financiële educatie voor kinderen. Dit thema ligt ons nauw aan het hart. Daarom geven we je in dit artikel tips over hoe jij je kind kan leren omgaan met geld.

De Week van het Geld loopt van 22 tot en met 28 maart 2021 en is een initiatief van Wikifin en FSMA.

Naast verschillende infosessies voor volwassenen, zijn er ook activiteiten voor kinderen uit het lager en secundair onderwijseducatief lesmateriaal en spelletjes, een financieel parcours, een school challenge en zelfs een interactieve quiz rond geldzaken. Hieronder vind je tips en advies om je kind te leren omgaan met geld, als voorbereiding op De Week van het Geld.

Financiële educatie voor alle leeftijden

Geld maakt niet gelukkig zeggen ze, maar geld is op een of andere manier altijd aanwezig in ons leven. Het is dus zeker nuttig je kind vertrouwd te maken met geld en alles wat erbij komt kijken: betaalmiddelen, sparen, lenen en budgetbeheer. Natuurlijk pak je dit anders aan bij een kleuter dan bij een puber.

Vroeg begonnen is in dit geval zeker half gewonnen! Al vanaf de kleutertijd kan je je kind spelenderwijs met geld leren omgaan. Pedagoge Marijke Bisschop vertelt je wat kleuters best al moeten weten over geld.

Voor kleuters is het nog wat vroeg om met echt geld om te gaan., maar vanaf de lagere school zijn kinderen er zich wel van bewust dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen en dat hun ouders moeten werken om geld te verdienen. Ze leren dan rekenen dus vanaf die leeftijd kan je je kind leren omgaan met geld. Uiteraard moet je dit stap voor stap aanpakken.

Omgaan met geld is een leerproces. Een kind moet ruimte krijgen om te experimenteren, ook met geld. Fouten maken hoort erbij want daaruit kan je kind vaak het meest leren. Dat wil niet zeggen dat je geen enkele controle mag uitoefenen op het geld van je kind. Ga voor een gezond evenwicht tussen vrijheid en controle, dat met het ouder worden verschuift naar meer vrijheid en minder controle.

Je kind leren sparen

Je kind leren omgaan met geld wil ook zeggen dat je het bewust maakt van de waarde van geld. Dat komt immers niet zomaar uit de bankautomaat ! Ook online shoppen kost geld, al heb je tegenwoordig geen bankkaart meer nodig om te betalen. Als je iets graag wil, moet je hiervoor sparen. Zo zit het echte leven in elkaar.

Zakgeld geven

Sparen zonder dat je een inkomen hebt, is natuurlijk onmogelijk. Daarom is zakgeld geven een goede oefening om je kind te leren omgaan met geld en om een centje opzij te zetten. Veel ouders hebben heel wat vragen rond zakgeld. Vanaf welke leeftijd geef je zakgeld? En hoeveel? Er zijn geen vaste regels, dus als ouder beslis je dat in alle vrijheid.

Als je beslist om een bepaald bedrag te geven, maak dan duidelijke afspraken over het zakgeld. Zo weet je zoon of dochter ook waaraan hij of zij zich kan verwachten en wat de consequenties zijn als de gemaakte afspraken niet opgevolgd worden. Om alles nog duidelijker te maken, kan je het bedrag en de afspraken vastleggen in een zakgeldcontract.

Sparen voor leuke extra's

Sparen voor de toekomst is voor veel kinderen nog een ver-van-mijn-bed-show en dus niet tastbaar genoeg. Start daarom met spaardoelen op korte termijn. Sparen voor leuke extra’s in verband met hun hobby’s kan een interessante manier zijn: een nieuwe game, de sportoutfit van hun sportheld, een duur muziekinstrument, …

De smartphone kan ook een goed middel zijn om te leren sparen. Wanneer je een eerste smartphone voor je kind koopt, hangt af van de leeftijd, de situatie thuis en de verplaatsingen naar school en hobbyclubs. Maak wel meteen goede afspraken in verband met de kosten van de smartphone: wat betaal jij (bijvoorbeeld de abonnementskosten) en wat betaalt je kind (bijvoorbeeld extra data, een cool hoesje, headset, …)? Zo vermijd je discussies achteraf.

Zakgeld, cadeaus voor de feestdagen, kledij, zomer- en winterkampen, … Als ouder betaal je al veel zaken voor je kind. Het is dus zeker te verantwoorden dat je kind ook zelf spaart voor extraatjes. Zo leert het dat het niet alles meteen kan krijgen. Dat is een goede voorbereiding op het volwassen leven en meteen ook een heel goed antwoord op de vraag waarom het belangrijk is je kind te leren sparen.

Denk digitaal

Kinderen zijn op jonge leeftijd al heel behendig met een tablet of smartphone.

Een online platform met app kan je zoon of dochter helpen om te leren omgaan met geld en kan je kind een duidelijk overzicht geven van zijn spaargeld.

Via Yongo kan je kind op een veilige, digitale en interactieve manier leren omgaan met geld. Bovendien kan je familie en vrienden uitnodigen om bij te leggen voor die leuke spaarprojecten of om mee te sparen of beleggen voor een startkapitaal voor je kind, voor later.

Start op tijd met de financiële educatie van je kind. Het levert jou en je kind later alleen maar voordelen op. De Week van het Geld kan hiervoor het perfecte startpunt zijn!

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur