Een kleine inspanning geeft je kind later financiële voorsprong! Maar hoe pak je dat aan in de huidige context? Waarom zou je dat doen? Wanneer begin je er best aan? En moet je kind daarbij betrokken worden? Deze 4 experts geven graag hun visie op een thema dat voor bijna alle ouders relevant is!

Pascal Paepen

Pascal Paepen
Wie als ouder wil sparen voor zijn kind, heeft vandaag heel wat hindernissen. De oorlog in Oekraïne heeft gezorgd voor exploderende energieprijzen en voor een spectaculaire inflatie van rond de 10%. Bovendien zijn de beurzen sinds begin 2022 sterk gedaald. Is het dan nog een goed moment om te beleggen?
Mijn advies luidt nog steeds: sparen is goed, maar beleggen is beter! Door het inflatiemonster verlies je dit jaar ongeveer 10% van het kapitaal dat je op een spaarboekje hebt staan. Je kan immers na een jaar 10% minder kopen met hetzelfde geld. Beleggen blijft daarom in mijn ogen de betere keuze. De koersen zijn stevig gedaald, maar de problemen van vandaag zijn binnen afzienbare tijd misschien opgelost en dan gaan de beurzen weer stijgen. Heel wat bedrijven hebben ook minder last van de inflatie dan we zouden denken. De sterke merken kunnen hun prijzen probleemloos verhogen om de stijgende kosten te compenseren.
Bovendien investeer je mee in de reële economie en dat is een goede zaak. En je kan je kind er zelfs bij betrekken door uit te leggen wat beleggen juist is. Jullie hebben misschien een abonnement op Netflix. Of iemand in het gezin heeft een iphone, jullie gaan af en toe naar de bioscoop ... Dat zijn allemaal bedrijven die beursgenoteerd zijn en waarvan je dus aandelen kan kopen. Voor kinderen is dat makkelijk te begrijpen als voorbeeld en zo leren ze al snel de principes van beleggen.
3 basisprincipes om te beleggen voor je kind:
- Beleg altijd
Je weet nooit wanneer het een goed of slecht moment is om in te stappen. Als je regelmatig belegt, ook als het slechter gaat op de beurzen, spreid je het risico en moet je nooit twijfelen. - Zorg ervoor dat je goed diversifieert
Koop aandelen van verschillende bedrijven en uit verschillende sectoren. Of beter nog: beleg in fondsen of ETF’s. Als één bedrijf of sector het dan wat minder doet, kunnen de andere bedrijven en sectoren waarin je belegt dit compenseren. - Beleg op lange termijn
Door het principe van rendement op rendement loont het om zo lang mogelijk te beleggen voor je kind. Hoe vroeger je begint hoe beter!

Kenneth De Beckker

Kenneth De Beckker
Financiële geletterdheid is cruciaal in de opvoeding van onze kinderen. De versnelde digitalisering van de maatschappij heeft de noodzaak van een goede financiële kennis nog doen toenemen. En dat heeft te maken met twee zaken: attitudes en kennis.
Op school krijgen kinderen een financiële basisgeletterdheid mee. Die vormt een hefboom om vertrouwen op te doen en om kritisch te leren omgaan met financiële informatie. Een graduele aanpak is daarbij essentieel.
De ouders zorgen er dan weer voor dat de financiële attitudes van hun kind al op zeer jonge leeftijd worden gevormd, en een leven lang worden meegedragen. Praten met je kind over geld loont dus!
Die wisselwerking tussen ouders en school zorgt voor de financiële educatie van onze kinderen.

Femke Wardenier

Femke Wardenier
Door op jonge leeftijd te leren budgetteren, heb je als jongvolwassene een grotere kans op financieel verantwoord gedrag en minder financiële problemen. Je kind financieel opvoeden, betekent dat je het heel concreet leert omgaan met geld:
- Met een beperkt, vast bedrag een bepaalde periode leren overbruggen
- Wensen leren afstemmen op de inkomsten
- Keuzes leren maken tussen wat nodig en wat bijkomstig is
- Leren vooruitkijken en geld reserveren voor later
Hoe pak je dat nu aan? Eerst en vooral: praat met je kind over geld. Wees je ervan bewust dat je een voorbeeld bent en dat je kind de manier waarop jij met geld omgaat als referentie zal nemen. Daarnaast moet je kind ook ervaring opdoen en daarbij geldt het principe dat fouten maken niet erg is. Je kan maar leren met vallen en opstaan.
TIPS om je kind met geld te leren omgaan:
Geef zakgeld als leergeld
- Leer je kind producten vergelijken
- Speel samen educatieve spelletjes met geld
- Leer je kind effectief sparen met een spaarpot
- Laat je kind extra (huishoudelijke) klusjes doen voor geld

An Deneffe

An Deneffe
Uit onderzoek van de Gezinsbond blijkt dat veel gezinnen het vandaag moeilijk hebben om geld opzij te zetten voor de kinderen voor later. Vooral eenoudergezinnen uit de lagere inkomensklassen geven aan dat het moeilijk tot zeer moeilijk is om het eind van de maand te halen.
Sparen is vandaag niet gemakkelijk, maar toch moet je als ouder je kind het best zoveel mogelijk betrekken bij je financiële toestand. Kinderen zien hun ouders immers als rolmodel. Door geld uit de taboesfeer te halen en erover te praten met je kind, leer je het van jongs af aan budgetteren. Vanaf een jaar of vijf kan je je kind al laten kennismaken met het thema geld en betalen. Als je kind ongeveer zes jaar is, kan het de verschillende munten en bankbiljetten herkennen.
Financiële opvoeding moet niet saai zijn! Ga samen met je kind naar de supermarkt en maak er een spel van:
- Laat je kind goedkopere varianten vinden in de winkel.
- Geef het boodschappenlijstje aan je kind, en spreek af dat jullie enkel kopen wat er op het lijstje staat.
- Neem thuis drie willekeurige producten die je net gekocht hebt en laat je kind raden wat het goedkoopste en wat het duurste is.
Heb je tieners in huis? Dan kan je ze attent maken op de gevaren van online fraude zoals de valkuilen bij abonnementen, piramideverkopen, oplichting bij games en de zogenaamde geldezels (iemand zet tijdelijk crimineel geld op de rekening van je kind en geeft daar een beloning voor).
Als je niet maandelijks iets opzij kan zetten, is dat geen ramp. Je kan daar als gezin ook creatief mee omgaan. Op jaarbasis bekeken geven je familie en vrienden waarschijnlijk toch wat geld uit aan je kind, zeker bij verjaardagen (klasfeestjes en familiefeestjes), maar ook bij andere hoogdagen zoals Pasen, communie, Kerstmis en Nieuwjaar. In plaats van je kind te overladen met chocolade, snoepgoed en cadeaus kan je als gezin best het gesprek aangaan met alle betrokkenen om te kijken hoeveel geld jullie willen spenderen aan cadeaus en hoeveel jullie willen sparen voor de toekomst van je kind. Als je dat visualiseert, kan een kind daar al op jonge leeftijd de vruchten van plukken en begrijpen wat de waarde is van geld.
Hier kan je het volledige webinar met onze 4 experts (her)bekijken.