Zomervakantie? Leer je kind omgaan met een budget!

Marijke Bisschop
Marijke Bisschop
Pedagoge en gedragstherapeute

Op vakantie gaan doet deugd en we hebben er allemaal wel eens behoefte aan. Toch neemt het een hele hap uit het gezinsbudget. Dat is misschien een goede gelegen­heid om je kind te leren ook een budget te beheren! Hoe pak je dat nu best aan? We geven je graag wat tips en advies!

Vakantie met het gezin, sportkampjes, op kamp met de jeugd­beweging,… je kind heeft misschien al heel wat activiteiten op het programma staan deze zomer. En waarschijnlijk regel jij dat allemaal voor haar of hem. Door je kind mee te betrekken bij je zoektocht, kan het heel wat bijleren en heb je er meteen een hulpkracht bij. Je kind kan heel wat leren van deze oefening!

Meisje speelt voetbal

Leren omgaan met een budget

Er bestaan tientallen uitstapjes die je kan doen met je gezin vlakbij huis  een stad verkennen, een pretpark bezoeken, een lange fietstocht maken, een dagje Ardennen, naar de zee met de trein, enkele dagen kamperen … Vraag je kind om zelf ook wat opzoekwerk te doen en met ideeën te komen!

Je geeft best wel een duidelijk kader aan : de voorstellen die je kind doet moeten rekening houden met jullie budget. Leg uit waarom je de uitgaven moet beperken, bepaal het budget per dag en kijk met welke oplossingen je kind komt. Je zal misschien aangenaam verrast worden!

Dit is een goede oefening om je kind op een heel praktische manier te leren hoeveel alles kost. Zo zal het merken dat op vakantie gaan behoorlijk duur is! Je kan altijd helpen om de beste aanbiedingen te vinden op internet. Dit is een heel leerrijke activiteit om een budget te bepalen en spelenderwijs met geld te leren omgaan.

Leren sparen voor een reis

Als je budget het toelaat, kunnen jullie deze zomer profiteren van een gezinsvakantie! De eerste activiteit die je kind wil doen, zal waarschijnlijk al het budget overstijgen. Dat is op zich niet erg, want op die manier kan je het over sparen hebben, en kan je kind die activiteit wel doen, alleen wat later dan gedacht.

Hoe spaar je om op reis te gaan? Wat is dat eigenlijk, sparen? Door het in de praktijk te brengen leren kinderen dat je soms geld opzij moet zetten, liefst op een rekening, om iets duurder te kunnen kopen, een grote uitgave te kunnen doen … of op reis te gaan! Elk gezinslid kan al plannen hoe hij/zij gaat sparen om bij te dragen aan dit gezamenlijke project. Samen op reis gaan zal meer betekenen als heel het gezin dezelfde motivatie heeft!

Is dat nog wat te veel gevraagd voor je kind? Dan kan je ook vragen om te sparen voor een kleine uitstap. Een goede manier om je kind te doen nadenken over de uitgaven die het doet en om prioriteiten te leggen.

Leren hoe je digitaal betaalt

Zijn jullie het eens over die uitstap en wordt het budget gerespecteerd? Dan heeft je kind al heel wat geleerd! Het is nu tijd om te gaan plannen. Als je online moet reserveren of plannen, aarzel dan niet om je kind erbij te betrekken. Zo kan het zien hoe je dit afhandelt en wat je moet doen om veilig online te betalen. Toon hoe je door het betalingsproces gaat en wijs op alle zaken die herkenbaar maken dat dit een veilige website is. Zo zie je maar dat op reis gaan al heel leerrijk kan zijn voor je kind, nog voor jullie vertrokken zijn!

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur