Op weg naar de onbekende wereld van de volwassenheid

Peter Leenders
Copywriter en vader

De plechtige communie, ‘groot’ lentefeest, feest van voor de vrijzinnige jeugd…what’s in a name! Maar wat deze gebeurtenissen allemaal gemeen hebben (naast een feest en cadeaus): het is een viering van de jongere in zijn of haar overgang van ‘kind zijn’ naar ‘jong volwassen worden’. Geef dus geen kinderachtig cadeau!

Ouders zouden willen dat hun kind voor altijd klein en schattig blijft. Maar helaas, de kindertijd gaat zo snel voorbij en voordat je het weet, is je zoon of dochter ineens een tiener.

De leeftijd van 12 à 13 jaar is zo’n moment waarop er een aantal grote veranderingen in het leven van je kind plaatsvinden: de grote stap naar het middelbaar onderwijs, de puberteit die opflakkert en dus ook een officieel ‘groot worden feest’.

Verantwoordelijkheden van een tiener

“Moeder, vader, ik ben geen klein kind meer hé!” Een zin die je ongetwijfeld wel eens te horen krijgt. Uiteindelijk is het zo. Hoe ouder, hoe meer verantwoordelijkheid je kind kan en moet opnemen: op eigen kracht naar school, tijdig studeren, zorg dragen voor de eigen spullen, bepaalde taken thuis uitvoeren, …

Als ouder is het stap voor stap leren loslaten dus. Al hou je vanop afstand best nog een oogje in het zeil en grijp je in wanneer het dreigt mis te lopen. Sturing is zeker nog nodig op deze leeftijd. 

Zo ook op financieel gebied: deze pubers kennen ondertussen de waarde van geld, krijgen zakgeld en leren hiermee in de praktijk om te gaan. Het is een proces waarbij je hen ruimte moet geven om te experimenteren en waarbij ze moeten kunnen falen. Letterlijk leergeld betalen dus! Want betalen is erg gemakkelijk: via de bankkaart of een app op de smartphone is het zo geregeld. En de verleiding om iets te kopen, kan sterk zijn. Goede en duidelijke afspraken maken, is dus zeker belangrijk.

Cadeau voor communie- of lentefeest

Deze stap naar volwassenheid is ook duidelijk zichtbaar op het verlanglijstje voor het ‘groot worden feest’. 

Als je gaat voor een cadeau met de plechtige communie of groot lentefeest, koop dan niet zomaar iets op eigen houtje maar vraag zeker naar de wensen van het feestbeest. Want een nutteloos cadeau of geschenk dat niet past bij de leeftijd…niet cool.

Voor deze feestelijkheden vragen tieners vaak geld. Geld dat ze willen sparen voor bepaalde doelen op korte termijn (een nieuwe gsm of gameconsole, hobby’s, solden, zomervakantie, …). Handig want op deze manier kan jij een centje bijdragen voor iets dat hij of zij echt wil. En ook gemakkelijk voor peter en meter want sparen voor je petekind is een nieuwe trend.

Ga je voor een financiële bijdrage als cadeau? Kom dan aub niet af met een papieren enveloppeDe huidige generatie beheert zijn of haar spaarvarken online.

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur