Communie of lentefeest uitgesteld? 5 tips van een pedagoge om daarmee om te gaan

Marijke Bisschop
Marijke Bisschop
Pedagoge en gedragstherapeute

Wat doen we als het lentefeest of communie­feest niet door kan gaan? Hoe kunnen we onze kinderen helpen om met deze teleur­stelling om te gaan? Hoe pak je dat als ouder aan, als het lang verwachtte feest niet door kan gaan? Pedagoge Marijke Bisschop geeft haar visie.

April en mei zijn er traditioneel veel feesten voor onze kinderen. Lente­feesten, groei­feesten, communie­feesten, school­feesten, en uiteraard ook nog verjaardags­feestjes. We kijken er lang naar uit en starten maanden tevoren al met de voorbereidingen.

Zo’n feesten zijn een hoogtepunt voor ons gezin en onze familie. We organiseren een mooie familie­bijeenkomst met de grootouders, nonkels en tantes, peter en meter en liefst zoveel mogelijk familie rond de feesttafel. Ook naaste vrienden met hun kinderen worden soms uitgenodigd. Maar zal het dit jaar nog door kunnen gaan?

Tip 1: Blijf kalm, maar wees ook realistisch

Het heeft nu nog geen zin om aan de alarmbel te trekken. Vooral niet bij jongere kinderen van rond de 6 jaar. We moeten vooral kalm blijven naar onze kinderen toe en wachten op de wijze raadgevingen van onze experts en onze regering. Het heeft ook geen zin om hier dagelijks met de kinderen over te spreken, dan kweken we onnodige angst, gebaseerd op onze twijfels en onzekerheden.

Als ouders moeten we echter wel met de realiteit rekening houden en een plan B voor het feest in gedachten houden. Stel dat er geen lentefeest of communie­plechtigheid door kan gaan en er thuis geen feest is. Zullen er dan ook geen cadeaus zijn?

Tip 2: Bezin over de essentie van het feest

Wanneer het moment aanbreekt om dit aan je kinderen mee te delen is het ook een uniek moment om over de zin van het lentefeest of de communie te spreken. Waarom vieren we jouw lentefeest? Waarom doe jij je communie? Wat is de werkelijke boodschap hierachter? Wat zijn de eigenlijke waarden die we terug willen vinden? Dit is een mooie kans om ons te bezinnen over het waarom van deze familie­feesten. Als het lentefeest of de communie alleen maar draait rond het materiële en de cadeaus zijn we niet goed bezig.

Tip 3: Leer je kind relativeren om het weerbaarder te maken

Het zal niet makkelijk zijn, want tegenslagen van deze aard kenden we nog niet, maar we moeten nu leren relativeren. Er zijn mensen om ons heen die het altijd nog moeilijker hebben dan wij, dus dit is geen drama! Het feest gaat nu misschien niet door, maar we kunnen het verplaatsen naar een latere datum!

Natuurlijk zal het een enorme teleur­stelling zijn als deze familie­bijeenkomsten niet door kunnen gaan, we hebben daar alle begrip voor. Toch zal deze teleur­stelling een deel zijn van de opvoeding in deze moeilijke tijd. Kinderen leren dat het leven heel veel vreugde brengt, maar soms ook tegen­slagen en dat we daar in alle solidariteit met anderen overheen zullen komen. We moeten onze kinderen niet bang maken, maar wel moedig! Ik denk hierbij aan de weerbaarheid van onze kinderen, we willen hen dat ook meegeven in de opvoeding.

Tip 4: Verwerk samen de teleurstelling

We zullen met nog grotere teleur­stellingen en tegen­slagen moeten leren omgaan en we hebben elkaar daar hard bij nodig. We kunnen die belangrijke dag misschien een extraatje voor de ouderen onder ons doen, bijvoorbeeld een kaart sturen naar de ooms en tantes of de grootouders! Op die manier geven we zelf ook een cadeau! Het kan ook een leerperiode zijn voor onze kinderen: we moeten leren voorzichtig te zijn en spaarzaam. En we moeten leren dat niet altijd alles gaat zoals we het willen en dat we in goede tijden een reserve kunnen opbouwen voor later. Door te sparen leren we geduld hebben, behoeften uitstellen en anticiperen op tegenslagen.

We willen als ouders en grootouders onze kinderen het liefst grote teleur­stellingen besparen, maar ik denk dat het kind het meest geholpen wordt door samen over de teleur­stelling heen te raken in plaats van afleidingen te zoeken en beloftes te doen die niet kunnen worden waargemaakt. Een teleur­stelling moeten we ook samen doorleven.

Tip 5: Leer je kind geduld hebben en uitkijken naar later

Ik eindig graag met een positieve noot: we kunnen onze kinderen gerust zeggen dat deze periode maar tijdelijk is en dat we daarna weer tijd zullen vinden voor het uitgestelde lentefeest of de communie... en dus ook voor de cadeaus!

We kunnen hen ook laten zien dat we nu al voor hen aan het sparen zijn en op die manier als vrienden en familie samen toeleven naar het uitgestelde feest. Samen ons inzetten voor hun cadeau, voor hun feest, en voor hun toekomst! Want wie iets opzij heeft gezet voor moeilijkere tijden kan er daarna extra van genieten! Zo leren onze kinderen om geduld te hebben en gaan ze verlangen naar de uiteindelijke datum van het feest. Wie heeft leren verlangen naar iets kan er dubbel en dik van genieten als het moment daar is.

Eigenlijk is het niet nodig om heel veel cadeaus te geven, daar moeten we in deze tijd van overvloed ook eens bij stilstaan. Niet iedereen heeft die financiële mogelijkheden en we moeten ook duurzaam zijn. Maar het lente- of communiefeest is voor veel kinderen wel het moment om eens extra verwend te mogen worden en dat hoef je hen zeker niet te ontnemen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur