Tips voor het beste cadeau voor een communie- of lentefeest

Lobke Gielkens
Lobke Gielkens
Blogger, journaliste en mama

Een eerste communie, lentefeest, plechtige communie of feest voor de vrijzinnige jeugd… de jacht naar een geschikt communie cadeau is weer geopend. Moet je echt iets fysieks kunnen afgeven? Of kan je een steentje bijdragen aan een groter (en vaak duurder) cadeau? Tips voor ouders en supporters om hier efficiënt mee om te gaan.

De meest populaire communiecadeaus

Multimedia en elektronica scoren altijd goed: een spelconsole, smartphone, computer of tablet blijven populair.

Klassiekers, zoals een fiets of een skateboard staan ook in de top 10. Net als meer hippe ‘transportmiddelen’, zoals een hoverboard en een space scooter (lees: hippe step). 
En als het kind niet weet wat vragen? Of jij niet weet wat geven? Dan blijft geld geven een makkelijke keuze. Opgelet: hier vind je 5 redenen om geen envelopje met geld te geven.

Het geschikte communiecadeau

Afhankelijk van de leeftijd

Hou goed rekening met de leeftijd van het feestbeest voordat je impulsief een geschenk koopt. Als meter of peter denk je misschien te scoren met die nieuwste smartphone maar bij een eerste communie of lentefeest is je mete- of petekind 6 à 7 jaar. Een smartphone op deze leeftijd is nog wat vroeg. Vraag je ook af hoe de ouders staan tegenover andere multimedia of elektronica, zoals bijvoorbeeld een spelconsole. Stem dus eerst met hen af.

Op de leeftijd van 12 jaar wordt de plechtige communie gevierd of het lentefeest gevierd. Op deze leeftijd staat de poort naar de puberteit open. Een cadeau kopen dat niet op de wenslijst van de jonge puber staat, is met vuur spelen. Het is erop, of eronder.  En de opmerking “zeg, ik ben geen klein kind meer hoor” probeer je liever te vermijden.

Denk vooruit

De hobby(‘s) van je kind, een zomerkamp of skivakantie…allemaal inspiratie om een nuttige wenslijst op te maken.

De hobby(‘s) van je kind kosten je geld (lidmaatschap, basisuitrusting, …) dus leuke extra’s (de outfit van zijn of haar sportheld, die coole racket of hockeystick, een hippe rijbroek) zijn ideale geschenken om te vragen. Net als een nieuwe skihelm of –bril voor de volgende skivakantie. En wil je kind in de zomer graag naar een duurder kamp in het buitenland, dan is een extra centje mooi meegenomen.

Kijk dus zeker eens vooruit. Handig als je kind niet goed weet wat vragen. Bovendien vermijd je zo nutteloze cadeaus.

Samenleggen voor een cadeau

Voor speciale feesten vragen kinderen al eens duurdere zaken, die ze met  hun zakgeld niet zelf kunnen betalen. En laten we eerlijk zijn: zaken waarvoor ook ouders vaak eerst een centje opzij moeten zetten.

Dat zijn ideale gelegenheden om samen te leggen voor een grotere aankoop, zoals bijvoorbeeld een fiets, een bureau, de nieuwste smartphone, een spelconsole, een laptop, een uitstap naar Disneyland, …

Zo wordt het een win-win-win-situatie: het feestvarken is blij met het cadeau, de ouders zijn tevreden dat ze hun kind dit kunnen gunnen, en familie en vrienden kunnen bijdragen aan een nuttig geschenk dat het kind echt graag heeft.

Investeren in de toekomst

Tegenwoordig krijgen kinderen heel veel cadeaus: van de ouders, meter en peter, de grootouders, ... en dat voor hun verjaardag, Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, een goed rapport, communie, enz. Soms is het gewoon te veel: kinderen weten niet meer wat vragen, speelgoed blijft onaangeroerd liggen in de kast en dat is zonde.

Waarom zou je (een deel van) het budget dat je voorziet voor een cadeau niet investeren in de toekomst van het kind? Zo geef je het een duwtje in de rug als het volwassen is, voor bijvoorbeeld zijn studies, de aankoop van een appartement of huis, … kortom wat hulp bij de eerste stappen naar een zelfstandig leven. Alle beetjes kunnen helpen.

Hoe kan Yongo je helpen?

Via het handige en digitale platform van Yongo pak je dit efficiënt aan. Want met Yongo kan je sparen voor cadeaus, maar ook sparen en beleggen voor de toekomst van je kind, via een levensverzekering. Perfect dus voor een communie- of lentefeest! Bovendien leert je kind ook omgaan met geld

Zo werkt het:

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur