Top 3 van de kosten voor communie- of lentefeest

Peter Leenders
Copywriter en vader

De Vlaming geeft gemiddeld 2.000 euro uit aan het (plechtige of eerste) communiefeest of lentefeest van zoon- of dochterlief. Hierbij een overzicht van de grootste kostenposten. 

1. Feest

Het feest zelf neemt met een gemiddelde van 1.000 euro de grootste hap uit het budget. De hamvraag luidt: uit of thuis? Het aantal gasten speelt hierbij natuurlijk een grote rol. De helft van de Vlaamse gezinnen organiseert het communie- of lentefeest in een feestzaal of restaurant. De andere helft van de gezinnen tovert z’n huis en/of tuin om tot feestlocatie. Van de thuisvierders schakelt de helft een traiteur in.

2. Kleding

Bij een communie- of lentefeest hoort een feestelijke outfit. Voor de kleding en schoenen van het feestvarken wordt gemiddeld zo’n 250 euro neergeteld. Zo’n 14% besteedt hieraan zelfs meer dan 600 euro. Zelf kunnen mama en papa natuurlijk niet achterblijven. Driekwart van de ouders schaft zich iets nieuws aan ter waarde van zo’n 200 à 400 euro per persoon. Ook broertjes of zusjes worden meestal (80%) in ‘t nieuw gestoken: het prijskaartje bedraagt zo’n 150 à 200 euro per kind.

"Ongeveer 1 op 7 ouders spendeert meer dan 600 euro aan een nieuwe outfit voor het jonge feestvarken."

3. Cadeau

Helemaal bovenaan de verlanglijstjes prijkt een spelconsole en een verblijf in Disneyland Parijs. Verder zijn geld of waardebonnen het meest gegeerde cadeau. Van familieleden krijgen de communicanten of lentefeestvierders gemiddeld 50 euro, van vrienden en kennissen 25 euro.

Naast deze top 3 van de kosten, verlies je ook best de kosten voor uitnodigingen, communiekaartjes, kapper, foto’s en versiering niet uit het oog. Alles bij elkaar opgeteld, vormt een communiefeest of lentefeest een prijzige onderneming. Pak je het liever budgetvriendelijker aan? Dan helpen deze 7 tips voor een goedkoper communie- of lentefeest je alvast op weg!

(*Bron: rondvraag van communie.be en de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen.)

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur