Het is bijna zover… Voel je ook al de spanning van dat naderende communie- of lentefeest? Je hebt weer heel wat werk: het feest organiseren, mooie kleren kopen voor het hele gezin en nadenken over cadeautjes voor het feestvarken. Want uiteraard horen die er ook bij.
Over één specifiek geschenk stellen veel ouders zich toch wat vragen: geld. Het mag niet verwonderen dat zowel kleine als grote kinderen vaak opteren voor centjes in plaats van traditionele geschenken. Waarschijnlijk zitten je kasten ook al vol speelgoed. Maar wat doe je best met die centjes? De communicant of lentefeestvierder alles laten spenderen? Alles opzijzetten (lees: sparen of beleggen) voor later? Of een combinatie van beide? We zochten uit hoe andere ouders dat aanpakken.
Hoeveel geld krijgt een kind gemiddeld voor zijn communie of lentefeest?
Hoeveel krijgt een kind nu eigenlijk gemiddeld voor zijn communie-of lentefeest? Ben je daar ook benieuwd naar? Wel, afhankelijk van de grootte en de vrijgevigheid van de familie kan dat toch wel oplopen. De meeste mensen geven iets tussen de 25 en 50 euro, maar sommige oma’s, opa’s, meters en peters trekken serieus hun portemonnee open en schenken bedragen van 100 tot 250 euro. We vroegen het ook aan enkele ouders en familieleden.
- Kristof: “Onze zoon vraagt ook centjes, en dat gaat toch snel over 25 à 50 euro per koppel. Alles opgeteld komt hij dus wel aan een paar 100 euro.”
- Sofie, mama van een zoon en dochter: “Dichte familie gaf bij ons 100 euro aan de kinderen. De grootouders gaven zelfs 250 euro.”
- Valeska: “Wij geven 50 euro aan de neefjes en nichtjes. Tenslotte komen wij daar toch een hele namiddag ook eten en drinken.”
- Sarah, mama van twee: “Ik ben een alleenstaande mama, en ik moet elke maand toch wel tellen hoor. Voor het communiefeest van het neefje geven we 20 euro. Meer kan er echt niet af.”
Over geld gesproken, een communie- of lentefeest kan snel duur uitvallen! Afhankelijk van het aantal gasten kan de prijs oplopen tot enkele duizenden euro's. Yongo geeft je daarom 7 tips voor een goedkoper feest, zonder aan charme te moeten inboeten.
Mag je kind het geld uitgeven of moet het sparen?
Sommige ouders eisen dat hun kinderen meteen al het geld opzijzetten voor later. Maar elk kind heeft toch graag een cadeautje als aandenken of om naar uit te kijken. Mama An: “Remi had eigenlijk al alles. Voor zijn communie kreeg hij een aantal belevenis-geschenken en centjes. Het geld hebben we op een spaarrekening gezet.”
Sommige kinderen sparen ook gewoon graag een beetje door, zoals de zoon van Levi: “Onze Max koos er vorig jaar voor om zijn geld op een spaarrekening te plaatsen, en nog wat door te sparen. Hij had niet onmiddellijk iets nodig dat hij echt wou. Ook toen het geld van zijn verjaardag er nog bijkwam, besloot hij er nog wat verder over na te denken, waarvoor en of hij het zal gebruiken.”
Sparen en een leuk cadeau: een mooie combinatie
Er zijn een heleboel ouders en kinderen die sparen en geld uitgeven combineren. Een deel van het geld mag in één keer (of in een aantal shoppingtrips) worden uitgegeven, en de andere helft wordt opzijgezet, voor later. Op die manier heeft je kind toch een leuke attentie als beloning en motivatie, maar daarnaast kies je meteen ook voor de toekomst van je kind.
Door een beetje zakgeld of een cadeautje te geven, krijgt je kind een onmiddellijke "beloning". Een communie- of lentefeest is voor je kind immers een van de belangrijkste gebeurtenissen in zijn nog prille leven! Bovendien wordt een mooi communie- of lentefeestcadeau vaak een leven lang gekoesterd.
Toch zou het jammer zijn om meteen al het geld uit te geven aan onmiddellijk plezier. Als ouder moet je jouw kind ook het belang van sparen bijbrengen. Investeren in de toekomst van je kind zal het later in het verdere leven helpen. De sleutel is om het juiste evenwicht te vinden.
Charlene, mama van Aya en Nassim: “Mijn kinderen gebruikten hun centjes om voor een eigen tablet te sparen. De rest van het geld ging op de rekening.” Dat is ook zo bij Camille: “Gemiddeld kregen de kinderen van elk koppel 50 euro. Wij hebben als regel gesteld dat de helft moet gespaard worden, en met de andere helft mochten ze iets kiezen. Mijn zoon kocht een Nintendo. Onze dochter kledij en een fiets.”
Heb je inspiratie nodig voor leuk cadeau voor een communie- of lentefeest?
Lees dan hier onze tips.
Een spaar- of beleggingsoplossing? Yongo is er voor jou... en je kind!
Wil je (een deel van) de gekregen centjes investeren in de toekomst van je kind? Denk dan eens aan Yongo. Yongo is immers een mooie manier om je kind een financieel duwtje in de rug te geven als het later op eigen benen staat, via een levensverzekering.
Dit kan via Yongo Moon, een tak 21-spaarverzekering als je kiest voor de zekerheid van een gegarandeerd rendement. Ben je bereid om risico te nemen voor een hoger potentieel rendement? Dan is misschien Yongo Star, onze tak 23-beleggingsverzekering wel iets voor jou.
Benieuwd hoe anderen de combinatie van geld en cadeautjes aanpakken? Lees dan zeker het volgende artikel: