Wat doe je met het geld dat je kind krijgt voor zijn communie of lentefeest?

Peter Leenders
Peter Leenders
Copywriter en vader

Het is bijna zover… Voel je ook al de spanning van dat naderende communiefeest of lentefeest? Je hebt weer heel wat werk: het menu opstellen, mooie kleren kopen voor het hele gezin en nadenken over cadeautjes voor het feestvarken. Over dat laatste willen we het hier hebben, want al die kinderen volgen echt niet wekenlang braaf catechese of andere voorbereidings­rituelen enkel voor hun geestelijke vorming. Ze verwachten natuurlijk ook een mooi cadeau 😉

Over één specifiek geschenk stellen veel ouders zich toch wat vragen: geld. Het mag niet verwonderen dat zowel kleine als grote kinderen vaak opteren voor centjes in plaats van traditionele geschenken. Tenzij je de Vlaamse Marie Kondo bent, zitten je kasten waarschijnlijk ook al vol speelgoed. Maar wat doe je best met die centjes? De communicant of lente­feestvierder alles laten spenderen? Of alles opzijzetten (lees: sparen of beleggen) voor later? We zochten uit hoe andere ouders dat aanpakken.

Hoeveel geld krijgt een kind gemiddeld voor zijn communie of lentefeest?

Hoeveel krijgt een kind nu eigenlijk gemiddeld voor zijn communie-of lentefeest? Ben je daar ook benieuwd naar? Wel, afhankelijk van de grootte en de vrijgevigheid van de familie kan dat toch wel oplopen. De meeste mensen geven iets tussen de 25 en 50 euro, maar sommige oma’s, opa’s, meters en peters trekken serieus hun portemonnee open en schenken bedragen van 100 tot 250 euro. We vroegen het ook aan enkele ouders en familieleden.

  • Kristof: “Onze zoon vraagt ook centjes, en dat gaat toch snel over 25 à 50 euro per koppel. Alles opgeteld komt hij dus wel aan een paar 100 euro.”
  • Sofie, mama van een zoon en dochter: “Dichte familie gaf bij ons 100 euro aan de kinderen. De grootouders gaven zelfs 250 euro.”
  • Valeska: “Wij geven 50 euro aan de neefjes en nichtjes. Tenslotte komen wij daar toch een hele namiddag ook eten en drinken.”
  • Sarah, mama van twee: “Ik ben een alleenstaande mama, en ik moet elke maand toch wel tellen hoor. Voor het communiefeest van het neefje geven we 20 euro. Meer kan er echt niet af.”

Mag je kind het geld uitgeven of moet het sparen?

Sommige ouders eisen dat al het geld meteen opzij wordt gezet voor later, maar elk kind heeft toch graag een cadeautje als aandenken of om naar uit te kijken. Mama An: “Remi had eigenlijk al alles. Voor zijn communie kreeg hij een aantal belevenis-geschenken en centjes. Het geld hebben we op een spaarrekening gezet.”

Sommige kinderen sparen ook gewoon graag een beetje door, zoals de zoon van Levi: “Onze Max koos er vorig jaar voor om zijn geld op een spaarrekening te plaatsen, en nog wat door te sparen. Hij had niet onmiddellijk iets nodig. Ook toen het geld van zijn verjaardag er nog bijkwam, besloot hij er nog wat verder over na te denken, waarvoor en of hij het gaat aanwenden.”

Tot slot zijn er een heleboel ouders en kinderen die sparen en geld uitgeven combineren. Een deel van het geld mag in één keer (of in een aantal shoppingtrips) worden uitgegeven, en de andere helft wordt opzijgezet, voor later. Charlene, mama van Aya en Nassim: “Mijn kinderen gebruikten hun centjes om voor een eigen tablet te sparen. De rest van het geld ging op de rekening.” Dat is ook zo bij Camille: “Gemiddeld kregen de kinderen van elk koppel 50 euro. Wij hebben als regel gesteld dat de helft moet gespaard worden, en met de andere helft mochten ze iets kiezen. Mijn zoon kocht een Nintendo. Onze dochter kledij en een fiets.”

App om samen te leggen voor communie of lentefeest

Veel ouders kiezen ervoor om heel de familie te laten samenleggen voor één specifiek cadeau. Sophie, mama van een zoon en dochter: "Voor onze dochter Audrey spaarden we met de hele familie voor een trampoline. Jonathan ging voor een gocart.”

Wil jij ook aan je familie vragen om bij te leggen? Dan kan de Yongo-app je zeker helpen! Je familie kan makkelijk bijleggen via payconiq of hun bankapp, ze kunnen zien waarvoor je kind spaart en ze kunnen de vooruitgang volgen. Is er nog geld over? Dan kan je dat gebruiken om te sparen of te beleggen voor je kind, voor later.

Vond je dit artikel interessant? Dan is dit ook iets voor jou:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur