3 onverwachte voordelen van een spaarverzekering voor je kind

Silke De Valck
Silke De Valck
Tax & Legal Experte Yongo

Als je spaart voor je kind of kleinkind, doe je dat om je oogappel een vliegende start te geven. Hoe voorkom je dan dat je lieveling dat geld verbrast nog voor hij 18 jaar is? Een kinderspaarverzekering kan de oplossing zijn. Nooit van gehoord? Tax & legal experte Silke De Valck zet de drie troeven van zo’n spaarverzekering op een rij!

Voordeel 1: alleen het kind kan eraan

“Bij een kinderspaarverzekering is het kind te allen tijde de eigenaar van het spaargeld. Op einddatum, als de spaarverzekering afloopt, kan alléén het kind het spaartegoed opstrijken. Voor oma’s, opa’s, meters, peters, ooms, tantes en al wie wil sparen voor z’n oogappel, heeft dat als voordeel dat de ouders niet aan het gespaarde geld kunnen. Zelfs als de mama en papa van hun oogappel gaan scheiden, blijft het geld gegarandeerd buiten strijd.”

Voordeel 2: tot de 18de verjaardag blijft het geld staan

Dat alleen het kind het spaartegoed kan opstrijken op einddatum heeft nog een tweede voordeel: “Als je dat als ouder toelaat, kan je kind meekijken hoeveel geld er voor hem of haar wordt gespaard. En dat zonder dat het er domme dingen mee kan doen. Het geld blijft veilig. Het kind kan de gespaarde centen pas aanspreken vanaf de 18de verjaardag of de 24ste verjaardag: die keuze maak jij als ouder wanneer je de spaarverzekering start. En op die leeftijd hebben kinderen de waarde van geld doorgaans beter onder de knie dan eerder in de puberteit. Ze zullen het spaartegoed dus een betere bestemming kunnen geven…”

Voordeel 3: je spaart voor verre maar concrete toekomstprojecten

“Dankzij de lange spaarhorizon kun je het spaarplan ook afstemmen op concrete spaardoelen in de verdere toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de auto die jouw (klein)kind misschien zal willen kopen omstreeks de 18de of 24ste verjaardag. Of aan de hogere studies, de eigen studio of misschien zelfs de eigen zaak. Wat je ook vooropstelt: op de einddatum wordt het gespaarde bedrag aan jouw (klein)kind uitgekeerd onder de vorm van een mooi extra startkapitaal.”

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur