3 manieren om dit jaar meer geld opzij te zetten voor je kind

Peter Leenders
Peter Leenders
Copywriter en vader

Het aftellen naar 2021 is voorbij en de wensen voor het nieuwe jaar zijn verstuurd. Nieuwjaar vieren was in 2020 een gezinsfeest, zonder de rest van de familie. Misschien heeft jouw kind zijn nieuwjaarsbrief via Whatsapp, Zoom, Skype of Teams voorgelezen en hebben de grootouders, meter en peter een centje gestort. Rest nu nog de vraag: wat doe je met dat geld? En hoe zorg je ervoor dat je kind daar meer bij betrokken is, zodat het verstandig leert omgaan met geld? We geven je 3 tips om het geld voor je kind optimaal te laten renderen!

1. Zet de nieuwjaarscentjes opzij voor later

In veel gezinnen wordt het geld dat de kinderen cadeau krijgen voor Nieuwjaar op de spaarrekening gezet, voor later. Sommige kinderen mogen het geld volledig gebruiken om een cadeau te kopen voor nieuwjaar. En andere kinderen mogen een deel vrij besteden en moeten de rest opzijzetten voor later.

Wanneer je de nieuwjaarscentjes opzijzet voor je kind voor later, kan je je afvragen of een spaarrekening wel de beste manier is. Het grote voordeel van een spaarrekening is dat je meteen aan het geld kan, maar dat is nu net niet de bedoeling. Je blijft dus zitten met het grote nadeel: het lage rendement. Overweeg dus of het niet interessanter is om te sparen met een hoger rendementspotentieel, door het geld vast te zetten op een spaarverzekering bijvoorbeeld, de zogenaamde tak 21. Als je wat meer risico wil nemen, kan je het geld ook beleggen, met een beleggingsverzekering bijvoorbeeld. Zeker op langere termijn kan beleggen een interessante optie zijn.

Voor grootouders, meter en peter zou het ook handig zijn als zij zelf kunnen bepalen hoe hun nieuwjaarscentjes worden besteed. Een formule waarbij ze geld storten en daarbij bepalen of het voor later is of om meteen te gebruiken, geeft hen meer vrijheid. Stel dat meter met Nieuwjaar 70 euro wil geven, waarvan 50 euro om te sparen en 20 euro om bij te dragen voor een cadeau. Met een formule als Yongo, kan dat perfect! Zeker als meter ook Yongo-supporter is. Laat je kind een tekening of leuk knutselwerkje maken om meter te bedanken voor die gulle nieuwjaarsgift. Of laat het een fijn berichtje sturen met de Yongo-app!

2. Maak een cadeauplanning voor het komende jaar

Bij de start van een nieuw jaar is het tijd om vooruit te kijken en plannen te maken voor het komende jaar. Hoe ga je de feesten aanpakken voor je kind: verjaardag, communie of lentefeest, suikerfeest, goed rapport, …? Misschien wil je wat meer geld opzijzetten voor je kind in plaats van je familie alles te laten spenderen aan cadeaus.

Maak voor elk feest een geschenkenlijstje en deel dat met je familie. Dan weet je zeker dat er enkel cadeaus gekocht worden die echt zullen worden gebruikt. Zo is het geld goed besteed. Als je Yongo gebruikt, kan je familie ook zelf kiezen hoeveel ze bijdragen voor het cadeau en hoeveel ze opzij willen zetten voor je kind, voor later.

3. Focus op wat belangrijk is op lange termijn

Kerstmis en Nieuwjaar waren de voorbije decennia vooral een cadeautjesfestival. Dit jaar hebben we gemerkt wat écht belangrijk is omdat we het zo gemist hebben: gezellig Kerstmis en Nieuwjaar vieren met familie en vrienden, smullen van de hapjes en een glaasje bubbels, je kinderen zien genieten van dat zelfgemaakte dessert, ... We hebben nu gemerkt dat feestvieren ook kan met heel wat minder cadeautjes. Het geld dat jij en je familie normaal spenderen daaraan, kan je even goed (gedeeltelijk) opzijzetten voor je kind, voor later. Dan zal het veel meer van pas komen! En je kan het nog vele jaren laten renderen.

Helaas hebben we ook gemerkt dat spaargeld geen overbodige luxe is in onzekere tijden. Een reden temeer om als ouder een startkapitaal op te bouwen voor je kind, zodat het later als volwassene een spaarpotje heeft. Je leert je kind best nu al om ook zelf te sparen en verantwoord om te gaan met geld. Met Yongo combineer je de twee: je spaart of belegt voor je kind en je leert het omgaan met geld!

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur