4 tips om te beleggen voor je kind met kleine bedragen

Silke De Valck
Silke De Valck
Tax & Legal Experte Yongo

Veel mensen denken dat ze al een aardig bedrag moeten hebben om te kunnen beleggen voor hun kind. Dat is een misverstand dat we hier graag even rechtzetten. 

Als ouder wil je natuurlijk een mooi startkapitaal opbouwen voor je kind, maar in de praktijk is dat misschien niet altijd evident. Heb je maar een klein budget? Dan kan je toch heel wat bereiken door kleine bedragen te beleggen. Deze 4 tips helpen je op weg. 

1. Bepaal zelf wanneer je belegt en hoeveel

Er bestaan heel wat formules waarmee je een kapitaal kan samenstellen voor je kind. Vaak ben je dan wel verplicht om regelmatig een vast bedrag te storten. Misschien komt dat niet altijd goed uit? Dan kan je beter voor een flexibele formule kiezen waarmee je zelf bepaalt hoeveel je belegt en wanneer.

Met Yongo Star, een beleggingsverzekering van tak 23 van AG, kan je al beleggen vanaf € 10 per storting. Je kiest zelf wanneer je stort. 

Tip: Door kleine bedragen te storten op verschillende momenten spreid je ook het risico en vermijd je dat je op een slecht moment instapt met een groter bedrag.

2. Laat familie en vrienden mee beleggen

Vele kleintjes maken één grote. Dat geldt ook voor beleggen! Om het startkapitaal van je kind te laten groeien, kan je opteren voor een product dat ook toelaat aan familie en vrienden om mee te beleggen. Met Yongo kan je hen heel gemakkelijk uitnodigen om zich te registreren op het Yongo-platform. Ze kunnen dan mee beleggen wanneer ze willen. Handig voor de nieuwjaarscentjes bijvoorbeeld! Zo sta je er niet alleen voor en heb je meer kapitaal om te beleggen voor je kind.

3. Beleg zo lang mogelijk om je geld optimaal te laten renderen

Hoe hoger het rendement, hoe sneller het kapitaal groeit. Daarom raden veel financiële experts aan om te beleggen omdat ze ervan overtuigd zijn dat het rendement op lange termijn hoger ligt. 

Beleggen voor een kind houdt een voordeel in: je hebt de tijd. Een eventuele daling van de financiële markten kan op lange termijn immers worden afgevlakt door een stijging.” 

Pascal Paepen, financieel expert

Met een beleggingsverzekering opteer je voor een potentieel interessanter rendement op lange termijn. Hou er wel rekening mee dat je ook geld kan verliezen met een belegging. En dat je misschien niet het volledige kapitaal recupereert dat je hebt belegd.

Bekijk de rendementshistoriek van Yongo Star 

4. Spreid het risico met een beleggingsfonds

Als je kleine bedragen in een goed gespreid beleggingsfonds steekt, hoef je zelf geen evenwichtige beleggingsportefeuille uit te bouwen en te onderhouden. De beheerders van het fonds, financiële experts, doen dat in jouw plaats. 

Een nadeel van veel beleggingsfondsen zijn de instapkosten. Voor je rendement is het natuurlijk beter als je een beleggingsfonds kiest waarvoor je geen instapkosten moet betalen. Om te beleggen met Yongo Star betaal je geen instapkosten. 

Zin om meteen te starten? Ontdek dan Yongo Star

Met Yongo Star kies je voor een belegging van minstens 8 jaar en 1 maand, op naam van je kind. Het kapitaal wordt belegd in een levensverzekering gekoppeld aan beleggingsfondsen. Het bedrag dat je hebt belegd, kan schommelen omdat het afhangt van de evolutie van deze fondsen. Deze manier van kapitaal opbouwen houdt ook een risico in, maar dat wordt beperkt door een automatisch overdrachtsmechanisme (als het fonds 10 % of meer zou zakken, zet dit mechanisme automatisch je activa over naar een defensiever fonds om het verlies te beperken). Op elke storting die je doet wordt 2 % premietaks geheven die wordt doorgestort naar de Belgische staat. 

Ontdek nu of Yongo Star past bij jouw profiel!

Wist je dat Yongo ook een educatief luik bevat?

Sparen of beleggen voor je kind is heel belangrijk. Je kind de waarde van geld leren, is dat ook! Wil je weten hoe je je kind hiervan bewust kunt maken? Bekijk dan zeker onze artikels over financiële opvoeding.

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur