Het eerste half jaar zit erop! In niets valt je spruit nog te vergelijken met dat kleine hummeltje van bij de geboorte. Je kindje heeft zich op zes maanden tijd al enorm ontwikkeld. Tijd om even stil te staan bij zijn eerste mijlpalen.
1. Njam, njam
Om te groeien moet je eten. Veel eten zelfs. Melk via borst- of flessenvoeding blijft zeer belangrijk, maar zal lang niet meer volstaan voor je baby van 6 maanden. Tijd voor het echte werk: het fruit- of groentepapje. Een wereld vol nieuwe smaken en texturen gaat open.

Kies het liefst voor voedingswaren die gemakkelijk te verteren zijn: courgette, wortel, boontjes, banaan, ... Bovendien vindt je kind het geweldig om samen met zijn ouders aan tafel te zitten om te eten. Vroem, vroem hier komen de eerste lepeltjes.
2. Bijtertjes
Niet toevallig komen ook de eerste tandjes rond de leeftijd van 6 maanden. De primeur is meestal weggelegd voor de twee middelste snijtanden in de onderkaak. Zie je nog niets verschijnen, maar huilt je kindje vaak? Het sein dat ze in aantocht zijn! Je zal merken dat je kindje ook meer gaat kwijlen. Dat is niet erg, integendeel zelfs. Speeksel verzacht en bevochtigt het mondje, waardoor je kindje makkelijker kan slikken. Daarnaast helpt het ook om voedselresten weg te spoelen en het beschermt de melktandjes. Soms gaat het doorkomen van tandjes ook gepaard met wat ziektesymptomen: veranderingen in slaap- en eetpatroon, huiduitslag, loopneus en diarree. Dit komt vooral door het veranderende immuunsysteem, maar ook omdat je hummeltje vaak dingen in zijn mond steekt om de pijn te verzachten. Niets om je zorgen over te maken.
3. B(r)abbelen
Echt praten zit er voor een baby van 6 maanden nog niet in. Vaak komt je spruit nog niet verder dan wat gebrabbel. Je baby probeert je wel te imiteren. En het lukt hem ook steeds beter en beter. Veel praten tegen je baby is dan ook de boodschap om hem te stimuleren. Naast de klinkers zijn de letters ‘m’, ‘p’, ‘k’, ‘j’ en ‘b’ het gemakkelijkst voor je baby. En ja hoor, niet toevallig komen die ook voor in ‘mama’ en ‘papa’. De kans dat een van deze twee zijn eerste woordje wordt, is dan ook heel groot. Gelukkig maar 😀.
4. Grijze hersencelletjes
Na 6 maanden neemt het denkwerk het stilletjes over van de reflexen. Je kind begint te begrijpen en reageert op zijn naam. Het grijpt ook naar speelgoed, het liefst met een felle kleur en zacht van stof. En het ontdekt zichzelf in de spiegel. Je spruit vindt het hemels om met jou interactie te hebben. Een heerlijk spelletje is en blijft dan ook kiekeboe. Je kind graait het uit van de pret telkens je jouw gezicht of een voorwerp verstopt en weer tevoorschijn tovert. Telkens opnieuw en opnieuw. Want hoe kan je beter leren dan door te herhalen?
5. Als een echte kleermaker
Als je jouw kindje op zijn buikje legt, tilt het zijn hoofdje op om recht te komen. Je zal hem dus nog even moeten helpen en dan moet het lukken: je kindje zit! Zie het stralen. Al zal het wel nog maar enkele minuten duren. Maar dat is niet erg. Zijn ruggengraat is immers nog te fragiel om dit langer vol te houden. Toch is af en toe rechtop zitten, belangrijk voor zijn ontwikkeling. Je kindje ontdekt zo de wereld vanuit een totaal ander standpunt. Binnen een maand of twee zal je kindje zelfs helemaal alleen kunnen rechtzitten. En dan gaat het snel: het leert kruipen of tijgeren en voor je het weet staat het op twee benen en kan het lopen.
En de toekomst?
Heb je al wel eens gedacht aan de periode dat je kind echt helemaal op eigen benen staat? Ook die dag zal er vlugger zijn dan je denkt. Begin daarom nu al zijn of haar financiële toekomst voor te bereiden. Met Yongo spaar of beleg je voor later. Voor als je kind echt groot is. Want niet alleen die eerste 6 maanden vliegen voorbij.