Sparen? Wat is dat?

Marijke Bisschop
Marijke Bisschop
Pedagoge en gedragstherapeute

Als ouder is het jouw taak om je kind met geld te leren omgaan. Maar hoe doe je dat? 
Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop helpt je op weg!

“Elk gezin heeft zo z’n eigen aanpak als het om sparen draait. Ik geef een paar voorbeelden…

Sparen? Dat ken ik niet!

“Peter (9 jaar) vraagt aan zijn ouders een virtuele realiteitsbril voor kerst, “maar die is wel duur, hij kost 400 euro.“ Of hij die dan van z’n ouders krijgt? “Ik denk het wel”, is zijn antwoord.

Ik opper dat hij er misschien zelf voor kan sparen. “Sparen, wat is dat?“ luidt zijn reactie verbaasd. Peter's ouders geven toe dat ze hun zoon niet leren sparen; wat hij ‘nodig heeft’, krijgt hij gewoon cadeau. Ze bestellen die spullen meestal via internet, zodat ze de bestelling de volgende dag al in huis hebben. Een druk op de knop volstaat, maar dat is eigenlijk niet ideaal. Het kind ervaart niet de frustratie van iets niet onmiddellijk te krijgen. Het leert ook niet dromen van iets (echt dromen, wachten, je verbeelding gebruiken, van gedachte veranderen ...). Maar het heeft vooral geen idee van wat de dingen kosten (ik wil, ik beveel en ik krijg).”

Kwartiertjes sparen

“Gilles (10 jaar) vertelt mij dat hij van zijn zakgeld een derde moet sparen. Hij stopt dat geld in een spaarpot of brengt het naar de bank en spaart voor iets dat hij graag zou willen hebben, maar dat hij niet zomaar kan kopen.

Zijn ouders leren hem al van kleins af aan te sparen. Zij sparen ook voor hem, voor zijn studies of om een huis te kopen.

Omdat zij dat sparen nog een beetje abstract vinden voor Gilles, leren ze hem dat je ook computertijd kan opsparen.

Elke dag krijgt hij een kwartier computertijd. Die hoeft hij niet direct te gebruiken, hij kan de tijd ook opsparen tot het weekend. Dan krijgt hij in het weekend waar hij zo naar verlangt: anderhalf uur computertijd! Hij krijgt er nog een extra kwartier bij, als beloning voor het flinke sparen. Gilles doet erg zijn best, maar het lukt hem nog niet altijd … In deze situatie experimenteert het kind echt met de notie sparen. Het is heel concreet: Gilles kan meer computertijd hebben dankzij zijn eigen beslissingen, en dat kan elke week anders zijn.”

Heel veel cadeaus of één groot cadeau waarvoor je kind moet sparen

“Rosemarie was erg teleurgesteld toen ze haar zoon Charlie (7 jaar) alle 12 verjaardagscadeautjes zag uitpakken op zijn verjaardagsfeestje. Het waren er veel te veel, en er werd nauwelijks naar omgekeken.

Daarom besloot ze om voortaan aan de uitgenodigde kindjes een bijdrage te vragen, voor één groot cadeau dat haar zoon echt graag zou hebben. Ze opende een kinderspaarverzekering voor haar zoontje.

Nu spaart hij voor die grote Lego-doos. Op zijn volgende verjaardag mag iedereen een paar euro op die spaarverzekering storten. Zo ziet Charlie zijn spaargeld groeien.

Ook zijn grootouders sparen mee, want ook zij geven het liefst iets waar hun kleinkind écht blij mee is. Bovendien kennen ze het belang van sparen voor later. Zo leert Charlie dat het gemakkelijker is om iets echt belangrijk te krijgen als je samenwerkt. Vandaag is dat voor een grote doos Lego, maar later misschien voor een verblijf in de bergen of een vakantie met vrienden.”

Sparen voor iets waar je echt van droomt!

“Een kind is het allergelukkigst als z’n grootste wens na een periode van wachten, uitstellen en verlangen eindelijk wordt vervuld. Het speelplezier wordt dubbel zo groot. Het sparen heeft namelijk zin gekregen! Je kind koestert het uiteindelijke doel en draagt er zorg voor, want hij heeft er zo lang voor moeten (of liever: mogen!) sparen.”

Geduld is een van de deugden bij sparen

“Een kind dat materieel verwend wordt, leert niet met tegenslagen om te gaan. Het voelt zich steeds tekortgedaan en wordt een ontevreden persoontje. Krijgt het iets niet meteen? Dan trekt het een pruillip. Door je kind geduld te leren hebben, te wachten en te sparen, maak jij je kind zelfstandig, flink en dankbaar voor wat het krijgt.”

Sparen? Ja, maar samen

“Begint je kind zelf zijn zakgeld te sparen? Sommige ouders geven dan een kleine beloning als hun kind een bepaald doel bereikt. Dat motiveert een kind om verder te sparen. Het voelt dan dat de ouders ook betrokken zijn en mee helpen om dat spaardoel te behalen. Dat gevoel van ondersteuning is erg belangrijk.”

Het goede voorbeeld geven

“Je kind volgt van jongs af aan jouw goede voorbeeld. Je zoon of dochter ziet dan dat sparen iets opbrengt en vreugde met zich mee brengt, zoals een gezinsvakantie waar jullie samen naar uitkeken. Meestal start je de voorbereiding een tijd op voorhand, je moet sparen en verschillende weken wachten. Maar wat een geluk als jullie het doel hebben bereikt en samen kunnen vertrekken!“

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur