3 papa's en 5 mama's getuigen over hun zorgen tijdens de zwangerschap en daarna

Gezinsbond
Gezinsbond
Groeit met je mee

Het meest gehoorde advies aan een zwangere vrouw is: “Geniet ervan!”. Maar zwangerschap en bezorgdheid blijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Benieuwd waar mama’s en papa’s in spe zich zorgen over maken?

Zorg 1: de gezondheid van de baby

De absolute nummer 1 in de top 3 van bezorgdheden is de gezondheid van de baby. Geen verrassing waarschijnlijk.

Theo (zijn vrouw is 8 maanden zwanger)

“De gezondheid van onze baby is het enige wat telt.”

Kirsten (6 maanden zwanger)

“Ik ben met deze zwangerschap veel bewuster bezig dan met mijn eerste. Die eerste keer leek het allemaal maar vanzelfsprekend. Nu sta ik er meer bij stil wat voor een wonder het is als zo’n kindje gezond geboren wordt. Ik maak me daardoor ook meer zorgen. Ik weet namelijk al hoe graag ik mijn baby ga zien. Dat kon ik bij mijn eerste zwangerschap nog niet weten. Ik hoor tegenwoordig vaak verhalen over vroeggeboortes. Dat maakt me soms bang, hoewel ik besef dat daar niet echt een aanleiding voor is.”

Zorg 2: de impact op het lichaam

Louise (4 maanden zwanger)

“Natuurlijk is de gezondheid van mijn kindje het allerbelangrijkst. Maar ik maak me ook wel zorgen over mijn gewicht. Zal ik na mijn bevalling mijn figuur terugkrijgen of blijven die extra kilo’s plakken?”

Céline (5,5 maand zwanger)

“Ik wil écht geen zwangerschapsstriemen. Ik smeer elke dag crème om striemen te vermijden, maar ik ben als de dood dat ze toch vroeg of laat opduiken …”

Zorg 3: de bevalling

Een kleine rondvraag wijst uit dat aanstaande mama’s vurig hopen op een vlotte en pijnloze bevalling.

Caroline (6,5 maanden zwanger)

“Goh, die bevalling… Als ik die maar overleef!”

Zorg 4: het evenwicht tussen werk en privé

Dat een baby veel tijd in beslag neemt, is een understatement van formaat. Hoe zal de dagindeling eruitzien met zo’n hummeltje erbij?

Tomas (zijn vriendin is 7 maanden zwanger)

“Wij maken ons vooral zorgen over tijd. Of over het gebrek daaraan. Mijn vriendin werkt in Brussel en ik moet ’s avonds soms overwerken. We vragen ons dus af hoe we dat allemaal moeten regelen...”

Caroline (6,5 maanden zwanger)

“Ik vraag me wel eens af hoe ik mijn toekomstige zoon met mijn werk ga combineren. Mijn vriend is redelijk flexibel qua werktijden, dus dat stelt me gerust, maar timemanagement baart me soms zorgen.”

Zorg 5: het gezinsleven en de impact op je relatie

Bang voor een relatiedip na de geboorte van zo’n nieuwkomertje? Of voor een verandering in de band met oudere kinderen?

Alexander (zijn vriendin is 5 maanden zwanger)

“Wij zijn benieuwd wat voor impact de komst van de baby op onze relatie zal hebben …”

Kirsten (6 maanden zwanger)

“Ik vraag me af hoe de dynamiek binnen ons gezin gaat veranderen, als we plots met 4 zijn. Zal ik mijn oudste dochter nog steeds voldoende aandacht kunnen geven? Ze zal het wellicht moeten stellen met minder een-op-een-tijd, maar ik hoop dat ik haar dezelfde emotionele betrokkenheid zal kunnen blijven bieden.”

Zorg 6: crèche of onthaalmoeder?

Je baby uit handen geven om zelf te gaan werken? Toekomstige mama’s en papa’s vinden dit vaak een vreemd concept om over na te denken, nog voor ze hun baby zélf hebben kunnen vasthouden.

Els (3 maanden zwanger)

“Ik hoop maar dat ik een goede crèche gekozen heb.”

Caroline (6,5 maanden zwanger)

“Het idee dat ik m’n baby bij de crèche ga afgeven, blijf ik heel gek vinden. Hopelijk krijgt hij daar voldoende aandacht en wordt hij genoeg geknuffeld.”

Met deze 3 tips maak je je minder zorgen

Tip 1: blijf positief

Laat de natuur z’n werk doen en ga ervan uit dat je het bij momenten stevig te verduren zal krijgen, maar dat na regen zonneschijn komt.

Tip 2: vraag raad en vergeet die dan

Ga te rade bij andere ouders en laat je inspireren door hun tips. Maar vertrouw vooral jezelf en je eigen instinct ... Over timemanagement, opvoeding en al de rest: stel je vragen aan de mama’s en papa’s uit je omgeving, en volg enkel het advies waar je je goed bij voelt. Alle antwoorden op je vragen vind je diep in jezelf wel terug.

Tip 3: waarom niet beginnen sparen?

Sparen voor je kind? Waarom zou je er niet mee beginnen vóór de geboorte? Bespreek met je partner wat jullie willen bereiken voor jullie kind en hoe jullie willen sparen. Zo geef je je baby een vliegende start, want de kwestie sparen is al opgelost. Handig want dan kan je zorgeloos het meest gehoorde advies opvolgen: ervan genieten!

Als je in verwachting bent of een kindje gaat adopteren, krijg je vaak veel goedbedoelde raad. Van onze partner MyFamily krijg je ook steun! Bij de geboorte of wanneer de adoptie rond is heb je recht op het Startbedrag, wat vroeger de geboortepremie of het kraamgeld genoemd werd. Daarmee geef je jouw kindje al vanaf de start een mooi financieel duwtje in de rug. Op de website van MyFamiliy  vind je alle informatie hierover.

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur