Waarom een baby opvoeden meer kost dan je denkt

MyFamily
Partner

Je wordt binnenkort ouder en je wil nog maar één ding: je baby eindelijk in je armen nemen. In al die opwinding stel je jezelf misschien ook wat vragen, eerder van financiële aard... de komst van een baby kan wat beangstigend zijn. 

Een baby zorgt voor heel wat kosten, zoals kinderopvang, kleding en, meer in het algemeen, de investeringen die nodig zijn om elke dag goed voor je baby te kunnen zorgen.  

Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 3 jaar heb je gemiddeld 490 euro per maand nodig om voor je kind te kunnen zorgen. Je moet immers luiers, kleding, melk en kinderopvangkosten betalen.

Gelukkig krijg je ook centjes ;-) Een Startbedrag van €1.122 om precies te zijn. Dat vraag je het eenvoudig aan bij MyFamily.

Een voorbeeld

Dit is het minimumbudget dat je elke maand nodig hebt om de eerste maanden voor je baby te kunnen zorgen. Voor de uitrusting mag je € 200 rekenen voor een bedje, ververstafel en kinderwagen. Tel zeker € 100 voor de eerste kleertjes. Voor flessenvoeding mag je € 165 rekenen voor drie flesjes, een flessenwarmer, een sterilisatietoestel en de eerste melk. Borstvoeding is uiteraard goedkoper ;-)

De twee grootste kostenposten

Er zijn ook kosten die je minder gemakkelijk kan verlagen: luiers en de opvang, (crèche, onthaalmoeder, ...).

Voor de luiers mag je € 30 per maand rekenen. Er zijn goedkopere alternatieven, zoals wasbare luiers, maar die verbruiken dan weer veel energie (wassen op 90°).

Voor de opvang zijn er verschillende systemen en dus ook verschillende prijzen. Er zijn ook verschillen tussen de gewesten. In Vlaanderen is de kinderopvang privaat georganiseerd en heb je de keuze uit gezinsopvang en groepsopvang, met tarieven op basis van inkomen of een vast tarief per dag, week of maand. In Brussel bestaat er ook gemeentelijke kinderopvang. Bij groepsopvang gaat het over crèches voor kinderen van 0 tot 3 jaar, voorschoolse opvang voor kinderen van 18 maanden tot 3 jaar en in Brussel over de Maisons Communales d'Accueil de l'Enfance (MCAE) voor kinderen van 0 tot 6 jaar. In gemeentelijke kinderdagverblijven hangt de kostprijs af van je maandelijkse gezinsinkomen en betaal je niet voor de dagen dat je kind afwezig is. Privécrèches bepalen zelf de prijs voor hun prestaties, in het algemeen tussen 500 en 700 euro per maand.

Bij gezinsopvang gaat het over onthaalmoeders die kinderen van 0 tot 6 jaar opvangen (maximum 4 kinderen voltijds). Zij bepalen zelf of ze werken met tarieven op basis van je inkomen of met vaste tarieven per dag, week of maand. 

Koop niet alles in een keer!

Na de bevalling heb je niet meteen al het materiaal nodig om je kind te verzorgen. Voorbeelden: de autostoel (heb je pas nodig na 12 maanden, tevoren gebruik je de Maxi-Cosi), een kinderstoel (heb je pas nodig na 6 maanden), een kinderbedje (heb je niet meteen nodig als je een wiegje gebruikt de eerste maanden), een Baby Cook (zeker als je borstvoeding geeft). Op die manier kan je de kosten spreiden, want je moet heel wat aankopen voor een baby, zeker als het je eerste kind is.

Kortom, informeer je (bij vrienden en familie).

 

Bang dat je iets essentieels vergeet tijdens de zwangerschap? Gebruik deze checklist voor ouders die een kindje verwachten

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur