De komst van een baby is een grote verandering in je leven. Misschien moet je sommige activiteiten opgeven, bepaalde kamers herinrichten, ... Maar wees gerust, zodra je kleine spruit er is, kan je geluk niet meer op.
Beide partners spelen een belangrijke rol om deze overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Terwijl de toekomstige mama het al druk genoeg heeft met de zwangerschap zelf, kan de papa alvast een ideale omgeving creëren voor zijn oogappel. Zo is er de administratie, de inrichting van de babykamer, de voorbereiding van de financiële toekomst van het kind, ...
VOOR DE GEBOORTE
Babykamer inrichten
Het is belangrijk om de perfecte omgeving voor je baby te creëren. Kleuren, lampjes, knuffels, ... Keuze genoeg om een droomkamer in te richten. De ideale gelegenheid voor onze jonge papa's om hun gereedschapskist nog eens vanonder het stof te halen en alvast het bedje in elkaar te zetten. Oh ja, behangen mag ook altijd.

Meisjes houden niet alleen van roze, en jongens van blauw. Durf een andere kleur te kiezen.
Crèche zoeken
Crèches zijn erg in trek. Wacht dus niet te lang om een plaatsje voor jouw baby te reserveren. "Mama, waarom stuur je papa er niet op uit om alvast de crèches in de buurt te gaan verkennen?" Hoe meer informatie, hoe beter. Als de knoop is doorgehakt, kunnen jullie als koppel een afspraak maken met de crèche om alles in orde te brengen.

Begin je zoektocht naar een crèche zodra je weet dat er een baby op komst is. De plaatsen zijn beperkt.
Laatste aankopen doen
Toekomstige ouders stellen allemaal dezelfde vragen: hebben we genoeg pyjamaatjes gekocht, hebben we extra rompertjes nodig? Om nog maar te zwijgen van de sokjes die mysterieus verdwijnen onder de sofa of in de wasmachine. Gelukkig staan onze superpapa's paraat! Enkele lastminuteaankopen zijn voor hen een fluitje van een cent. Oef! Denk ten slotte ook aan je budget. Baby's groeien als kool. Dure kleren zijn dus zeker niet nodig. Heb je al aan tweedehandskleertjes gedacht?

Een baby groeit snel, maar zorg wel dat je kledingmaatjes 50 en 56 in huis hebt.
Geboortelijst opstellen
Bedje, kleertjes, buggy, autostoel, speelgoed, ... Babyspullen kosten een flinke duit! Stel samen een geboortelijstje op en laat papa alles met de babywinkel regelen.
Mama in spe helpen
Een zwangerschap is vermoeiend. Een helpende hand van papa is dus meer dan welkom ... En er zijn genoeg manieren om dat te doen: massages geven, een lekkere maaltijd klaarmaken, een warm bad vullen, ... Deze momenten samen zijn heilig in deze periode die altijd wat gespannener is. Maak dus tijd voor elkaar. Wist je trouwens dat je al een band kan opbouwen met je baby nog voor het geboren is?


De papa kan zijn partner vergezellen tijdens de zwangerschapsoefeningen.
TIJDENS DE BEVALLING
Sta je partner bij
Voor jullie naar het ziekenhuis gaan, kan de papa zijn partner een handje helpen, bijvoorbeeld door rond te lopen om de arbeid en de bevalling te bevorderen, door haar te helpen van houding te veranderen om de pijn wat te verzachten of door een koud of warm washandje op haar voorhoofd te leggen.

Probeer de trucjes van oma eens uit om de komst van de baby te versnellen.
Aanmoedigen, steunen en knippen
Vóór hij de navelstreng doorknipt, kan de papa zijn partner aanmoedigen tijdens het persen en haar steunen tijdens dit bijzonder intense moment, zowel lichamelijk als emotioneel. Jullie kunnen er best al eens over praten voor de geboorte: wat moet de papa precies doen om te helpen als het zover is?

Bespreek als koppel deze zaken vóór de geboorte om misverstanden tijdens de bevalling te voorkomen.
TIJDENS HET VADERSCHAPSVERLOF
Geboortekaartjes versturen
De lay-out van de geboortekaartjes ligt waarschijnlijk al vast voor de geboorte. Voeg gerust een kleine persoonlijke boodschap toe om ze wat op te leuken. Laat de creativiteit van de papa dus maar de vrije loop.

Een leuk geboortekaartje maken is de moeite waard. Familie en vrienden bewaren het meestal als aandenken.
Identiteitskaart van de baby laten maken
Je moet de geboorte van je kleine spruit aangeven binnen de twee weken na de bevalling. Vraag meteen een Kids-ID aan, de identiteitskaart voor kinderen tot 12 jaar. Ze is niet verplicht, maar wel noodzakelijk als je België wil verlaten, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan. Deze kaart is drie jaar geldig.

Laat je kind opnemen in je hospitalisatieverzekering.
Financiële toekomst voorbereiden
Een cadeau van de geboortelijst, voor zijn of haar eerste verjaardag of gewoon om jullie een plezier te doen, iedereen zal je baby willen verwennen. Heb je er al over nagedacht om op lange termijn te investeren voor je kind? Met de levensverzekeringen van Yongo bijvoorbeeld kan je de financiële toekomst van je kind voorbereiden en een startkapitaal voor later opbouwen. Hoe eerder je begint, hoe meer kans op een hogere opbrengst voor je kind. Zelfs grootouders, peters en meters kunnen bijdragen aan deze langetermijninvestering. Je kind zal blij zijn met dit kapitaal wanneer hij of zij 18 wordt.

Hoe vroeger je begint te investeren, hoe beter het rendement voor je kind.
Maar moet je nu sparen of beleggen voor je baby? Daarop geven we een antwoord in het volgende artikel!