Isabelle opende een Yongo voor haar dochter. Met één Yongo-rekening waarop Helen (10) zelf spaart en één Yongo-rekening waarop Isabelle en haar man sparen voor de toekomst van Helen. Waarom ze voor Yongo kozen? Isabelle doet het uit de doeken!

“Elk jaar krijgt Helen op nieuwjaar een flink bedrag van haar grootouders cadeau. Ze heeft nu al zélf beslist dat ze dat op haar ‘lange Yongo’ gaat zetten, voor later.”
Een onuitputtelijke bron
"Er zit nooit cash geld in mijn portefeuille. In de supermarkt haal ik mijn bankkaart tevoorschijn. Voor een kind lijkt het op die manier alsof die kaart een onuitputtelijke bron is: code intikken en voilà, het geld komt vanzelf! Yongo maakt geld meer zichtbaar voor mijn dochter. Ze merkt dat alles centen kost en is vaak ook nieuwsgierig naar de prijs van dingen. Ik vind het wél belangrijk om haar bewustzijn rond geld te stimuleren."
Digitaal sparen is kinderspel
"De visuele stijl van Yongo is heel kindvriendelijk. Helen behoort tot de generatie die van kleins af aan opgroeit met een tablet. Die Yongo-app is kinderspel voor haar. Ik heb haar nooit moeten uitleggen hoe ze haar spaarwensen moet toevoegen of spaarprojecten moet aanmaken. Ze was er direct mee weg. En ze vindt het leuk om te doen! Ze maakt spaarprojecten aan en zoekt dan prentjes op internet om eraan toe te voegen."
Zelfstandig haar zakgeld besteden
"Helen krijgt elke maand 10 euro zakgeld. Die centen stort ik op haar Yongo Dreams rekening. Ze krijgt heel wat vrijheid van ons: ze mag zelfstandig spaarprojecten aanmaken via de Yongo-app en kiest dus zelf waarvoor ze spaart. Als ze iemand wil uitnodigen om mee te sparen, heeft ze daarvoor wel mijn akkoord nodig."

Dromen sorteren
"Onze dochter gebruikt de Yongo-app op haar gsm élke dag. Ze zet er alle dingen in die ze graag wil, van een computerspelletje tot een tasje voor haar dwarsfluit. En ja, die dromen veranderen dagelijks… Ze kiest zelf de belangrijkste 3 dingen uit en kan via de app perfect volgen hoeveel procent van het aankoopbedrag ze al gespaard heeft. Die evolutie triggert haar enorm."
Sparen voor later
"Mijn man en ik deden vroeger aan kindsparen op een gewone spaarrekening. Eén keer per jaar ontvingen we een overzicht van welk bedrag er op die rekening stond, maar verder waren we daar niet mee bezig. Die spaarrekening bracht bovendien zo goed als niets meer op. Intussen hebben we dat geld overgezet naar Yongo Star en sparen we daarop verder, maandelijks 100 euro. We hebben voor Yongo Star gekozen omdat die rekening gelinkt is aan beleggingsfondsen. Dat betekent dus kans op meer opbrengst. Die fondsen moeten we natuurlijk niet zelf beheren; we checken gewoon af en toe in de Yongo-app op onze tablet of op de computer hoeveel erop staat. Elk jaar krijgt ze op nieuwjaar een flink bedrag van haar grootouders cadeau. Ze heeft nu al zélf beslist dat ze dat op haar ‘lange Yongo’ gaat zetten, voor later."
Samen leggen voor haar verjaardagscadeau
"Voor haar 10de verjaardag wilde Helen graag een Nintendo-console. Ze heeft zelf een evenement aangemaakt via haar Yongo-app en heeft met mijn goedkeuring de familie, vrienden en haar meter uitgenodigd om mee te sparen via Yongo. Die geven meestal een bon of een envelopje. Ze kenden Yongo nog niet, maar de uitnodiging begeleidde hen vlotjes door het proces en ze hebben allemaal een bedrag gestort op haar Yongo. Ze vonden het fijn dat ze konden zien waarvoor ze aan het sparen is. En Helen was blij, want zij kon haar Nintendo kopen."
Zo lang mogelijk wachten
Het geld dat we voor Helen sparen via Yongo Star willen we haar geven als ze 24 jaar wordt. Toen we haar Yongo openden, konden wij als ouders het eindpunt kiezen, en we vinden 18 jaar te jong om haar zo’n bedrag in handen te geven. Het gaat dan, ruw geschat, om zo’n 20.000 euro, hé. We gaan ervan uit dat ze daarna, op haar 24ste, verantwoordelijk genoeg zal zijn om met een groot bedrag te kunnen omgaan. Dat lijkt me ook de leeftijd waarop ze toe zal zijn aan ‘grote dingen’, zoals de aankoop van een woning, bijvoorbeeld. Dan zal dat spaargeld een welkome boost zijn."
Sparen is niet langer abstract
"Yongo maakt het hele spaargebeuren zichtbaar voor haar. Het is niet gewoon een spaarboekje. Ze leert ook prioriteiten te stellen. Zo spaarde ze voor 3 computerspelletjes, maar toen ze met voldoende spaarcenten bij de speelgoedwinkel stond, kocht ze maar 1 spelletje. Met de rest van het geld wilde ze toch liever verder sparen. Ze beseft dus dat ze niet al haar dromen kan waarmaken en kiest de belangrijkste uit om te realiseren. Bovendien begrijpt ze dat geld niet altijd opgesoupeerd moet worden."
Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen: