Eerste schooldag voor je kleuter: hoe omgaan met alle kosten?

Eerste schooldag voor je kleuter: hoe omgaan met alle kosten?

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Je kindje groeit als kool! Hoog tijd om de eerste pasjes naar school te zetten. Hoe ga je om met de eerste schooldagen op de kleuterschool? En hoe kan je jouw budget voor de schoolstart verlichten? Ontdek het in onze tips.

De vakantie is voorbij en je oogappel staat op het punt om zijn of haar debuut bij de grote jongens of meisjes op school te maken? Ook voor jou is deze eerste schooldag een echte verandering: emotioneel, maar ook financieel! Want een kind dat naar school gaat brengt naast heel wat vreugde, ook veel uitgaven met zich mee. Waaronder de schoolkosten. Hoe pak je deze periode met tal van nieuwigheden aan (schoolbenodigdheden, kleding, kinderopvang, activiteiten, ...)? Yongo helpt je op weg met enkele tips!

1. Hou de schoolkosten in bedwang

Een paar kleine ingrepen zijn vaak voldoende om het schoolbudget al een pak te verlichten:

 • Papier en schrijfmateriaal: je kleuter zal voor zijn eerste tekenkunsten natuurlijk verleid worden door stickers en schriften in de kleuren van zijn favoriete helden. De basisschriftjes zijn echter veel goedkoper: ze kosten je 3 tot 4 keer minder. Je kan ze wel opsmukken door ze te personaliseren. Zo geeft je kind zijn eigen persoonlijke touch aan zijn schoolwerk en -materiaal.

 • Schoolspullen en kleding: denk aan tweedehands! Online, op sociale media of in winkels kan je kleding, rugzakken, tassen, pennenzakken, tekenmateriaal en nog zoveel meer vinden. Vaak weinig gebruikt en zo goed als nieuw!

 • Opvangkosten: is de kinderopvang op de school van je kind betalend? Waarom organiseer je geen opvang samen met enkele andere ouders van kinderen die naar dezelfde school gaan? Zo bespaar je allemaal samen op de kosten voor de kinderopvang. 

 • Maaltijden en snacks: ook op school moet je kindje natuurlijk eten. Vermijd impulsieve en dure aankopen van maaltijden en snacks. Plan en bereid zoveel mogelijk maaltijden zelf.

 • Schoolvervoer: de auto gebruiken wordt steeds maar duurder. Al eens gekeken naar een alternatief? Kan jouw kleintje nog niet op een fiets rijden? Opnieuw kunnen afspraken met andere ouders wellicht soelaas brengen. Informeer ook eens bij de school van je kind: sommige scholen bieden (goedkoop) schoolvervoer aan.

2. Buitenschoolse activiteiten en ontspanning: kies wijs

Als je een activiteit voor je kind zoekt, is het belangrijk om iets te vinden dat de verbeelding stimuleert, de ontwikkeling aanmoedigt en uiteraard binnen je financiële mogelijkheden past. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van een goedkope activiteit die je kind zal stimuleren:

 • Zoek gratis of goedkope lokale activiteiten, zoals evenementen in bibliotheken, parken of culturele centra. 

 • Geniet van buitenactiviteiten, zoals wandelen, picknicks of tuinieren.

 • Stimuleer creativiteit met handwerk- of kunstactiviteiten: knutselen, tekenen, schilderen, schrijven, ... 

 • Zoek betaalbare cursussen of clubs in jouw regio.

 • Organiseer leuke activiteiten thuis, zoals filmavonden of bordspellen.

3. Extra's die deugd doen!

Als ouder van een jong kind dat net naar school gaat, kan je gelukkig rekenen op wat welgekomen steun:

 •  De meeste kinderbijslagfondsen bieden een schoolbonus aan.;

 • Onder bepaalde voorwaarden kan je belastingvermindering krijgen door jouw kinderopvangkosten aan te geven;

 • De meeste ziekenfondsen betalen een stuk van het lidgeld van een sportclub terug. Vaak is die bijdrage voor kinderen hoger dan voor volwassenen.  

 • In bepaalde situaties kunnen gezinnen met een laag inkomen maaltijdcheques voor schoolmaaltijden of andere sociale voordelen krijgen, zoals gemakkelijkere toegang tot gezondheidszorgdiensten. Om te weten of je aan de voorwaarden voldoet en al jouw voordelen te kennen, kan je contact opnemen met ONE, het Gezinsbijslagfonds of de belastingdienst. 

 • Het einde van de (dure) crèche betekent ook goed nieuws voor jouw portemonnee! Misschien kun je een deel van dat geld besteden aan een nieuwe naschoolse activiteit? chool kan ontplooien, of het opzijzetten?

4. Iets over om te sparen? Denk aan Yongo!

Je kind start net met school, maar het zal sneller afgestudeerd zijn dan je denkt. Dan wachten er nieuwe avonturen: studie, reizen, een huis en een auto kopen... Om je kind te helpen zijn actieve leven te beginnen, kan je zoals veel ouders beginnen te sparen. Een kleine som die je op regelmatige basis opzijzet, volstaat (bijvoorbeeld het geld dat je uitspaart op de kinderopvang).

Waaroom niet met Yongo?

Met Yongo van AG kan je op volledig digitale wijze geld opzijzetten voor een kind. Sparen of beleggen? Jij beslist! Ontdek onze twee formules en de voordelen ervan voor jou en je kind. Kleine stortingen (vanaf € 10) zijn welkom!

Ik ontdek Yongo

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.