Een handige gids om te sparen als nieuw samengesteld gezin

SEEMULLER
Charlotte Seemuller
Journaliste en mama

Gezinnen kunnen verschillende samenstellingen hebben. Kinderen uit een vorige relatie en/of kinderen uit de nieuwe relatie…een gezinssituatie kan heel divers zijn. Maar hoe kan je sparen voor de kinderen als nieuw samengesteld gezin?

Heb je al kinderen uit een vorige relatie? Dan spaar je voor hen, al dan niet samen met je ex-partner. Zijn er kinderen in je nieuwe relatie, dan spaar je ook voor hen met je huidige partner. Heeft je partner al kinderen, dan wil je hen als plusmama of –papa misschien ook een duwtje in de rug geven. En hoe zit het met grootouders en plusgrootouders? Een overzicht van de verschillende gezinssituaties en hoe je het sparen binnen een nieuw samengesteld gezin veilig en efficiënt aanpakt

Sparen voor je eigen kinderen

Sparen voor kinderen uit je huidige relatie

Je eigen vlees en bloed wil je een zo goed mogelijke toekomst geven. Een centje opzij zetten voor later kan je zoon of dochter al een eind vooruit helpen. Of je nu regelmatig kan sparen of niet, grote of kleine bedragen, … Hoeveel je ook spaart als ouder, alle beetjes helpen.

 

Sparen voor kinderen uit een vorige relatie

Soms loopt een relatie niet zoals je gehoopt had. En na een breuk of scheiding is het niet altijd gemakkelijk om een goed contact te houden en afspraken te maken met je ex. Maar je wil wel het beste voor je kinderen: zowel qua omgangsregeling als financiële situatie. En, indien mogelijk, ook een centje opzij zetten voor hun toekomst.

Hoe je dit het best aanpakt, is misschien niet altijd volledig duidelijk voor je. Daarom geven we een antwoord op de 5 meest gestelde vragen van gescheiden ouders die sparen voor hun kind.

Sparen als plusmama of-papa

Stief-, plusmama of –papa,…what’s in a name. Als je kiest voor een partner met kinderen, dan probeer je ook met hen een band op te bouwen en de rol van een liefdevolle extra volwassene in de nieuwe gezinssituatie op te nemen. Dit is niet altijd gemakkelijk en vraagt tijd. Lees deze tips voor nieuw samengestelde gezinnen.

Als je nieuwe relatie vlot verloopt en de band met de kinderen van je partner goed is, dan kan het zijn dat je de zoon of dochter van je partner ook financieel wil steunen voor leuke cadeaus op korte termijn of voor zijn of haar latere toekomst.

Hoe spaar je als nieuw samengesteld gezin?

Zoals hierboven aangehaald, zijn er verschillende gezinssituaties mogelijk en zijn ook verschillende mensen betrokken bij een nieuw samengesteld gezin. Een dergelijk gezin vraagt soms wel wat organisatietalent. Handig dus als je op zaken kan terugvallen die het leven wat eenvoudiger maken.

 

Digitaal platform

Om de spaarplannen voor je kinderen veilig en efficiënt te beheren, is een digitaal platform een nuttig instrument. Via een spaar- of beleggingsplatform zoals Yongo kan je op korte en lange termijn een centje opzij zetten voor je kinderen.

Heb je kinderen uit een vorige relatie en kinderen in een nieuw relatie, dan heb je via dit digitaal platform ook een duidelijk overzicht van de stand van zaken en verrichtingen per kind.

 

Sparen op korte termijn

Op korte termijn kan je, samen met je kind, sparen voor leuke projecten zoals een fiets, een spelconsole, een uitstap naar een pretpark, een zomer- of winterkamp, … Dit contract op korte termijn (Yongo Dreams) staat steeds op naam van één ouder (de ouder die het contract onderschrijft). Deze ouder kan de andere ouder uitnodigen op het platform als administrator zodat hij of zij ook een zelfde overzicht heeft van de stand van zaken en de verrichtingen. Maar hij of zij heeft niet dezelfde rechten: het geld op korte termijn kan alleen maar afgehaald worden met de goedkeuring van de onderschrijvende ouder en via zijn of haar rekening.

Binnen jouw Yongo platform kan je per kind de andere ouder toevoegen als administrator als je dit wenst. Heb je dus een kind met je ex-partner, dan kan je je ex-partner als administrator uitnodigen wanneer jullie samen willen sparen voor je kind. Voor het gezamenlijk kind met je nieuwe partner, kan je je nieuwe partner als administrator uitnodigen voor dit kind. Deze mede-administrators hebben uiteraard alleen een zicht op het contract van jullie gemeenschappelijk kind.

 

Sparen op lange termijn

Het contract op lange termijn (Yongo Moon of Yongo Star) staat altijd op naam van het kind. Een voordeel dus wanneer je met verschillende mensen (ex-partner, huidige partner, grootouders, meter en peter) spaart voor je kind. Niemand buiten je kind kan het geld opeisen.

Het geld staat bovendien veilig totdat je kind minstens meerderjarig is en zelf kan beschikken over het eindkapitaal. Zo kan je gerust zijn dat het geld niet vroegtijdig opgesoupeerd wordt.

 

Supporters uitnodigen

Als je samen met je kind leuke spaardoelen hebt geselecteerd, dan kan je de supporters uitnodigen. Op die manier kunnen plusouders en –grootouders een centje bijdragen aan deze spaardoelen. Zo leggen ze bij voor iets dat je kind echt wil en vermijd je nutteloze cadeaus. Je supporters kunnen via Yongo ook kiezen om een centje opzij te zetten voor later. Zo bouw je samen aan de toekomst van je kind.

Heb je een Yongo voor je eigen kinderen, dan kan je op jouw platform ook je pluskinderen zien waarvoor je een uitnodiging als supporter hebt gekregen. Zo heb je steeds een handig overzicht.

 

Ga voor efficiëntie

Een digitaal platform zoals Yongo brengt organisatie en structuur in de spaarplannen voor je kinderen. Handig voor nieuw samengestelde gezinnen en alle supporters van de kinderen. Samen kan je zo makkelijk en efficiënt sparen voor nu en voor later.

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur