85% van de ouders wil hun kinderen leren omgaan met geld

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Zowel Vlamingen als Walen beseffen hoe belangrijk het is om te sparen voor de toekomst van hun kinderen. Nochtans is de financiële opvoeding nog niet helemaal ingeburgerd in ons dagelijkse leven. Yongo vroeg 4 experts om de gewoonten van ouders in kaart te brengen.

In samenwerking met het studiebureau iVOX hield Yongo een onlinepeiling naar hoe 1000 Belgische ouders omgaan met sparen voor hun kinderen (6 tot 12 jaar). De cijfers in dit artikel komen uit onze enquête.

Heel wat ouders sparen voor hun kinderen

De Belgen zijn meer mier dan krekel en sparen, ook voor hun kinderen. Ons onderzoek toont aan dat 8 op 10 Belgen geld opzijzetten voor hun kinderen. De spaardoelstellingen verschillen echter van gezin tot gezin.

De drie belangrijkste redenen zijn:

  1. Financiële zekerheid voor het kind
  2. Een bedrag dat het kind op een bepaald moment krijgt
  3. Een startkapitaal om een huis te kopen
Web

Maar kan iedereen sparen? Patrick Binot, voormalig directeur van La Ligue des familles, is verbaasd over de resultaten: “Ik ben verrast te horen dat zo veel ouders geld opzijzetten voor hun kinderen, als je weet dat aan Franstalige kant bijna 25 % van de gezinnen in armoede leeft of zijn levensstandaard ziet dalen.”

Hoeveel mensen sparen, hangt af van de gezinssituatie. Het kan gaan om een symbolische vorm: “Sommige ouders vinden dat ze niet de middelen hebben om te sparen voor hun kind, maar willen wel echt een inspanning doen. Ze storten dan symbolische bedragen op een rekening of geven ze direct aan hun kind.”

Sparen als educatieve tool kan ook via kleine bedragen. En vergeet niet dat alle beetjes helpen! Op lange termijn vormt het gespaarde bedrag een duwtje in de rug wanneer je kind het nest verlaat.

Naast de financiële situatie van de gezinnen lijken de culturele verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land ook een invloed te hebben op de manier waarop ouders omgaan met sparen. Onze experts hebben het over de veeleer ‘carpe diem’-levensvisie van Franstaligen. Nederlandstaligen zijn voorzichtiger en meer geneigd om zuinig te leven.

De cijfers uit onze enquête lijken dit te bevestigen: aan Franstalige kant sparen 3 op 10 ouders niet voor hun kind(eren), tegenover 1 op 10 bij Nederlandstaligen. Daarbij komt nog dat het gemiddelde inkomen in het noorden van het land hoger ligt.

Over geld praten, uiteraard! Maar hoe?

Terwijl 9 op 10 ouders zeggen dat ze regelmatig met hun kind(eren) praten over de waarde van de dingen, zijn er maar weinig die spreken over hun maandelijks inkomen (2 op 10). Volgens de experts is dat tegenstrijdig en komt dit de financiële opvoeding van het kind niet ten goede.

Web

Patrick Binot bevestigt: “De financiële opvoeding moet gebeuren binnen het gezin, en niet alleen op school. Yongo is trouwens een tool waarmee het kind thuis kan aanleren hoe het zijn geld concreet en op zijn eigen manier kan beheren. Ten slotte zijn er geen vaste regels. Het komt er vooral op aan het juiste evenwicht te vinden tussen je ambities en wat je je kan veroorloven.”

25 % van de Belgische ouders wil graag advies over financiële opvoeding.

In het dagelijkse leven zijn er voldoende manieren om te oefenen. Dat kunnen heel banale dingen zijn zoals je kind zelf naar de winkel sturen, het zakgeld gebruiken als educatieve tool enz.

“85,4 % van de Belgische ouders hecht heel veel belang aan financiële opvoeding.”

Kan je ervoor zorgen dat je kind al zijn spaargeld niet meteen opsoupeert?

Ouders willen niet dat hun kinderen het geld dat ze jarenlang gespaard hebben, uitgeven aan totaal zinloze dingen. Maar hierbij vergeten ze vaak een belangrijk detail.

Yves Coemans, attaché van de studiedienst van de Gezinsbond, verduidelijkt: “We merken dat ouders slecht geïnformeerd zijn. Ze sparen op naam van hun kinderen en hebben een heel duidelijk doel voor ogen. Maar ze beseffen niet dat hun kinderen het geld kunnen uitgeven hoe en wanneer ze willen als ze 18 jaar zijn, bijvoorbeeld aan een moto of een wereldreis.”

We kunnen het niet genoeg herhalen: communicatie is heel belangrijk. Je kind uitleggen waarom je besliste voor hem of haar te sparen, kan dit soort situaties misschien vermijden. Je zou ook gewoon kunnen sparen op jouw naam. Maar volgens pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop is het wel ontzettend belangrijk om je kind dat verantwoordelijkheids­besef mee te geven.

“Ik zou de autonomie van het kind stimuleren, zodat het leert zijn geld zelfstandig te beheren. Op die manier vermijd je dat soort problemen later.” Volgens Marijke Bisschop kan dit beginnen met zakgeld.

En waar past de financiële opvoeding van de ouders in dat alles?

De spaarrekening is al jaren heel populair. Beleggen ligt moeilijk in België, zeker als het gaat om de financiële toekomst van kind(eren). Veel Belgische ouders houden vast aan hun gewoonten en durven niet te kiezen voor een belegging.

Financieel expert Pascal Paepen stelt vast dat er heel wat vooroordelen bestaan over beleggingen. Dat is jammer, want zo missen heel wat ouders mooie kansen voor hun kind: “Mensen zijn doorgaans slecht geïnformeerd en verwarren beleggen met speculeren. Als we het voorbeeld van Bitcoin nemen, dan gaat het doodeenvoudig om speculeren, dat heeft niets te maken met beleggen. Bij speculeren is het resultaat onmiddellijk voelbaar. Beleggen daarentegen vraagt meer tijd, maar het rendement kan heel interessant zijn.”

Bovendien zijn de huidige interestvoeten op spaarrekeningen heel laag, dat weten we allemaal. Misschien is het hoog tijd dat ouders openstaan voor alternatieven.

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur