2 manieren om geld opzij te zetten voor je kind die je misschien nog niet kent

Pascal Paepen
Pascal Paepen
Onafhankelijk Financieel Expert

Je kinderen groeien als kool. En voor je ’t weet, zijn ze volwassen. Studies, een eerste auto of woning… in een wereld waarin alles duurder wordt, zal een financieel duwtje in de rug heel welkom zijn. Om hen dat te kunnen geven, begin je best vandaag al te sparen of beleggen. Maar hoe pak je dat ’t best aan, nu de rente op de spaarboekjes historisch laag staat?

Spaarboekje = verliesboekje

Sparen op een spaarrekening betekent geld verliezen. “De rente was nooit lager dan nu. En dat zal helaas nog jaren het geval zijn.” zegt financieel expert Pascal Paepen. “Veel spaarders verkiezen daarom een tijdje niks te ondernemen en hun centen op een spaarrekening te laten staan in de hoop dat het later weer beter wordt. Maar dat is geen goede optie. Want ondertussen wordt je spaargeld minder waard, zelfs als je 0,11% rente verdient op je spaarrekening. Dat komt door de inflatie. Die bedraagt in ons land momenteel zo’n 2%. Op een jaar tijd wordt het leven dus gemiddeld 2% duurder. Je zou ook kunnen zeggen dat het geld dan 2% minder waard wordt. Of dat je spaargeld minstens 2% moet aangroeien om de koopkracht van je spaarreserve intact te houden. En die 2% realiseer je nu eenmaal niet als je je spaargeld op de spaarrekening parkeert!” 

Het verlies van je spaargeld tegengaan

Om te vermijden dat je spaargeld in rook opgaat, kan je je centen beleggen, zoals in een levensverzekering die gelinkt is aan beleggingsfondsen (tak 23) zoals Yongo Star . Dat betekent dat je enig risico neemt om wél een mogelijke opbrengst te realiseren. Hoe het precies zit met dat risico? “De gevaren bij het beleggen worden vaak veel groter voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Dat maakt ons bang, grotendeels onterecht.” legt Pascal Paepen uit. Beleggingsproducten zijn qua opbrengst afhankelijk van de stijging en daling van de financiële markten. Je weet dus vooraf niet welk bedrag je kind zal ontvangen op ’t einde van de rit. Maar beleggen voor een kind houdt een voordeel in: je hebt de tijd. Dat het op lange termijn gebeurt, maakt het risico al meteen minder groot. Een eventuele daling van de financiële markten kan op lange termijn immers worden afgevlakt door een stijging.

Het zekere voor het onzekere

Toch liever iets meer zekerheid? Dan kom je uit bij een spaarverzekering (tak 21) zoals Yongo Moon . Ook bij dit type verzekering zet je je geld voor een langere ‘vast’ en voeg je op regelmatige tijdstippen stortingen toe. In tegenstelling met een beleggingsverzekering weet je bij een spaarverzekering wél vooraf welk bedrag je spaarinspanning zal opleveren aan ’t einde van de rit. Je weet immers zeker dat je je inlegbedrag terugkrijgt én welk minimumrendement je daar bovenop zal ontvangen. Maar voor wat, hoort wat: minder risico betekent vaak ook minder opbrengst. De rente op een spaarverzekering ligt vaak een stuk lager dan de potentiële rente bij een beleggingsverzekering.

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur