Hoe kunnen Belgische ouders slim sparen voor hun kind

Pascal Paepen
Pascal Paepen
Onafhankelijk Financieel Expert

8 op 10 Belgische ouders sparen voor hun kind. Zo blijkt uit de survey van onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Yongo, het spaar- en beleggingsplatform van AG Insurance. Een hoog percentage en dat vinden de experts ook. Hoe pakken ouders dit aan? Wat is slim? 

We stellen je misschien teleur maar een spaarrekening openen wanneer je baby geboren wordt en daar éénmalig een symbolische som opzetten, is niet echt sparen voor je kind. Toch niet Als je met sparen de toekomst van je kind wil veilig stellen. Maar alle begin is moeilijk en alle kleine beetjes helpen. In dit artikel gaan we dieper in op het spaargedrag van Belgische ouders en geven we de visie van onze experten hierover weer. Lees en leer!

 

Oudere generatie versus jongere generatie

Cliché of niet: de oudere generatie heeft vroeger geleerd om geld opzij te zetten voor later. Het befaamde appeltje voor de dorst. Dat komt ook doordat ze moeilijkere tijden hebben meegemaakt: de nasleep van de wereldoorlogen, crisissen, … 

De jongere generatie is in andere omstandigheden opgegroeid. De laatste 10 jaren hebben we het ook redelijk goed gehad qua omstandigheden. Bij deze generatie heerst meer het motto ‘carpe diem’. Je leeft immers maar één keer en je kan er maar beter van genieten.

Tegelijkertijd heeft deze nieuwe generatie van ouders het druk: werken, quality-time samen en met vrienden, … Er staat een druk op de tijd die ze met hun kinderen kunnen spenderen. Hierdoor geven deze ouders vaak makkelijker iets aan hun kinderen, vooral materiële zaken. 

Web

Sparen voor je kind

Een meerderheid van de Belgische ouders die sparen voor hun kind, doet dit op de lange termijn en dit zijn de hoofdredenen:

  • Om een bepaald kapitaal te kunnen geven waarover het kind op een zeker moment vrij  kan beschikken
  • Om een startkapitaal te voorzien zodat hun kind een woning kan kopen
  • Voor de financiering van de hogere studies van hun kind

Kiezen voor veiligheid…een goed idee?

Uit de survey blijkt dat Belgische ouders, die sparen voor hun kind, kiezen voor veiligheid op lange termijn.

  • Ze kiezen eerder vertrouwde spaarformules in plaats van de “beste” spaarformules
  • Ze bouwen graag veiligheid in en vermijden risico maar potentieel ook meer rendement

Kiezen we bewust voor veiligheid? Of zit er meer achter? Pascal Paepen kadert een dieperliggende oorzaak aan: “We leren dat we moeten sparen. Maar niet dat we ook kunnen beleggen en hoe we dit op een slimme en toch veilige manier kunnen doen. We kennen dat niet en bekijken het als speculatie en dus risicovol.”

En dit is een spijtige zaak vindt Pascal: “Hierdoor gaat er veel koopkracht verloren. Er is immers een inflatie van 2% dus we verliezen elk jaar 2% van de waarde van ons geld. Bovendien krijgen we amper nog interest (0,11%) op een spaarrekening en het vooruitzicht is dat de rente laag zal blijven. We krijgen op deze manier dus geen compensatie voor de inflatie. Wat wil dit concreet zeggen: als je dus op lange termijn veilig blijft sparen, ben je op 10 jaar tijd al 20% van je spaargeld kwijt. Die 100 euro zal er binnen 10 jaar nog steeds staan maar ze is dan nog maar 80 euro waard.”

In de praktijk komt het hierop neer:

  • Spaar je voor je kind via een spaarrekening op naam jouw kind, dan doe je dit aan een  gemiddelde rente van 0,11%. Met een jaarlijkse inflatie van 2% ga je dus achteruit. Je geld wordt minder waard.
  • Spaar je voor je kind via een spaarverzekering, dan kan je naast een gewaarborgd rendement  ook eventueel een winstdeelname opstrijken. Hierdoor kan je soms de inflatie compenseren en  blijf je dus ter plaatse trappelen.
Web

Iedereen beleggen!

Waarom belegt dan niet iedereen? Logisch toch zou je dan denken?

Maar zo eenvoudig is het niet. En dat komt vooral omdat beleggen bij vele mensen een negatieve bijklank heeft door straffe verhalen over foute beleggingen: de affaire Lernout & Hauspi in het verleden, het Arco-probleem, Bitcoins, …

Een spijtige zaak volgens Pascal Paepen: “Veel mensen hebben nooit belegd en weten dus niet hoe je hier op een goede manier mee start. Ze krijgen vaak een tip van een vriend of collega of een zelfverklaard specialist en steken dan al hun geld in 1 bepaald aandeel met alle gevolgen van dien…”

Pascal haalt het voorbeeld van Bitcoin aan: “Men beschouwt die cryptomunten als een belegging maar de realiteit is dat het één grote speculatie is. Loopt dit fout af, dan zegt men: ik ga niet meer beleggen. Maar dat is niet beleggen, dat is speculeren. Je zet immers al jouw geld in slechts 1 aandeel of Bitcoin. Bovendien wil men wil dat het snel gaat en snel (en veel) opbrengt.

“Eigenlijk is beleggen heel saai, zegt Pascal Paepen, want je krijgt 5, 6, 7, 8% rendement per jaar maar dat is voor veel mensen niet genoeg. Dat willen ze op 1 dag. Maar ze denken niet op lange termijn en ze kennen het principe van rendement op rendement niet. 7% per jaar op 30 jaar zorgt voor verzevenvoudiging.”

Om te beleggen moet je op de lange horizon denken

Sparen voor de toekomst van je kind is hier ideaal voor. Yves Coemans legt het uit: “Dit geeft je immers automatisch een opportuniteit op lange termijn. Beleggen tijdens de periode vanaf de geboorte tot de leeftijd 18 jaar met samengestelde interesten kan je een heel mooi rendement geven. En als je dat doet in fondsen die mooi gedifferentieerd zijn, dan heb je dat grote risico niet. Iedere crash is na 7 jaar immers terug uit het dal gekropen.” 

Pascal Paepen vult aan: “Op regelmatige basis sparen en voor jongeren, daar mag je naar mijn mening wat meer risico nemen. Beleg bijvoorbeeld in kleinere bedrijven die mogelijks wat maar risico inhouden maar op langere termijn doorgaans beter presteren. Maar ik vrees dat we daar nog niet aan toe zijn. Dit is immers al gediversifieerd beleggen. Laat ons alvast starten met defensief beleggen. Dat zou al een geweldige stap vooruit zijn.”

Staat je spaargeld geparkeerd op een spaarrekening? Profiteer van een potentieel hoger rendement dankzij Yongo. Wacht niet langer en vergelijk het rendement van Yongo met dat van een klassieke spaarrekening!

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.