Alleenstaande ouders, dit wisten jullie nog niet over sparen voor je kinderen

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Sparen als alleenstaande ouder is niet altijd evident. Niet voor jezelf, laat staan voor je kinderen. De beschikbare middelen wil je dus optimaal inzetten. In dit artikel geven we je een aantal mogelijkheden.

Kosten, nog kosten en ... meer kosten

De huur of de lening voor je appartement of huis, verzekeringen, water, gas, elektriciteit, ziekenfonds, tv, internet, boodschappen, schoolrekeningen, ...

Naast al deze vaste kosten wil je toch ook eens iets leuks doen voor jezelf: een nieuwe outfit, een gezellig avondje uit, een weekendje weg of misschien eens op vakantie.

Maar ook je kind wil je niets tekort doen: zorgen dat hij of zij naar school kan met het nodige schoolmateriaal, een leuke hobby kan hebben, een feestje kan geven, een cadeautje kan krijgen voor speciale gelegenheden, een zomerkamp kan doen, een centje opzij heeft voor later, …Voor veel alleenstaande ouders is dit geen gemakkelijke opgave.

En toch kan je sparen of beleggen voor je kind

Een centje opzijzetten voor je kind is niet onmogelijk. Je kiest zelf hoe je dat wil doen: op je eigen tempo, op het moment dat het je financieel uitkomt, met de hulp van familie en vrienden, op korte of lange termijn.

Sommige ouders besluiten om elke maand een klein bedrag te storten op naam van hun kind. Anderen verkiezen om grotere bedragen te storten op het moment dat ze extra geld binnenkrijgen. Maar waarom zou je niet de hulp vragen van familie en vrienden?  

Veel is mogelijk met de hulp van familie en vrienden

Misschien kan je kind ook rekenen op wat hulp van zijn peter, meter of grootouders. Zij zullen blij zijn dat ze elke maand wat opzij kunnen zetten voor hun oogappel! En het geld dat je kind krijgt van vrienden en familie, de fameuze envelopjes, kan je meteen op naam van je kind opzijzetten, zodat het niet wordt gespendeerd aan prutsen.  

Maar wat vooral handig is: een lijstje maken van de zaken die je kind nodig heeft en graag zou hebben. Familie en vrienden weten graag waar ze jouw kind echt een plezier mee kunnen doen of waar ze aan kunnen bijdragen. Dat kan een cadeau zijn op korte termijn (bijdragen voor het scoutskamp, de huur van een springkasteel voor het verjaardagsfeestje, ...), of op lange termijn (de studies financieren of de aankoop van een woning, bijvoorbeeld).

Of je nu grote of kleine bedragen kan sparen, alleen of met de hulp van familie en vrienden, op regelmatige basis of af en toe, dat heeft niet zoveel belang. Uiteindelijk zal het bedrag dat je gespaard hebt, worden uitgekeerd aan je kind en krijgt het zo een mooi startkapitaal om zijn volwassen leven zo goed mogelijk te beginnen.

Als je in verwachting bent of een kindje gaat adopteren, krijg je vaak veel goedbedoelde raad. Van onze partner MyFamily krijg je ook steun! Bij de geboorte of wanneer de adoptie rond is heb je recht op het Startbedrag, wat vroeger de geboortepremie of het kraamgeld genoemd werd. Daarmee geef je jouw kindje al vanaf de start een mooi financieel duwtje in de rug. Op de website van MyFamiliy  vind je alle informatie hierover.

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur