Wat je als toekomstige ouder nog niet wist over sparen

Peter Leenders
Peter Leenders
Copywriter en vader

Sparen voor je toekomstige baby lijkt momenteel nog een ver-van-mijn-bed-show, maar de realiteit is anders. Kleine kindjes worden snel groot en vragen naast veel liefde, ook een financiële inspanning van je. Het goede nieuws: je kan je hierop voorbereiden.

Je bent zwanger, telt af naar de dag waarop je kleine spruit op de wereld komt en je hem of haar in je armen kan nemen, ... fantastisch toch! Droom je ook al over je kindje en hoe jullie toekomst samen zal zijn? Van schattige baby naar peuter, kleuter, puber tot (jong) volwassene: een reis waar jij met veel liefde en ook financieel aan meehelpt.

Gelukkig sta je er niet alleen voor! Je partner, familie en vrienden staan je bij met raad en daad, hulp en advies. En ook op financieel gebied: cadeautjes van de geboortelijst of andere belangrijke momenten, een centje bij de nieuwjaarsbrief, wat zakgeld bij oma en opa, … Ze sparen zelfs mee voor later zodat je zoon of dochter kan rekenen op een startkapitaaltje.

Verstandig om op tijd te beginnen sparen voor je kind: samen, voor nu en later, en op ieder zijn tempo. Want alle beetjes helpen.

In verwachting van je eerste kindje

Bij een eerste kindje is alles nog nieuw en heb je verschillende zaken nodig: van babykleertjes, tot kinderbedje en kinderwagen. Toekomstige mama’s willen niks liever dan gaan shoppen voor hun baby’tje, maar de kosten stapelen zich snel op.

De traditionele geboortelijst is een goede manier om goedbedoelde maar nutteloze cadeaus te vermijden: de zoveelste knuffel of kleertjes waar je baby super snel uitgroeit.

Naast een geboortelijst kan je ook een pamperrekening op het geboortekaartje en op de uitnodiging voor de babyborrel zetten. Handig voor de mensen die graag gewoon een centje geven. Want op een geboortelijst staan vaak dingen die te duur zijn om alleen te kopen en goedkopere cadeaus zijn soms snel weg. Bovendien kan je met dat geld ook tweedehands spullen kopen.

Sommigen geven graag een cadeaubon van een winkel, maar dat is niet altijd handig. Zeker niet als je verschillende bons krijgt van verschillende winkels.

Het zou dus ideaal zijn als je de geboortelijst en pamperrekening kan combineren. Als ouder ben je dan zeker dat je de perfecte cadeaus krijgt voor jouw baby. Bovendien haal je die investering in kwaliteitsvol materiaal voor je baby er zeker uit wanneer je gezin uitbreidt en om uit te lenen aan familie en vrienden.

In verwachting van een tweede kindje

Als je een tweede kindje krijgt, dan heb je de praktische en duurdere zaken al: een buggy, babypark, babybedje, verzorgingstafel, speelmat, …

Het is dan wat moeilijker om nog nuttige cadeaus te vragen. Toch is het belangrijk om ook bij de geboorte van een volgend kindje mensen duidelijke tips te geven om je baby’tje te verwennen met leuke cadeaus.

Als je geen geboortelijst maakt, riskeer je overbodige cadeaus te krijgen. En dat is spijtig voor jou maar ook voor de schenker. Zeker als je weet wat een kind kost.

Weet je echt niet goed wat vragen en heb je eigenlijk al alles, overweeg dan een spaarcentje voor je kleine spruit te vragen. En denk hierbij op middellange en lange termijn.

Er komen op middellange termijn immers een aantal leuke momenten aan: een eerste fietsje en step, meubilair voor een slaapkamer, een eerste boekentas, … allerlei leuke en nuttige zaken waar de familie en vrienden voor kunnen bijdragen.

Maar je kan ook verder kijken en al werken aan een financieel duwtje in de rug voor de toekomst van je kind. In plaats van een nutteloos cadeau te geven, is het leuker dat familie en vrienden van bij de geboorte al een steentje kunnen bijdragen voor later.

Op deze manier krijg je een mooi startkapitaal bijeen voor bijvoorbeeld de hogere studies, de aankoop van een appartement of huis, het trouwfeest, … van je kind. 

Als je in verwachting bent of een kindje gaat adopteren, krijg je vaak veel goedbedoelde raad. Van onze partner MyFamily krijg je ook steun! Bij de geboorte of wanneer de adoptie rond is heb je recht op het Startbedrag, wat vroeger de geboortepremie of het kraamgeld genoemd werd. Daarmee geef je jouw kindje al vanaf de start een mooi financieel duwtje in de rug. Op de website van MyFamiliy  vind je alle informatie hierover.

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur