Waarom een kind opvoeden duurder is dan je denkt

Men zegt wel eens dat een kind een huis kost. Maar klopt dat wel? De Gezinsbond en Mama Baas voerden allebei een eigen onderzoek uit. Yongo zette hun bevindingen een rijtje en verzamelde enkele financiële tips om als ouder geld te besparen.

Leeftijd van het kind en gezinsinkomen

Deze twee criteria zijn essentieel om te bepalen hoeveel een kind kost. Dat is ook logisch: een baby van zes maanden brengt niet dezelfde uitgaven met zich mee als een tiener. Hetzelfde geldt voor de levensstandaard van het gezin: hoe beter de ouders het hebben, hoe hoger het budget dat naar de kinderen kan gaan.  

Maar wat zijn nu de concrete cijfers? De Gezinsbond heeft deze ingewikkelde berekening gemaakt. Hiervoor richtte de bond zich uitsluitend op de ‘privéuitgaven' (d.w.z. kleding, huisvesting, voeding, speelgoed, gezondheidszorg, ...) zonder rekening te houden met de zogenaamde 'publieke kosten zoals school, sportclub, kinderopvang, ...

De eerste vaststelling? Hoe ouder het kind, hoe meer het kost! Gemiddeld kost een kind van 0 tot 5 jaar € 398,65 per maand en van 6 tot 11 jaar €515,24 per maand. Mama Baas komt nog tot een veel hogere schatting: een wereldwijd gemiddelde van € 918 per maand per kind van geboorte tot volwassenheid (let op: dit cijfer houdt, in tegenstelling tot dat van de Gezinsbond, wel rekening met alle kosten, zowel privé als publiek).

Kost een kind dus echt een huis? Zoals te verwachten valt, is het antwoord: ja! Gezinsbond schat de gemiddelde totale kosten van een kind op 295.000 euro. Geen wonder dat veel gezinnen moeite hebben om te sparen of zelfs maar rond te komen ...

Sparen ondanks alles: een kwestie van organisatie!

Bij Yongo en onze partner Mama Baas houden we van kleine tips en tricks waarmee je je uitgaven kan beperken en dus kan besparen. Daarom interviewde het Mama Baas voor zijn podcast Djenna Van Nieuwenhove, een budgetcoach die de blog Budget Brunette runt. Volgens haar betekent het krijgen van een kind weliswaar veel onvermijdelijke kosten, maar niet dat ouders niets kunnen ondernemen.

Zoals vaak het geval is bij sparen, is het volgens Djenna Van Nieuwenhove zaak om vooruit te plannen. Idealiter zou je zelfs al voor de geboorte van je kind beginnen te sparen, maar dat is niet altijd evident! Soms lukt het gewoon niet om één euro opzij te zetten, omdat de komst van een baby een immense verandering is voor ouders. Onze coach adviseert dan om gedurende het hele leven van het kind te blijven sparen. Daarvoor geeft ze drie tips:

  • Zet een deel van het geld dat je kind krijgt voor feesten en verjaardagen opzij;
  • Gebruik specifieke spaarproducten, zoals groeispaarrekeningen of levensverzekeringen;
  • Spaar voor je kind waar mogelijk, zelfs al zijn het in het begin kleine bedragen. De sleutel is om regelmatig bij te storten!

En vergeet vooral het belangrijkste niet: je kind leren sparen is de essentie van een goede financiële opvoeding. Zakgeld is daarvoor een uitstekend laboratorium! Je kind kan zijn eerste fouten maken ... en zelf geld opzijzetten voor een spelletje, een instrument of een activiteit. 

Geschenken beheren

Geschenken nemen dikwijls een serieuze hap uit het budget ... Maar dat betekent ook dat je hierin vaak enkele euro's kan besparen, zonder aan kwaliteit in te boeten! Samenleggen voor iets, is bijvoorbeeld een mooie manier om een leuk cadeau te geven voor een speciale gelegenheid zonder zich te ruïneren. Spreek af met de grootouders, peter en meter en geef samen een cadeau aan je kind: emotie gegarandeerd!

Het is ook moeilijk om niet te overdrijven ... Zo kan je veel uitgaven - vaak gerechtvaardigd met "het is maar iets klein om plezier te doen" - vermijden. Een kind zal zich later vooral de leuke momenten die het met de familie heeft doorgebracht, herinneren. Het heeft geen zin hem of haar van jongs af aan te overladen met cadeaus. Kortom: geef, maar met mate.

Indien je de volledige podcast van Mama Baas wil beluisteren, kan dat hier.

De financiële toekomst van je kind voorbereiden begint vandaag met Yongo

Je zal het al begrepen hebben: hoe meer een kind groeit, hoe meer je zal moeten uitgeven! Het meest delicate moment is ongetwijfeld dat waarop ze op eigen benen beginnen te staan. De studies, de aankoop van een eerste woning, het rijbewijs, ... Een financieel duwtje in de rug zal dan meer dan welkom zijn. En dat kan jij nu al voorbereiden!

Yongo is een levensverzekeringsoplossing van AG waarmee je kan sparen of beleggen voor je kind. Je zet geleidelijk geld opzij en bouwt zo aan een kapitaal dat je kind ontvangt als het volwassen is. Kies de formule die het best bij je past en geef je kind een vliegende start! 

Waarom kiezen voor Yongo?

  • De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook hun steentje bijdragen en zelf een Yongo openen
  • Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
  • Het kan al vanaf € 10 per storting en volledig op eigen ritme