De impact van corona op kinderen in de lagere school: deze mama getuigt

Peter Leenders
Peter Leenders
Copywriter en vader

Charlotte is alleenstaande mama met 3 kinderen in de lagere school die een moeilijke periode door moesten, net als al hun leeftijdsgenootjes. Hoe heeft Charlotte het voorbije schooljaar ervaren? Hoe heeft zij het aangepakt en hoe hebben haar kinderen gepresteerd?

Ik woon in Brussel, ben in Frankrijk opgegroeid, maar mijn kinderen gaan naar een Nederlandstalige school. Tussen maart en mei 2020, tijdens de eerste lockdown konden ze niet naar school. Gelukkig hadden de scholen snel door dat niet iedereen een printer thuis heeft om de pdf’s af te drukken met de oefeningen voor de kinderen. In de paasvakantie van 2020 hebben de leerkrachten dan heel hard gewerkt om na de vakantie Zoom-meetings te organiseren voor de kinderen en YouTube-filmpjes met uitleg. Hoedje af voor het enorme werk dat ze toen verzet hebben!

Sinds september 2020 zijn mijn kinderen heel de tijd naar school kunnen gaan. Ze hebben geluk gehad want er heeft nooit iemand corona gehad in hun klas. Het enige verschil met tevoren was dat de ouders niet meer op de speelplaats mochten komen. In de paasvakantie van 2021 hebben mijn kinderen dan een extra week vakantie gehad.

Hadden je kinderen het moeilijker op school door corona?

Mijn dochter heeft het meest geleden onder deze situatie. Ze had al moeilijkheden met Nederlands en corona heeft dat alleen maar erger gemaakt. De school heeft proberen helpen met leesoefeningen via YouTube maar dat was heel vermoeiend voor haar. En ik kon haar niet helpen was ik was aan het werk. Uiteindelijk hebben we beslist dat ze vanaf september naar een Franstalige school gaat. Zonder de lockdowns zou ze zeker op een Nederlandstalige school zijn gebleven want ze zou het dan makkelijker hebben gehad om de lessen te volgen. Maar het is nu ook geen ramp, want ze had het al moeilijk met Nederlands.

Mijn oudste zoon heeft het mentaal moeilijk gehad in 2021. Hij zit in het zesde leerjaar en normaal is dat een jaar met veel activiteiten. Hij zou een week zeeklassen hebben gehad, maar die reis is geannuleerd. We zijn zelfs nog steeds niet zeker of er op het einde van het schooljaar een proclamatie zal zijn. De school had wel beslist om na de paasvakantie een feestje te organiseren, enkel met de leerkrachten en de leerlingen. Een superinitiatief waar hij echt van genoten heeft!

Ik praat vaak met vriendinnen die kinderen hebben in de middelbare school. Daar is het veel erger, met tieners die depressief worden en die hun schoolwerk volledig laten vallen. Dan mag ik zeker niet klagen.

Je hebt een zoon in het zesde leerjaar die naar het middelbaar gaat in september. Hoe is het gegaan om een nieuwe school te kiezen en een studierichting?

Mijn zoon heeft inderdaad een nieuwe school moeten kiezen, zonder één schoolbezoek te kunnen doen. Alles gebeurde via online meetings waarbij hij dan informatie kreeg over de school. Daarna moest hij een beslissing nemen zonder ooit de klassen en de leraren te hebben gezien. Dat is uiteraard niet evident!

Heeft de school specifieke zaken gedaan om het voor de leerlingen makkelijker te maken?

De vriendjes van mijn oudste hebben een WhatsApp-groep gemaakt. Dan konden ze toch contact houden met elkaar. Hij heeft dat niet veel gebruikt want dat is niet zo zijn ding, maar ik weet dat het veel andere leerlingen wel heeft geholpen. Hij sprak altijd af met zijn grootvader om te schaken. En ik kan zeggen dat hij een paar keer gewonnen heeft!

Soms stuurde de leerkracht LO spelletjes door die de kinderen dan online konden spelen. En de school heeft ook een keer een grote dansles georganiseerd met alle leerlingen en enkele ouders. Er deden ongeveer zestig gezinnen mee online. Dat was echt heel tof!

Drie kinderen thuis is niet evident, zeker als je zelf moet werken en er alleen voor staat. Hoe heb je dat georganiseerd?

In de eerste lockdown stond ik vroeger op om alles klaar te zetten zodat de kinderen meteen aan de slag konden na het opstaan. Mijn jongste zoon zat toen nog in de kleuterklas dus hij speelde dan vaak met zijn Playmobil. Ik had toen ook een planning gemaakt en die aan de frigo gehangen. Van dat uur tot dat uur hun taken, daarna konden ze in de tuin spelen, daarna etenstijd, daarna opnieuw schoolwerk, enz. Ik heb ook themaweken georganiseerd (Rode Duivels, circus, ...) om hen wat bezig te houden.

Mama zingt met haar dochter

Maar de taken bleef een moeilijk punt, vooral voor mijn dochter die toen in het eerste leerjaar zat. Dat jaar is superbelangrijk omdat ze dan heel veel leren (schrijven, lezen, ...). Om die reden is ze ook sneller terug naar school gegaan dan mijn twee zonen.

Het coronavirus heeft in veel gezinnen ook een financiële impact gehad. Was dat bij jullie ook zo en hebben je kinderen er iets uit geleerd denk je?

Ik heb gelukkig verder kunnen werken, dus op het vlak van loon was er geen impact. In de lockdown werden mijn kinderen zich er wel van bewust dat we eigenlijk veel consumeerden. Ze hebben dan geprobeerd om wat zuiniger te zijn.

Omdat we het voorbije jaar niet op reis konden, hebben we beslist om dat geld opzij te zetten en te sparen zodat we binnen enkele jaren samen een heel mooie reis kunnen maken. Zo leren ze dat sparen belangrijk is. Mijn kinderen hebben ook met hun grootouders gesproken over de huidige situatie. Die legden hen dan uit dat het met het coronavirus toch anders is dan tijdens de tweede wereldoorlog bijvoorbeeld. Toen vielen er vaak bommen en was er niet elke dag iets te eten. Dat was voor mijn kinderen heel leerrijk en het zette alles in perspectief.

Ik denk wel dat er een coronageneratie gaat zijn. Sinds Pasen draagt mijn oudste zoon elke dag een mondmasker. De jongste is nog maar zes jaar, maar op een keer zei hij mij dat het onmogelijk was om naar Frankrijk te reizen, naar mijn familie, omdat de grenzen gesloten zijn. Het is zot dat hij daar al mee bezig is op zijn leeftijd.

Als we enkel naar het negatieve zouden kijken van deze pandemie, worden we gek. Gelukkig is dat bij ons niet het geval en houden we de moed erin!

Heeft jouw kind het moeilijk gehad het voorbije schooljaar? Of leverde het schitterende prestaties?

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur