Praat je met je kind over geld? Yongo beantwoordt al je vragen over de financiële opvoeding van je kind. Wanneer zakgeld geven? Hoe breng je je kind meer verantwoordelijkheid bij? Waarom praten over geld met je kind? Je vindt alle antwoorden in onze artikel over de financiële opvoeding van kinderen!
Praten over geld met je kind is niet gemakkelijk! Toch is geld overal in onze samenleving aanwezig. En over dit onderwerp zijn de deskundigen het unaniem eens: het is nooit te vroeg om een kind te leren hoe te sparen, geld uit te geven of een budget te beheren. Bij Yongo hechten we veel belang aan dit thema.
- Zakgeld geven: hoe, wanneer en waarom?
Zakgeld geven is een goede manier om je kind met geld te leren omgaan. Hoe pak je dat aan? Ontdek onze tips over hoe je je kind kan leren omgaan met zakgeld.
- Hoe leer jij je kind omgaan met geld?
Door je kind verantwoordelijkheid bij te brengen, leg je de basis voor een gezonde relatie met geld voor later. Hoe leg je uit dat het leven niet gratis is? En hoe leer je je kind stap voor stap een budget beheren? Ook hier geven wij je tips en tricks!
Zakgeld geven: waarom, hoe, wanneer en hoeveel?
Geef jij je kind zakgeld? Wees gerust, er is geen goed of slecht antwoord op deze vraag. In de realiteit zijn er geen regels of verplichtingen rond zakgeld en is er een groot verschil tussen de bevraagde gezinnen. Als ouder ben jij het best geplaatst om te weten hoeveel je je kind moet geven. Maar weet dat een beetje zakgeld altijd een goede oefening is voor je kind. Eén ding is zeker: je kan niet sparen als je geen inkomen hebt! Zakgeld is daarom essentieel om je kind te leren sparen, en maakt deel uit van de financiële opvoeding. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken of ben je op zoek naar advies? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Waarom zakgeld geven aan je kind?
Geef je je kind nog geen zakgeld? Zet de stap. Je kind leert dan zelfstandig en verantwoordelijk worden en een budget beheren. Door je kind regelmatig geld te geven, versterk je jullie vertrouwensband. Je kind ontdekt stap voor stap hoe moeilijk het is om wekelijks een klein budget te beheren. Het is belangrijk om het goed aan te pakken, je aan te passen aan de leeftijd, de rijpheid en de kennis van je kind op het vlak van sparen. Niet zo eenvoudig!
Hoe zakgeld geven? Onze praktische tips
Zakgeld geven, hoe doe je dat precies? Moet je regelmatig zakgeld geven? Geef je veel of weinig? Wat als je kind alles uitgeeft en meer vraagt? Het is niet altijd gemakkelijk. Experts zeggen vooral dat het belangrijk is dat je duidelijke regels opstelt.
Marijke Bisschop (pedagoge en gedragstherapeute) geeft je 7 tips om beter met zakgeld om te gaan. Door concrete en duidelijke afspraken te maken, leert je kind meer uit deze ervaring!

Natuurlijk moet je deze afspraken bijsturen naarmate je kind ouder wordt. En de vraag om het zakgeld te verhogen, zal onvermijdelijk opduiken. Het zakgeld van je kind aanpassen, hoe doe je dat? Moet je het bedrag elk jaar aanpassen op basis van de leeftijd, of moet je de regels herbekijken? Aanpassen is de oplossing voor dit complexe probleem. Beloon je kind als het een inspanning heeft geleverd, en verlaag het budget als het te veel uitgeeft.
Tot slot, kies je voor cash of digitaal? Als we aan geld, kinderen en sparen denken, denken we meteen aan een spaarvarken of envelopjes met geld. Toch gebruiken we zelf minder en minder contant geld, en je kinderen zullen ongetwijfeld in een wereld leven waar digitaal geld nog meer is ingeburgerd!

Nieuwe tijden, nieuwe praktijken: je kinderen kunnen wellicht niet meer zonder hun smartphone of tablet. Leer hen dat het geld dat ze niet zien, ook echt is, dat kopen in de eerste plaats een overdracht van geld is (of het nu digitaal of in cash is). Geef ze bijvoorbeeld de kans om te ontdekken hoe ze online een rekening kunnen beheren!
Zakgeld digitaal beheren heeft veel voordelen: je kan gemakkelijker geld storten, je kan de uitgaven van je kind opvolgen, en het risico op verlies en diefstal is minder groot!
Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld?
Leeftijd blijft een belangrijke factor. Wanneer begin je met zakgeld geven? En hoe voer je deze nieuwe gewoonte geleidelijk in, zodat je kind er alle voordeel uit haalt? Om je een idee te geven van het antwoord: wist je dat een kind al op 6-jarige leeftijd in staat is een klein budget te beheren?
Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?
Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag, omdat het afhangt van veel factoren, zoals de persoonlijkheid, leeftijd, maturiteit en behoeften van je kind. Als je nog meer info nodig hebt om een beslissing te nemen en het juiste bedrag te bepalen, kan het interessant zijn de enquêtes over de gewoonten van de Belgen rond zakgeld te bekijken. Yongo heeft een enquête over zakgeld gehouden bij 1000 Belgische ouders. Daaruit blijkt dat slechts 38% van de ouders regelmatig zakgeld geeft, zonder specifieke reden.
Naast zakgeld geven veel ouders hun kind kleine extraatjes als beloning, bijvoorbeeld bij goede schoolprestaties! Yongo vroeg Belgische ouders naar de beloningen die ze geven voor een goed rapport. Beloon jij ook de schoolprestaties van je kind? Ontdek of je binnen het nationale gemiddelde ligt!

Zakgeld is nuttig en leerzaam. Hoe leer jij je kind omgaan met al het geld dat het krijgt?
Hoe leer jij je kind omgaan met geld?
Zakgeld is een van de aspecten van financiële opvoeding, maar dat alleen is niet voldoende. Ook al blijft het onderwerp voor sommige ouders taboe, over geld praten met je kinderen is goed. Natuurlijk is het belangrijk om er eerst goed over na te denken en je gesprek aan te passen aan de leeftijd van je kind. Je vindt op onze blog veel artikelen over geld beheren en leren sparen voor kinderen.

Het belang van een goede financiële opvoeding
Dankzij een goede financiële opvoeding kan je als volwassene beter met geldzaken omgaan. Maar voor je kind zijn eigen salaris moet beheren, heeft het nog even tijd! Waarom put je niet uit je persoonlijke ervaring? Welk financieel advies had je als kind willen krijgen? Onaangename verrassingen, te veel geld uitgeven en een gebrek aan perspectief, ... Vijf volwassenen vertellen ons over hun budgettaire tegenslagen en vertrouwen ons de financiële lessen toe die ze als kind hadden willen krijgen.
Omgaan met geld is een leerproces
Je kind de waarde van geld bijbrengen is geen gemakkelijke taak. Geduld en een pedagogische aanpak zijn nodig. En begin er vroeg mee als het kan! Nog voor je je kind een paar euro per week geeft, kan je je kind al spelend leren over geld: gezelschapsspelletjes, ruilmiddelen in plaats van echte centjes, de juiste prijs raden, winkeltje spelen ... Er zijn heel wat mogelijkheden om de interesse van je kind te wekken en het goede spaargewoonten aan te leren.
Het is vooral belangrijk de methoden en middelen die je gebruikt aan te passen aan de leeftijd van je kind. Kleinere kinderen hebben meer controle nodig en werken best met fysiek geld (munten en bankbiljetten). Naarmate ze ouder worden, kunnen kinderen meer verantwoordelijkheid opnemen en het principe van digitaal geld begrijpen. Je kan dan overwegen een spaarrekening te openen, of samen een online platform zoals Yongo te gebruiken! Het gaat erom je kind zelfstandig te leren omgaan met geld, terwijl je het toch begeleidt en vertrouwen geeft!

"De meeste kinderen weten dat hun ouders moeten werken om geld te verdienen. Er zijn ook kinderen die denken dat je het geld gewoon bij de bank gaat halen: je steekt je kaart in de bankautomaat en er komt zoveel geld uit als je wil …"
Marijke Bisschop - Pedagoge en gedragstherapeute
Financiële opvoeding is ook nodig om je kind bewust te maken van de kosten in het leven. Je kan al beginnen door uit te leggen waar geld vandaan komt en hoe we het verdienen. Hoe jonger je kind zich hiervan bewust is, hoe sneller het vertrouwd is met de begrippen 'sparen' en 'beheren van geld'. Hoe praat je over geld met een kind? Deze zes pistes helpen je een duidelijker beeld te krijgen en de contouren te schetsen van het financiële leerproces van je kind.
Zoals je ziet, is je rol als ouder in de financiële opvoeding cruciaal! Zoals met veel andere dingen, ziet je kind jou als voorbeeld. Het is aan jou om het te begeleiden en te adviseren, maar ook om de juiste grenzen te stellen.
Belgen over de financiële opvoeding van hun kinderen. Hoe denk jij erover?
Is financiële opvoeding van kinderen belangrijk? 85% van de Belgische ouders vindt het belangrijk om kinderen te leren omgaan met geld. In deze studie van iVox ontdek je de opvoedingsgewoonten van Belgische ouders en het advies van vier financiële experts. Ten slotte vraag je je misschien af of je wel genoeg spaart voor je kind. Daarom heeft MyFamily een volledig artikel geschreven over hoe Belgen sparen voor hun kinderen.
Conclusie: leer je kind omgaan met geld als je wil bouwen aan zijn financiële toekomst
Om te kunnen spreken over een goede financiële opvoeding heeft je kind niet alleen voldoende kennis nodig, maar ook praktijkervaring. En hoe vroeger je daarmee begint, met spelletjes, kleine bedragen, ... hoe gemakkelijker je kind zal leren omgaan met geld. Het zal zich sneller verantwoordelijk gedragen en beter gebruikmaken van het zakgeld dat je het geeft.
Als je je kind een startkapitaal voor later wil geven, is financiële opvoeding nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je kind later verantwoord zal omgaan met zijn kapitaal.
Over het juiste evenwicht tussen leren over geld en beloning geven, vind je meer informatie op onze blog.
Yongo is een onlineplatform dat je kan helpen je kind te leren omgaan met geld. Met Yongo kan je nu beginnen bouwen aan de financiële toekomst van je kind.
Hoe werkt het?
Ontdek wat je met Yongo kan doen en ga aan de slag!