4 tips voor ouders die een eerste smartphone willen geven aan hun kind

Marijke Bisschop
Marijke Bisschop
Pedagoge en gedragstherapeute

Vroeg of laat komt de onvermijdelijke vraag: “Mama, papa, krijg ik een smartphone?” Maar vanaf welke leeftijd geef je een smartphone aan je kind? Wat gaat je zoon of dochter hiermee doen? En welke afspraken maak je rond het gsm-gebruik? Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop licht dit toe.

Wanneer geef je een eerste smartphone?

De meeste kinderen vragen naar een smartphone rond de leeftijd van 10 tot 12 jaar. En de meeste ouders verwachten die vraag ook gedurende het laatste jaar van de lagere school, of bij de overgang naar het middelbaar onderwijs. Ouders vinden het dan toch vaak nog te vroeg maar de meeste leerlingen van het middelbaar onderwijs hebben een mobiele- of smartphone bij aanvang van het eerste middelbaar.

Voor kinderen met gescheiden ouders kan een smartphone heel nuttig zijn: zo blijven ze in contact met de andere ouder. Zaken die niet kunnen wachten, worden zo sneller besproken. Bovendien kunnen bepaalde afspraken voor het volgende verblijf makkelijk gemaakt worden.

De smartphone is geen telefoon

De smartphone is voor kinderen geen “telefoon” maar een middel tot communiceren en voortdurend in contact staan met vriendjes. Ze willen er bij horen en dat is helemaal normaal! Echt telefoneren doen ze maar weinig. Als het toch voorvalt, dan is dit meestal met hun ouders omdat deze hen opbellen. Met hun vriendjes communiceren, gebeurt vooral via apps zoals Snapchat en Instagram.

Bereikbaarheid en zekerheid zijn de belangrijkste redenen waarom ouders een smartphone kopen voor hun kind: weten dat jij je kind kan bereiken en omgekeerd op weg naar en van school, naar de sportclub, naar vriendjes, … Kortom: weten waar je bent en dat je veilig bent.

De intenties rond het smartphone-gebruik verschillen dus vaak tussen kind en ouders.

Het belang van goede afspraken

We leven in het digitale tijdperk en heel veel communicatie gaat via de smartphone. Bovendien is het een handig toestel: je kan informatie opzoeken, gamen, kijken naar films en series, ... Enorm veel mogelijkheden dus!

Sommige kinderen weten er goed mee om te gaan; bij andere kinderen is er nood aan uitleg en regels rond goed gebruik.

Veel ouders beperken het gebruik door volgende regels te stellen: eerst je huiswerk af maken, zorgen dat je genoeg sport of culturele activiteiten doet en een handje helpen in het huishouden. Daarna blijft er genoeg tijd over om nog te chatten.

Maar om goede afspraken te kunnen maken, is praten met je kind belangrijk: kijk samen naar het maandelijks verbruik, vraag wat je kind zo leuk vindt aan zijn of haar smartphone en waarvoor die wordt gebruikt. Je krijgt zo een beter inzicht in de behoeften en verwachtingen van je kind rond het gsm-gebruik en dan kan je als ouder hier beter op inspelen.

Tijdsbesteding

Kinderen leven vaak gekluisterd aan hun telefoon en zijn niet van het scherm weg te slaan. Daarover moet je van bij het begin duidelijke afspraken maken.

Spreek bijvoorbeeld af wanneer ze s’avonds hun smartphone mogen gebruiken. Huiswerk maken en studeren vraagt een zekere aandacht en een smartphone zorgt voor een enorme afleiding. Tijdens deze momenten is de regel dat de smartphone wordt ingeleverd.

Bedtijd is een ander moment waarover je duidelijk moet zijn als ouder: de smartphone gaat niet mee naar bed. De telefoons worden dan op een vaste plaats gelegd en opgeladen voor de volgende dag.

Het is belangrijk de afspraken goed en op voorhand te bespreken met je kind. En ook de gevolgen wanneer deze afspraken niet worden nageleefd. Zo weet je kind waaraan hij of zij zich kan verwachten. Voor jongere kinderen is dit heel belangrijk. Bij oudere kinderen kan er wat losser met de regels worden omgegaan.

Wanneer je afspreekt dat je kind na het huiswerk nog een uurtje de smartphone mag gebruiken, dan verwacht je dat je kind na dat uurtje de smartphone inlevert. Gebeurt dit niet, dan is er de volgende dag geen recht op smartphone-gebruik.

Ga hier als ouder ook consequent mee om ondanks het gezeur, de irritaties en de woede bij je kind. En laat geen uitzonderingen toe. Zo leren kinderen omgaan met gemaakte afspraken.

Respect voor de regels kan beloond worden met bijvoorbeeld extra tijd voor de smartphone tijdens het weekend. Die bonus is een motivatie om op een goede manier verder te doen.

Ouders zijn zich wel bewust dat zij zelf niet altijd het goede voorbeeld geven… Een goed voorbeeld helpt de kinderen enorm. Als je afspreekt dat er aan de eettafel geen smartphone komt, dan lukt dit alleen maar als jij als ouder je er ook aan houdt.

Sociale media

Jongeren gebruiken hun smartphone het meest voor sociale media: chatten en foto’s delen via WhatsApp, Facebook, Instagram en Snapchat. Maar als ouder wil je ergens op de hoogte zijn van wat je kind online doet en behoudt je graag enige controle. Via Childfocus en de Gezinsbond kan je heel wat informatie hierover terugvinden: Welke gevaren kunnen er zijn? Welke veiligheid kan je als ouder inbouwen? Hoe kan je proactief en preventief reageren?

Als ouder blijf je best alert op eventueel misbruik of verslaving. Eindeloos chatten, gamen of filmpjes kijken, kan het schoolwerk schaden of je kind isoleren. Door duidelijke afspraken te maken en een gezonde controle uit te oefenen leer je je kind bewust om te gaan met zijn of haar smartphone.

Kosten

De smartphone is ook een ideale manier om je kind te leren omgaan met de waarde van geld en de kostprijs van het dagelijkse leven: hoe leer je je kinderen dat ze niet ongelimiteerd kunnen bellen en surfen? En wie betaalt welke kosten? Lees hoe jij en je kind kunnen omgaan met de verschillende kosten die komen kijken bij een smartphone.

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur