Een centje opzijzetten voor je kleinkinderen? Met Yongo natuurlijk!

Ben jij ook een grootouder die met veel liefde wil sparen voor zijn kleinkinderen? Om zo je steentje bij te dragen aan de aankoop van een eerste auto of woning, verdere studies in het buitenland, ... of gewoon  als leuk extraatje? Dan hebben we goed nieuws!

Je kan op veel manieren sparen voor je kleinkinderen. Je hebt in eerste instantie het spaarvarken, maar de meest gekende is waarschijnlijk de spaarrekening. Maar het kan ook anders: via een financiële verzekering. Dit soort levensverzekering is een mooie manier om te sparen of te beleggen voor je kleinkinderen. Bovendien kan je al perfect vanaf de geboorte starten. Hoe vroeger je begint, hoe beter. Zo kan het contract langer lopen, waardoor de opbrengst hoger kan oplopen.

Bij Yongo kan je kiezen tussen 2 formules: Yongo Moon en Yongo Star.

Maar wat is nu het verschil?

  • Yongo Moon is een spaarverzekering van het type tak 21. Met deze formule bouw je wat veiligheid in. Zo ben je zeker van een gegarandeerde rentevoet en dat je op het einde van het contract minstens je geïnvesteerde geld terugkrijgt (zonder de kosten en taksen).
  • Wil je mikken op een hogere opbrengst? Dat kan met de tak 23-beleggingsverzekering Yongo Star. Met deze formule neem je wel meer risico en kan je ook geld verliezen, want er is geen kapitaalsbescherming. Maar ook hier geldt: hoe vroeger je start, hoe langer de looptijd wat positief kan zijn voor je risicobeperking.

Het contract garandeert terugbetaling van 100% van de bestaande reserve, die opgebouwd wordt door de betaalde nettopremies én een rentevoet. De kapitaalsgarantie volgt als dusdanig niet uit de garantie van rentevoet. 

Als je geld kan verliezen heb je toch nooit kapitaalsgarantie? En in Uppie hebben we dat toch ook nooit gedaan/moeten doen? Daar gebruiken we ook deze formulering.

Waarom zou je als grootouder kiezen voor Yongo? 

In de eerste plaats is Yongo zeer flexibel. Je hangt met andere woorden niet vast aan een strak spaarplan. Je bepaalt helemaal je eigen ritme. Zo kan je regelmatig of af en toe geld opzijzetten. Meteen handig voor speciale gelegenheden zoals een verjaardag, Kerstmis of Nieuwjaar, een goed rapport, ... Op die heuglijke momenten kan je jouw kleinkind belonen met een extra centje op Yongo. Bovendien kan je al vanaf 10 euro storten.   

Omdat het contract op jouw naam staat, behoud je ook de volledige controle over het geld. Zo beslis jij – en enkel jij – of en wanneer je het aan je kleinkind geeft. Dit kan kosteloos vanaf zijn of haar 18e verjaardag (in Yongo Moon is er wel roerende voorheffing als het contract minder dan 8 jaar loopt).

Waarom dan een financiële verzekering?

De meerwaarde van een financiële verzekering is vrij van taksen, zoals de roerende voorheffing. Voor onze tak 21-formule Yongo Moon moet je contract dan wel minimaal 8 jaar lopen. Je betaalt enkel een taks van 2% op elke premie die je stort. Daarnaast zijn er ook beheerkosten, afhankelijk van de formule die je kiest.

In een financiële verzekering duid je een begunstigde bij overlijden aan. Dit is de persoon die het geld krijgt als je zou overlijden tijdens de duur van het contract. Bij Yongo kan je onmiddellijk het kind voor wie je spaart of belegt aanduiden. Op die manier komt het geld automatisch bij je kleinkind terecht, zonder eerst via de ouders te passeren. We noemen dit de generatiesprong. Is het kind nog geen 18 jaar, dan komt het geld op een geblokkeerde rekening te staan. Afhankelijk van het bedrag en het gewest waarin het kind woont kunnen er wel successierechten zijn. Meer info hierover vind je op de site van de verschillende gewesten Vlaanderen, Brussel of Wallonië.(algemene website)

Waarom kiezen voor Yongo?

  • De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook hun steentje bijdragen en zelf een Yongo openen
  • Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
  • Het kan al vanaf € 10 per storting en volledig op eigen ritme