Ben jij ook een grootouder die met veel liefde wil sparen voor je kleinkind? Om zo je steentje bij te dragen aan zijn of haar toekomst? Lees dan zeker verder!
Bijna 8 op de 10 grootouders, 75% om correct te zijn, spaart voor zijn of haar kleinkind. Dat leren ons de cijfers uit een enquête van 2022 die enquêtebureau Profacts heeft gehouden in opdracht van Yongo van AG. Een kleine 44% van de grootouders is hiermee gestart voor de eerste verjaardag van hun kleinkind. Gemiddeld leggen ze maandelijks 25 euro opzij.
Nog een opvallende vaststelling is de reden waarom grootouders sparen. Ze doen dit in de eerste plaats om hun kleinkind een extraatje te geven zodat het later iets kan kopen dat het echt wil hebben. Kortom om hun kleinkind lekker te verwennen. Daarna volgen een buffer creëren voor als er iets onverwachts op zijn of haar pad komt of om hogere studies te bekostigen.
Hoe kan je sparen voor je kleinkind?
Waarom zou je als grootouder kiezen voor een financiële verzekering?
In de eerste plaats vanwege de flexibiliteit. Je hangt met andere woorden niet vast aan een strak spaarplan. Je bepaalt helemaal je eigen ritme. Zo kan je regelmatig of af en toe geld opzijzetten. Meteen handig voor speciale gelegenheden zoals een verjaardag, Kerstmis of Nieuwjaar, een goed rapport, ... Op die heuglijke momenten kan je jouw kleinkind belonen met een extra centje.
Daarnaast kan het contract op jouw naam staan. Zo behoud je de volledige controle over het geld. Zo beslis jij – en enkel jij – of en wanneer je het aan je kleinkind geeft. Dit kan vaak kosteloos vanaf zijn of haar 18e verjaardag. Op deze manier geef je dus al geld aan je kleinkind, zonder het effectief onmiddellijk te geven.
Tot slot is een financiële verzekering ook fiscaal voordelig. De meerwaarde van een financiële verzekering is vrij van taksen, zoals de roerende voorheffing (een formule met kapitaalsgarantie en een gegarandeerde rentevoet, tak 21, moet wel minimaal 8 jaar lopen). Je betaalt enkel een taks van 2% op elke premie die je stort en eventueel beheerskosten.
Ja, een financiële verzekering is ook een handig instrument om aan successieplannig te doen. In een financiële verzekering duid je immers een begunstigde bij overlijden aan. Dit is de persoon die het geld krijgt als je zou overlijden tijdens de duur van het contract. Zo kan je onmiddellijk het kind voor wie je spaart of belegt aanduiden. Op die manier komt het geld automatisch bij je kleinkind terecht, zonder eerst via de ouders te passeren. We noemen dit de generatiesprong. Het geld komt op die manier niet alleen sneller bij het kleinkind terecht, je vermijdt ook dat eerst je kinderen successierechten moeten betalen op de som die ze erven en dan nadien de kleinkinderen als ze erven van hun ouders. Je vermijdt dus een dubbele taxatie. En je hebt ook geen gedoe met een notaris of testament. Is je kleinkind nog geen 18 jaar bij je overlijden, dan komt het geld op een geblokkeerde rekening te staan tot het meerderjarig is. Zo ben je zeker dat je geld naar je kleinkind gaat.
Afhankelijk van het bedrag en het gewest waarin het kind woont, kunnen er wel successierechten zijn. Maar omdat je de totale som die je nalaat al opsplitst over verschillende begunstigden, kan je die eventuele successierechten verminderen of misschien zelfs vermijden. Meer info hierover vind je op de site van de verschillende gewesten Vlaanderen, Brussel of Wallonië (algemene website).
Waarom kiezen voor Yongo?
- Yongo is een eenvoudige en flexibele digitale oplossing met financiële verzekeringen (tak 21 en tak 23).
- Je kiest tussen stabiliteit dankzij de gegarandeerde rentevoet in Yongo Moon of een potentieel hoger rendement in Yongo Star, met kans op schommelingen van het beleggingsfonds.
- Je behoudt de controle: jij beslist of het spaargeld rechtstreeks naar het kind gaat of eerst naar jou.
- Je doet eenmalige en/of maandelijkse stortingen, altijd vanaf € 10.
- Je kan rekenen op de expertise van AG, de grootste verzekeraar van België.
Je vindt alles op onze website.