4 manieren om dit jaar meer te kunnen sparen voor je kind

Na Kerstmis en Nieuwjaar doen veel gezinnen dezelfde vaststelling: ze hebben veel te veel uitgegeven. Niet verwonderlijk dus dat ‘meer sparen’ elk jaar opnieuw bovenaan het lijstje met goede voornemens staat! Het begin van het nieuwe jaar is dus de perfecte periode om meer te sparen, ook voor je kind. Maar hoe doe je dat? Wel, het is gemakkelijker dan je denkt. Zeker met deze 4 tips. 

1. Zet geld dat je tijdens de feestdagen ontvangt opzij

Nieuwjaar en de traditionele nieuwjaarsbrief staan voor veel kinderen symbool met een envelopje met geld. Maar wat doe je met deze centjes? Veel ouders besluiten het geld op een spaarrekening te zetten. Anderen laten hun kind iets kopen. Tot slot zijn er ook ouders die een mix van beide voorstellen aan hun kind: een deel gaat naar een cadeau, de rest dient voor later.

Als je besluit om (een deel van) het geld niet uit te geven en te sparen voor later, denk dan niet automatisch aan de spaarrekening. Er zijn immers nog tal van andere mogelijkheden. Bij een spaarrekening kan je het geld afhalen wanneer je maar wil.

Dat klopt, dat kan een voordeel zijn. Maar is dat echt het belangrijkste criterium als je het geld opzij wil zetten voor de toekomst van je kind? Overweeg ook eens een andere spaarmethode, zoals Yongo,. waarbij je kan kiezen voor een tak 21-spaarverzekering of, als je bereid bent wat meer risico te nemen, een tak 23-beleggingsverzekering. Zeker op lange termijn kunnen deze opties winstgevend zijn.

2. Stel een cadeaukalender op voor het komende jaar

Met het nieuwe jaar voor de deur is het tijd om vooruit te plannen. Wat ga je allemaal doen op de grote gebeurtenissen die je kind dit jaar te wachten staan: verjaardag, lentefeest of communie, Sinterklaas, goede rapporten, ...? Cadeautjes horen daar zeker bij! Maar met zoveel gelegenheden bestaat er altijd het risico dat je kind teleurgesteld is in het cadeau (een beetje te verwend?), of dat dit speelgoed in de kast belandt.

De oplossing? Maak op voorhand een cadeaulijst en deel die met je familie. Zo weet je zeker dat je kind krijgt wat het echt nodig heeft of wil. De familie kan zelfs een bijdrage vooraf regelen! Heb je geen ideeën meer? Of wil je niet dat je familie alles spendeert aan cadeaus? Met Yongo kan je een bedrag, opzijzetten voor later.

3. Analyseer je inkomsten en uitgaven om meer te besparen

Om je geld goed te beheren, moet je eerst een duidelijk beeld hebben van je inkomsten en uitgaven. Dit is de enige manier om het gezinsbudget onder controle te houden. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Laat je dan bijstaan door de moderne techniek. Er zijn immers diverse gratis apps waarmee je verschillende rekeningen en banktransacties kan beheren, allemaal in één tool! Deze apps bieden een duidelijk beeld van je inkomsten en uitgaven en geven je een overzicht dat je precies laat zien waar je geld allemaal naartoe gaat. Zo helpen ze je om verstandiger uit te geven en ... te sparen.

4. Focus op wat belangrijk is op de lange termijn

Kerstmis en Nieuwjaar zijn synoniem geworden met geschenken. Vaak veel geschenken. Maar is het allerbelangrijkste niet in de eerste plaats deze feesten door te brengen met familie en geliefden? Misschien moet je eens overwegen een deel van het traditionele budget opzij te zetten om aan het eind van het jaar te sparen (en waarom niet voor je kind?). Zo zal het geld veel meer nut hebben, zeker als je het vele jaren laat groeien!

Ook al is het niet altijd gemakkelijk om wat ademruimte te vinden in het gezinsbudget, door beetje bij beetje te sparen voor je kind, kan je al een groot verschil maken. Het is nooit te vroeg om te beginnen ... maar ook nooit te laat! Zelfs kleine beetjes zullen je kind zeker helpen als het later op eigen benen moet staan. Yongo kan je helpen de eerste stap te zetten!

Waarom kiezen voor Yongo?

  • De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook hun steentje bijdragen en zelf een Yongo openen
  • Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
  • Het kan al vanaf € 10 per storting en volledig op eigen ritme