Een kind opvoeden, hoeveel kost dat nu eigenlijk?

Hoewel de liefde van en voor een kind onbetaalbaar is, zegt men wel eens dat een kind een huis kost. Maar klopt dat wel? De Gezinsbond voerde een eigen onderzoek uit. Yongo zet de bevindingen op een rijtje.

Leeftijd van het kind en gezinsinkomen

Deze twee criteria zijn essentieel om te bepalen hoeveel de opvoeding van een kind kost. Dat is ook logisch: een baby van zes maanden brengt niet dezelfde uitgaven met zich mee als een tiener. Hetzelfde geldt voor de levensstandaard van het gezin: hoe beter de ouders het hebben, hoe hoger het budget dat naar de kinderen kan gaan. 

Maar wat zijn nu de concrete cijfers? De Gezinsbond heeft deze ingewikkelde berekening gemaakt. Hiervoor richtte De Gezinsbond zich uitsluitend op de ‘privéuitgaven' (d.w.z. kleding, huisvesting, voeding, speelgoed, ...) zonder rekening te houden met de zogenaamde 'publieke kosten zoals school, sportclub, kinderopvang, ...

De eerste vaststelling (situatie in februari 2025)? Hoe ouder het kind, hoe meer het kost! Gemiddeld kost een kind van 0 tot 5 jaar 426,43 euro per maand en van 6 tot 11 jaar 551,15 euro per maand. Deze bedragen zijn gebaseerd op het basisgezinsinkomen. Maken we dezelfde berekening voor het gemiddelde Belgische gezinsinkomen van 3.908,17 euro, dan komen we uit op 494,87 euro en 602,46 euro.

Kost een kind dus echt een huis? Zoals te verwachten valt, is het antwoord: ja! Gezinsbond schat de gemiddelde totale kosten van een kind, inclusief de publieke kosten, op 264.000 euro. Geen wonder dat veel gezinnen moeite hebben om te sparen of zelfs maar rond te komen ...

Sparen ondanks alles: een kwestie van organisatie! 

Toch vindt nog 60% van de ouders voldoende ruimte om te sparen voor hun kind(eren). Dat leren ons althans de cijfers uit een enquête van 2023 die De Gezinsbond en het Waalse kinderbijslagfonds Camille hebben gehouden samen met Yongo van AG. 

80% van de ouders die sparen voor hun kinderen, begint daarmee voordat ze twee worden, zo blijkt uit de enquête. Meer dan de helft van die groep start zelfs al binnen de zes maanden na de geboorte van hun oogappel. Een goed idee, want hoe vroeger je begint, hoe meer vruchten je kan plukken van je spaarinspanningen! En het moeten niet altijd grote bedragen zijn. Door regelmatig te sparen kan je jouw oogappel straks een mooi startkapitaal geven. Volgens de enquête leggen ouders gemiddeld maandelijks 40 euro opzij.

Volgens een andere enquête uit 2022 van Profacts in opdracht van Yongo zijn de belangrijkste redenen om voor kinderen te sparen trouwens: later een startkapitaal te kunnen geven voor de aankoop van een huis, een buffer te creëren voor als er iets onverwachts op hun pad komt of om simpelweg het goede voorbeeld te geven zodat het kind zelf ook zou sparen.

De financiële toekomst van je kind voorbereiden begint vandaag met Yongo van AG

Je zal het al begrepen hebben: hoe meer een kind groeit, hoe meer je zal moeten uitgeven! Het meest delicate moment is ongetwijfeld dat waarop ze op eigen benen beginnen te staan. De studies, de aankoop van een eerste woning, het rijbewijs, ... Een financieel duwtje in de rug zal dan meer dan welkom zijn. En dat kan jij nu al voorbereiden! Volgens de enquête van Gezinsbond en Camille is de spaarrekening hiervoor het populairst. Slechts 10% heeft uitgekeken naar een beleggingsproduct om te sparen voor hun kind. Nochtans zijn er interessante alternatieven voor de spaarrekening. Zoals Yongo.

Yongo is een digitale levensverzekeringoplossing van AG waarmee je kan sparen of beleggen voor je kind. Je zet geleidelijk geld opzij en bouwt zo aan een kapitaal dat je kind ontvangt als het volwassen is. Kies de formule die het best bij je past en geef je kind een vliegende start!

Waarom kiezen voor Yongo?

  • Yongo is een eenvoudige en flexibele digitale oplossing met financiële verzekeringen (tak 21 en tak 23).
  • Je kiest tussen stabiliteit dankzij de gegarandeerde rentevoet in Yongo Moon of een potentieel hoger rendement in Yongo Star, met kans op schommelingen van het beleggingsfonds.
  • Je behoudt de controle: jij beslist of het spaargeld rechtstreeks naar het kind gaat of eerst naar jou.
  • Je doet eenmalige en/of maandelijkse stortingen, altijd vanaf € 10.
  • Je kan rekenen op de expertise van AG, de grootste verzekeraar van België.
Neem vóór de onderschrijving van het product zeker even de algemene voorwaarden, het beheersreglement en het essentiële-informatiedocument over verzekeringsproducten door.
Je vindt alles op onze website
.