3 tips om te zorgen voor betere Sinterklaascadeaus

Maison Slash
Maison Slash

Met de komst van de Sint in het vizier laten veel families het geld rollen. En dat wordt vooral uitgegeven aan tonnen speelgoed en snoep. Als de Sint ook langsgaat bij opa en oma, bomi en bompi, én peter of meter kan je huis uit zijn voegen barsten door die overload aan speelgoed. Met deze 3 tips kan je dat vermijden. 

Ook ten huize Maison Slash en Yongo zijn we niet ongevoelig voor het enthousiasme van kleine kinderen voor de Sint. Die twinkelende oogjes, het schoentje dat vol verwachting wordt klaargezet, en die blijdschap in de ochtend ... Maar de explosie aan speelgoed die je kan overhouden aan een uit de hand gelopen geschenkenmanie, die vinden sommige ouders net iets minder charmant. 

Zo loopt het voor Annelies, mama van Giel en Friso, echt de spuigaten uit. “De Sint komt bij ons thuis, bij beide grootouders én de meters. In totaal dus vijf keer. De kinderen vinden dat natuurlijk spannend en plezant. Voor ons is het niet alleen puzzelen om overal langs te gaan, maar vooral, we blijven zitten met een overdosis aan snoep en speelgoed. Zo veel dat ze naar de helft niet omkijken.”

Katrien zit vooral verveeld met het overdreven aantal geschenken dat de Sint brengt bij haar schoonouders. “Het is gewoon veel te veel, veel te duur, en daar dan bovenop ook nog eens kilo’s snoep. Dat voelt voor ons echt ongemakkelijk, omdat wij dat zelf niet kunnen en willen geven.”

Slimme alternatieven voor overload

Maar ja, wat moet je dan doen als die vrijgevigheid je een beetje too much wordt? Die familie en vrienden willen gewoon graag betrokken zijn bij de magie van Sinterklaas en de vreugde van je kinderen.

We geven je graag een aantal handige tips om het Sintenfeest fijn te houden, voor je kind, je interieur, en de gehele familie. Want een leuk alternatief is toch beter dan een koude “nee, bedankt”!

1. Briefjes trekken

Bij Helena woont het grootste deel van haar familie in het buitenland. Traditionele familiemomenten viert ze daarom vaak samen met haar beste vrienden en hun kindjes. “Ook voor Sinterklaas hebben we ervoor gekozen om onze krachten te bundelen. Niemand van ons zit te wachten op een hoop plastieken brol. Achter de rug van de kindjes trekken wij onderling briefjes. We spreken een budget af en geven elkaar tips voor een duurzaam speelgoedje. Zo krijgt elk kind één leuk cadeau van de Sint, en kunnen ze een namiddag samen spelen. Kerst komt er ook nog aan hé. Zo houden we het toch een beetje onder controle.”

2. Speelgoed bij oma laten

En wat als de grootouders er nu écht op staan om die doos blokken of dat nieuwe gezelschapsspel te kopen? Zo wou de moeder van Werner kost wat kost zelf ook aan de bak als Sinterklaas, ook al moest dat voor haar zonen echt niet. Werner: “Onze kinderen hebben echt al genoeg thuis. Gelukkig had mijn ma wel oren naar onze bezwaren, en kwam ze zelf met een plan. De Sint zou geschenkjes brengen bij oma, maar die gingen niet mee naar huis, maar bleven bij haar. Het was even bang afwachten hoe onze kinderen gingen reageren op die wending, maar die accepteerden dat eigenlijk direct. Ze zijn het nu zo gewoon, én als ze op bezoek zijn bij oma is er ook altijd iets cool om te spelen. Win-win als je het mij vraagt.”

3. De Sint aanraden om Yongo te gebruiken

Kijk voor deze laatste tip gaan we niet rond de pot draaien. Lieve geefgrage oma’s, opa’s, meters en peters, overweeg eens om het geld dat je dolgraag wil spenderen gewoon bij te leggen voor een spaardoel van je lievelingskind. Wees maar zeker dat de grote kinderen, “wij geloven niet meer in de Sint, maar willen wel nog ontvangen”, daar heel tevreden mee gaan zijn. Hun ouders ook, trouwens ;-) Geen idee hoe je dat moet aanpakken? Dat is precies het gat dat de Yongo-app wil vullen. Samen sparen voor dat coole cadeau was nog nooit zo gemakkelijk! “Mijn ouders hebben dit jaar elke maand een klein centje gestort op de Yongo van onze kinderen”, vertelde Samuel, papa van Hannes (8 jaar) en Kato (10 jaar). “Bij Sinterklaas storten ze nog een extraatje. Met die centjes willen de kinderen een Nintendo Switch kopen. Prima voor ons, want dat is toch wel erg prijzig anders.”

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur