3 tips voor betere sinterklaascadeaus

Met de komst van Sinterklaas laten veel families het geld rollen. En dat wordt vooral uitgegeven aan tonnen speel­goed en snoep. Als de Sint langs­gaat bij jou thuis, opa en oma, peter en meter en ook nog eens de overgrootouders barst je huis al snel uit zijn voegen door die overvloed aan speel­goed. Met deze 3 tips kan je dat vermijden.

Ook bij Yongo delen we graag het enthousiasme van (kleine) kinderen voor de Sint. Die twinkelende oogjes, het schoentje dat vol verwachting wordt klaar­gezet en dan ... die blijd­schap ’s ochtends als het is gevuld. Maar de explosie aan speel­goed die volgt, vinden sommige ouders net iets minder charmant.

Annelies, mama van Giel en Friso, vindt het allemaal wat te veel worden. . “De Sint komt bij ons thuis, bij beide groot­ouders én de meters. In totaal dus vijf keer. De kinderen vinden dat natuurlijk spannend en plezant. Voor ons is het niet alleen puzzelen om overal langs te gaan, maar vooral: waar blijven we met al dat snoep en speel­goed? Ze krijgen immers zoveel dat ze naar de helft niet omkijken.”

Katrien zit dan weer vooral verveeld met het over­dreven aantal geschenken dat de Sint brengt bij haar schoon­ouders. “Het is gewoon veel te veel, veel te duur, en daar dan bovenop ook nog eens kilo’s snoep. Dat voelt voor ons echt ongemakkelijk, omdat wij dat zelf niet kunnen en willen geven.”

Slimme alternatieven

Maar wat moet je dan doen als je al die vrijgevigheid een beetje overdreven vindt? Die familie en vrienden willen gewoon graag betrokken zijn bij de magie van Sinter­klaas en de vreugde van je kinderen.

We geven je graag een aantal handige tips om het fijn te houden: voor je kind, je interieur en de gehele familie. Want een leuk alternatief is toch beter dan een koude “nee, bedankt”!

1. Briefjes trekken

Bij Helena woont het grootste deel van haar familie in het buiten­land. Traditionele familie­momenten viert ze daarom vaak samen met haar beste vrienden en hun kindjes. “Ook voor Sinter­klaas hebben we ervoor gekozen om onze krachten te bundelen. Niemand van ons zit te wachten op nutteloze cadeautjes . Daarom trekken wij onder­ling briefjes. We spreken een budget af en geven elkaar tips voor een duurzaam speel­goedje. Zo krijgt elk kind één leuk cadeau van de Sint, en kunnen ze een namiddag samen spelen. Kerst komt er ook nog aan hé. Zo houden we het toch een beetje onder controle.”

2. Speelgoed bij oma laten

En wat als de groot­ouders er nu écht op staan om die blokkendoos of dat nieuwe gezelschaps­spel te kopen? Zo wil de moeder van Werner kost wat kost zelf de Sint uitnodigen. Ook al moet dat voor haar zonen echt niet. Werner: “Onze kinderen hebben echt al genoeg speelgoed thuis. Gelukkig had mijn ma wel oren naar onze bezwaren en kwam ze zelf met een plan. De Sint brengt geschenkjes bij oma, maar die gaan niet mee naar huis. Die blijven gewoon bij haar. Het was even bang afwachten hoe onze kinderen zouden reageren op die wending. Maar ze accepteerden dat eigenlijk direct. Ze zijn het nu zo gewoon en als ze op bezoek zijn bij oma is er ook altijd iets cool om te spelen. Win-win als je het mij vraagt.”

3. De Sint aanraden om Yongo te gebruiken

Kijk, voor deze laatste tip gaan we niet rond de pot draaien. En wat als Sinterklaas naast een speelgoed ook een centje brengt? Je kan dan alvast aan de toekomst denken en het investeren in Yongo. Als ouder, grootouder, peter, meter, oom, tante, ... kortom iedereen die wil investeren in de financiële toekomst van een kind dat hem of haar nauw aan het hart ligt, kan terecht bij Yongo. Het contract staat op jouw naam en jij bepaalt zelf of en wanneer je het geld aan het kind geeft. Op die manier gaat de Sint jarenlang mee en zullen je kinderen je er ook later nog dankbaar voor zijn. 

Waarom kiezen voor Yongo?

  • De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook hun steentje bijdragen en zelf een Yongo openen
  • Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
  • Het kan al vanaf € 10 per storting en volledig op eigen ritme