Geen feest voor 1ste verjaardag? Deze mama heeft een oplossing!

Peter Leenders
Peter Leenders
Copywriter en vader

De eerste verjaardag van je kindje vieren, blijft je voor de rest van je leven bij. Het is een grote mijlpaal waar je liefst heel je familie en al je vrienden bij wil betrekken. Ook voor Kathlyn is dat het geval. Haar zoontje Oliver wordt binnenkort 1 jaar. Ze had grootse plannen, maar toen kwam het coronavirus ...

Het is een heel raar jaar geweest voor ons. Oliver is geboren vlak voor de eerste lockdown. We hebben dus geen bezoek gehad in het ziekenhuis en ook thuis is er niemand over de vloer geweest. Normaal is dat helemaal anders natuurlijk. Enerzijds was dat comfortabel, omdat je veel rust hebt, anderzijds mis je toch je familie en vrienden om je geluk te delen met hen. Op dat moment gingen we er nog van uit dat het een paar maand later wel overgewaaid zou zijn en dat we dan een groot feest zouden kunnen geven. Ondertussen zijn we bijna een jaar verder en veel hebben we niet gefeest.

Hoe ga je de verjaardag van Oliver nu aanpakken?

Ons plan was om het café hier om de hoek af te huren. Ze hebben een hele mooie tuin met speeltuigen. Ideaal voor de kinderen van onze vrienden en familie! Maar het ziet ernaar uit dat we het feest zullen moeten uitstellen naar deze zomer, hopelijk. We wilden zo’n 50 man uitnodigen en hen vragen om bij te leggen voor een leuk loopwagentje. Dat is redelijk duur, maar als iedereen bijlegt in plaats van apart een cadeautje te kopen, dan kunnen we het zeker kopen en kunnen we nog een mooie som opzijzetten voor Oliver, voor later.

Dus voorlopig geen loopwagentje voor Oliver?

Toch wel! Oliver is heel actief en hij groeit als kool, dus we willen geen tijd verspillen en dat loopwagentje zo snel mogelijk aankopen. Daarom hebben we beslist om Yongo in te zetten. Dan kunnen zijn grootouders, meter en peter, en iedereen die wil, nu al bijleggen, zodat we het loopwagentje al kunnen aankopen. Dat zal de komende maanden zeker van pas komen om Oliver bezig te houden!

Loopauto
Hoe doe je dat dan met Yongo? Moet iedereen storten op een bepaald rekeningnummer?

Nee, zo gaat het niet. Eerst open ik een spaarproject in Yongo en dat noem ik “loopwagen”. Dan open ik een evenement “verjaardag” en daaraan koppel ik dat spaarproject. Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar dat is in een minuutje gebeurd. Dat evenement kan je delen met familie en vrienden door hen een link te bezorgen met een code. Daarmee kunnen ze inloggen op de website van Yongo en daar geld overschrijven via hun bankapp, payconiq of met hun bankkaart en kaartlezer. Je kan het vergelijken met een online aankoop op een website.

Wat is dan het voordeel tegenover een storting op jullie rekening?

Er zijn een paar voordelen. Via de link kunnen familie en vrienden zien waarvoor ze bijleggen. Het is ook heel duidelijk dat het geld voor Oliver bestemd is, want het komt op zijn Yongo terecht. We hoeven dus niet te gaan zoeken en rekenen in onze bankingapp hoeveel geld we al hebben voor het cadeau. En als we geld over hebben, kunnen we het meteen overzetten naar zijn Yongo Moon. Via Yongo krijgen we ook 15% korting bij Fairplace. Dat is een webshop met duurzaam speelgoed, waar we ook dat loopwagentje willen kopen. Die korting wordt automatisch op de Yongo Moon van Oliver gezet. Het bedrag dat je uitspaart, zet je zo meteen opzij voor later! Dus als we via Yongo iets van 100 euro kopen bij Fairplace, betalen we wel 100 euro, maar 15 euro gaat naar de Yongo Moon van Oliver. Mooi meegenomen toch! Zo dikt zijn startkapitaal sneller aan!

Wat doe je dan met Yongo Moon?

Met Yongo Moon sparen we voor Oliver. Dat geld staat op zijn naam en is pas ten vroegste beschikbaar als hij 18 jaar wordt. Elke maand zetten we daar wat geld op, maar ook zijn nieuwjaarscentjes en bijvoorbeeld het geld dat we over hebben voor zijn verjaardagscadeau, gaat daarop. Als we dat 18 jaar volhouden dan zal hij toch een mooi kapitaal hebben! Het rendement ligt tot nu toe een pak hoger dan het rendement van onze spaarrekening. We hebben net bericht gekregen dat Yongo Moon vorig jaar 1,7 % heeft opgebracht dankzij de winstdeling. Het gewaarborgd rendement is 0,5 %. Met onze spaarrekening krijgen we maar 0,2 % rendement. Ik moet er wel bijzeggen dat we 2 % premietaks betalen op elke storting. Maar die taks betaal je maar één keer, terwijl je wel elk jaar een mooi rendement krijgt. Aan 1,7 % heb je de premietaks na twee jaar al dik terugverdiend en daarna heb je elk jaar een aanzienlijke meerwaarde. Omdat we 18 jaar zullen sparen voor Oliver kan het verschil in rendement serieus oplopen door het principe van interest op interest!

Kahlyn en Oliver
Dus jullie hebben gekozen voor Yongo Moon omwille van het rendement?

Deels. We hebben ook een effectenrekening voor Oliver. Die zal waarschijnlijk meer opbrengen, dat hopen we toch, maar daarmee lopen we wel wat meer risico. Een ander voordeel van Yongo Moon is dat het geld op zijn naam staat. Voor de grootouders is dat geruststellend. Wat er ook gebeurt in onze relatie of met onze financiële situatie, het geld dat zij aan Oliver geven, blijft altijd van hem. Nu in de lockdown kan het zelfs handig zijn voor mensen die bijvoorbeeld in de horeca werken. Al het geld dat ze dan gespaard hebben voor hun kind blijft veilig. De bank kan niet eisen dat ze dat geld eerst moeten gebruiken, voor ze uitstel van afbetaling kunnen krijgen. Ik las in de krant dat zo’n zaken helaas voorkomen!

Ik kan me inbeelden dat sommige ouders het toch niet zullen vertrouwen dat al dat geld op naam van hun kind staat. Wat als die daar op zijn 18 een stommiteit mee doet?

Dat begrijp ik dat andere ouders daarover twijfelen. En daar komt gelukkig nog een voordeel van Yongo naar boven. Als Oliver wat groter is, vanaf de lagere school schat ik, zal hij zelf ook Yongo kunnen gebruiken om te leren sparen voor cadeaus. Een gitaar bijvoorbeeld, of een spelconsole. Hij zal dan heel visueel kunnen volgen hoeveel hij al gespaard heeft en zal zelf grootouders, meter en peter kunnen uitnodigen om mee te sparen. Hoe ouder hij wordt, hoe meer verantwoordelijkheid we hem zullen kunnen geven. We kunnen hem dan bijvoorbeeld zelf laten beslissen of hij geld opzij wil zetten voor later. Een deel van zijn zakgeld zouden we ook op Yongo kunnen zetten. Zo leert hij stap voor stap verantwoord omgaan met geld en zal hij veel bewuster zijn startkapitaal beheren, want hij heeft er zelf aan meegewerkt en hij beseft hoe lang het duurt voor je zo’n kapitaal bij elkaar hebt. Dan zal hij wel twee keer nadenken voor hij het uitgeeft aan een folieke ;-)

Bedankt Kathlyn en alvast een heel gelukkige verjaardag voor Oliver!

Met Yongo zorg je ervoor dat die verjaardag van je kind een succes wordt. Handig voor jou, je kind en je familie!

Lees snel verder hoe je dit doet !

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur