Hoe kunnen paaseitjes helpen om te leren sparen?

Pasen is de favoriete tijd van het jaar voor onze kleine chocoladeliefhebbertjes! Zoals elk jaar vullen ze hun buikjes met allerlei lekkers. Jouw taak? Hen eraan herinneren dat je met snoep beter zuinig kan zijn... net als met centjes! 

Jonge kinderen hebben van nature weinig geduld en zijn vaak dolenthousiast: een lastige combinatie als je chocolade voor hun neus zet ... Dat snoepen is heel plezierig, maar wanneer de bodem van de zak in zicht komt, is het gedaan met de pret en begint al dat snoep op hun maag te liggen. En een week later zijn de kinderen Pasen weer helemaal vergeten. Jammer, toch?

Kinderen kunnen oefenen om geduld te hebben

Je kan een kind  leren om geduld te hebben en langer plezier te halen uit de paaseitjes. Als je  duidelijk uitlegt dat het interessanter is om slechts een paar eitjes per dag te eten zodat het kind er langer van kan genieten, zal het naar je luisteren. Of klinkt dit toch wat naïef?

In 1972 heeft de Universiteit van Stanford een experiment uitgevoerd met een groep kinderen. Elk kind werd in een kamer gezet en kreeg een marshmallow. De onderzoeker verliet dan de kamer met de boodschap dat het kind een tweede marshmallow zou krijgen als het de eerste niet meteen opat. Resultaat? De kinderen bewezen dat ze geduldig konden zijn als ze de persoon die de belofte deed vertrouwden. Een rol die perfect past bij een ouder zoals jij!

Ook sparen is een kwestie van geduld 

Deze les kan je perfect doortrekken naar sparen en omgaan met geld. In plaats van al je geld meteen op te doen aan snoep of een klein prulletje, kan je beter wachten tot je wat meer hebt om iets te kopen dat je echt graag wil. Belangrijk daarbij is wel dat het kind een heel duidelijk doel voor ogen heeft. Anders is het moeilijk vol te houden en voor jongere kinderen is sparen dan ook te abstract.  

Catherine, 30 jaar en moeder van de 2-jarige Julia, legt uit dat ze nooit echt geleerd heeft haar geld te beheren toen ze jonger was... en daar heeft ze nu spijt van:

"In mijn familie vierden we altijd Pasen! Ik kreeg niet alleen chocolade, mijn grootouders gaven me ook cadeautjes en geld.. Maar dat gaf ik altijd meteen uit. Als kind besefte ik immers niet hoeveel mijn grootouders me wel gaven.

Met mijn dochter besloot ik het anders aan te pakken.  Daarom heb ik voor Julia een Yongo geopend. Haar grootouders hebben hetzelfde gedaan. Daar kunnen ze dan  gemakkelijk geld op storten voor speciale gelegenheden, zoals Pasen. Als Julia wat ouder is, is het dan een mooie som die ze ontvangt. Ze zal beseffen hoeveel er is opzijgezet om haar toekomst op te bouwen. Ze kan de opgebouwde som gebruiken om van start te gaan met haar volwassen leven.”

Yongo is een spaar- of beleggingsoplossing waarmee je geld kan opzijzetten voor een kind. Stap voor stap bouw je een som op die het als volwassene zal krijgen. Sparen of beleggen? Jij kiest!

Geeft de familie graag wat geld voor Pasen of andere gelegenheden? Niet alleen een ouder, maar ook de grootouder, peter, meter, ... - kortom iedereen - kan een Yongo openen voor een kind dat hem of haar lief is!  

Waarom kiezen voor Yongo?

  • De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook hun steentje bijdragen en zelf een Yongo openen
  • Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
  • Het kan al vanaf € 10 per storting en volledig op eigen ritme