Communies en lentefeesten: ook een feest voor de financiële toekomst van je kind?

Het voorjaar is hét moment bij uitstek voor de communie- en lentefeesten. Een feest voor het kind, maar niet altijd voor het budget van de ouders. En naast dit feest verwacht het feestvarken ook nog cadeautjes. Maar misschien kan je het ook anders aanpakken? We geven alvast enkele handige tips

Slim besparen tijdens de voorbereidingen

Een communie- of lentefeest betekent voor ouders een hele financiële investering. Zo zijn er de kosten voor de maaltijd, huur van een feestzaal, gloednieuwe outfit, fotograaf voor de uitnodigingen of bedankingskaartjes, ... De gemiddelde kosten voor een state-of-the-art-communie- of lentefeest lopen dan ook snel op tot zo’n 2.500 euro. 

Dat is een hele som. Maar met wat planning en creativiteit is het mogelijk om flink wat geld te besparen en je kind toch een memorabel feest te geven. Door te kiezen voor meer betaalbare opties kan je het budget gevoelig verlagen. Zo kan je zelf of met enkele genodigden een maaltijd bereiden in plaats van een cateraar te betalen. Of knutsel je samen met je kind de decoratie en uitnodigingen in elkaar. Misschien is je tuin wel groot genoeg en kan je het feest thuis organiseren? En moet die feestoutfit echt wel uit die dure boetiek komen? Na het eten trekt het kind toch zijn speeloutfit aan en ligt die dure broek of dat fancy kleedje daar te verkommeren. 

Met alle besparingen die je zo maakt, kan je overwegen om een nog mooier cadeau voor je kind te kopen ... Of om dit geld opzij te zetten voor zijn of haar toekomst. Maar daarover later meer.

Cadeaus voor later

Uiteraard mag op een communie- of lentefeest een mooi cadeau niet ontbreken. Kinderen kijken immers niet alleen maandenlang uit naar hun feest, maar ook naar de geschenken die ze zullen krijgen. Vroeger waren deze cadeaus eerder symbolisch of religieus van aard, maar tegenwoordig worden de communicantjes of lentefeestbeesten meer en meer verwend met de nieuwste gameconsole, een elektrische step of een smartphone. Vaak krijgen ze ook nog een envelopje met geld toegestopt. Om op hun spaarrekening te zetten voor later. Een mooie geste, maar het kan ook op een andere manier.

Nodig ook Yongo uit

Wil je de besparingen op het feest opzijzetten voor later, dan kan Yongo een oplossing bieden. Yongo is immers een interessant alternatief voor de spaarrekening om te investeren in de financiële toekomst van een kind. Door te kiezen voor Yongo, help je jouw kind bij de start van het volwassen leven: hogere studies, het kopen van een eerste auto of woning of de realisatie van andere belangrijke projecten.

Maar niet alleen de ouders, ook alle genodigden - grootouder, peter, meter of zelfs iemand zonder enige familieband – kunnen een Yongo voor het feestvarken openen. In plaats van een envelopje kunnen ze dus perfect dat centje storten op Yongo. Bovendien kan je ook andere feestelijke gelegenheden zoals de verjaardag, Kerstmis, Nieuwjaar, goed rapport, ... aangrijpen om een extraatje te storten op de Yongo van het kind. 

Door slim te besparen tijdens de voorbereiding van het evenement en gasten aan te moedigen te kiezen voor een langetermijncadeau, vormt een communie- of lentefeest een kostbare kans om de financiële toekomst van kinderen voor te bereiden.