5 spelletjes om kinderen op een leuke manier te leren omgaan met geld

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Je kind de waarde van geld leren kennen en met geld leren omgaan, is een belangrijk onderdeel van zijn opvoeding. Zo verklein je immers het risico dat je schat als volwassene in financiële problemen komt. Maar vanaf welke leeftijd leer je jouw kind met geld omgaan? En hoe start je hiermee? Zo jong mogelijk leren door te spelen! Wij geven je 5 tips om je kind spelenderwijs te leren omgaan met geld.

1. We spelen een geldspel vandaag

Een spelletje waarin geld een rol speelt, is een mooie gelegenheid om hier samen met je kind over te praten op een leuke manier. Bovendien geeft het je zoon of dochter de kans om te experimenteren in een veilige omgeving. Maar het blijft een spel natuurlijk: hou het plezant en probeer niet alles te reflecteren naar de echte wereld. Een beetje fantasie moet kunnen!

De klassieker die iedereen kent, is Monopoly Junior. Maar er zijn nog interessante spelletjes om te ontdekken. We stelden een klein lijstje op:

  • ‘Zakgeldspel’ van Jumbo
  • ‘Wat doe je met je zakgeld’ van Ravensburger
  • ‘Het boodschappenspel’ van Ravensburger
  • ‘Hoeveel zakgeld heb jij’ van Clown Games
  • ‘Euro shopping’ van Miniland

Alvast veel educatief spelplezier samen! 

Het GRATIS ganzenbord van Yongo!

Een gratis bordspel dat kleuren, knutselen en bijleren over geld combineert? Download nu het ganzenbord van Yongo, print het af en steek het in elkaar. Educatief speelplezier verzekerd!

2. Winkeltje spelen

Een speelgoedwinkeltje of -keukentje, speelgoedartikelen en een speelgoedkassa met speelgoedgeld…iets waar heel veel kinderen zich uren mee amuseren. En aan dit spelletje valt als ouder moeilijk te ontsnappen. Soms kan je bij je zoontje of dochtertje een heel speelgoedkarretje vullen of genieten van een uitgebreide speelgoedmaaltijd voor slechts enkele euro’s. Iets later wordt de zakenman of –vrouw in je kind wakker en betaal je een astronomisch bedrag voor een speelgoedkoffietje. Aan de hand van jouw gespeelde verbazing leert je kind zo al wat inzicht te krijgen in wat absurd weinig en absurd veel is. En zal hij of zij met veel plezier nog wat overdrijven qua prijs om jouw reactie uit te lokken.

Voor toekomstige ouders of ouders van een kleine baby: must-have speelgoed voor later!

3. De juiste prijs

Beginnen praten met je kind over geld is al een sterke stap. Dit wil niet zeggen dat je jouw zoon of dochter moet vertellen hoeveel je verdient of hoeveel jij op je spaarrekening hebt staan. Maar betrek hem of haar in de dagdagelijkse aankopen en laat je kind raden hoeveel een brood kost of dat lekker zomerijsje. Laat hen ook nadenken over de kostprijs van een tankbeurt, een uitstap naar een pretpark of jullie reis samen. In het begin zal je de zotste bedragen te horen krijgen en is het een gek spelletje met veel overdrijving. Maar na een tijd zal je kind betere inschattingen kunnen maken.

4. Ruilmiddelen in plaats van echte centjes

Op jonge leeftijd is het misschien niet het beste idee om je kinderen alleen te laten ‘oefenen’ met echt geld. Je kan hen al spelend zaken laten uitproberen met behulp van ‘alternatief’ geld.

Op mooie dagen in de zomer zie je ze weer verschijnen op onze Belgische stranden: de ‘winkeltjes’ van kinderen met zelfgemaakte bloemen van crêpepapier. Een fenomeen van vroeger dat stand blijft houden aan onze Belgische kust.

Naast een leuk tijdverdrijf voor de kinderen, is het ook een handige manier om de factor ‘geld’ te introduceren. Laat je kind beslissen hoeveel en wat voor soort schelpjes het wil ontvangen voor de bloemen. Want de voorbijganger krijgt geen originele strandbloem zonder hiervoor te betalen. En zo’n bloem is toch snel een paar mooie schelpen waard. Misschien zit er met de schelpenopbrengst nog wel een mooie reisje in want op Malaita, één van de Salomonseilanden, accepteren ze effectief schelpen als betaalmiddel.

Nog een leuke tip:

Je kind laten helpen, bijvoorbeeld met bladeren harken in de tuin, niet voor geld, maar in ruil voor een lekkere cupcake.

5. Winkeltje spelen in het echt

Samen limonade verkopen

Verkleedkleren die te klein zijn, speelgoed waarmee je kind niet meer speelt, boekjes voor beginnende lezertjes, … een hoop spullen die je ooit gekocht hebben en die nu alleen nog maar plaats in beslag nemen. Ideaal om een echt winkeltje mee te organiseren.

Laat je kind een stock opmaken en zijn of haar spulletjes verkopen: via de garageverkoop in je gemeente of stad, een speelgoedbeurs in de buurt of online. Betrek je kind in de prijsbepaling: interessant om te weten welke prijs je zoon of dochter op de spullen wil plakken. Maak hem of haar bewust dat de verkoopprijs van tweedehands­spullen een pak lager ligt dan het nieuw kopen in de winkel. Zo beseffen ze hoe de echte wereld in elkaar zit. En wie weet gaan ze zo zelf eens op zoek naar interessante tweedehandsaanbiedingen wanneer ze iets willen kopen met hun eigen spaarcenten.

Spreek op voorhand met je kind af wat er gaat gebeuren met de opbrengst van de verkoop: mag je kind er iets nieuws mee kopen of gaat hij of zij het geld opzij zetten om te sparen voor een groter project waarvan al een tijdje gedroomd wordt?

De financiële opvoeding van je kind

De financiële opvoeding is een belangrijk onderdeel van de algemene opvoeding van je kind. Zo leert het de waarde van geld kennen en hoe het daar op een verstandige manier mee kan omgaan. Leren sparen voor leuke zaken op korte en lange termijn maakt daar ook deel van uit...

Praten over geld met je kind is een eerste belangrijke stap. Je doet dat best op een speelse en ludieke manier.

Vond je dit artikel interessant? Lees hier hoe je je kind beter kan leren omgaan met geld:

Hoe je kind beter leren omgaan met geld

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.