Leren sparen? Geduld is een mooie deugd…

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Een kind leren sparen gaat niet vanzelf, want sparen betekent ook geduld hebben. En dat is iets wat kinderen niet hebben. Of toch? De fameuze marshmellow-test die in 1972 aan de universiteit van Stanford werd uitgevoerd door Walter Mischel, toonde aan dat de belofte van een beloning kinderen ertoe kan aanzetten om meer geduld te hebben.

Elk kind kan weerstaan aan de verleiding als zijn geduld wordt beloond

In 1972 voerde Walter Mischel van de universiteit van Stanford dit experiment uit: hij zette een kind in een kamer met voor zich een marshmellow. Daarna liet hij het kind een tijd alleen met de belofte dat het een tweede marshmellow zou krijgen als het de eerste niet opat tot hij terug was. Resultaat: de kinderen bleken wel geduld te kunnen hebben.

Dit experiment is in recentere studies opnieuw uitgevoerd. Daarin werd aangetoond dat het resultaat ook afhangt van de persoon die de belofte doet. Als het kind die persoon vertrouwt, zal het geduldig wachten. In het andere geval zal het de marshmellow opeten om zeker te zijn dat het toch iets zal krijgen.

Daaruit kunnen we concluderen dat de omgeving waarin het kind zich bevindt ook bepalend is. En dat je als ouder best steeds je beloften houdt, om zoveel mogelijk impact te hebben. Dan zal je kind het gemakkelijker aanvaarden om zijn geld niet meteen uit te geven, maar te sparen.

Bij financiële opvoeding is het dus essentieel om als ouder het voorbeeld te geven en te doen wat je zegt. En eigenlijk geldt dat voor alles.

Zorg ervoor dat jonge kinderen een duidelijk en concreet doel hebben

Ook al is een jong kind in staat om geduld te oefenen, vóór de leeftijd van 11 jaar moet je het een concreet spaardoel geven. Het kan zich simpelweg niks voorstellen bij het concept “voor later”. Maar als je zegt dat het voor een fiets is, kan het wel geduld hebben en leren sparen. Vooral als je kunt tonen waarvoor het spaart, samen kijkt welk bedrag het moet sparen en samen opvolgt hoe het spaargeld aangroeit en het doel in zicht komt. Zelfs dan moet je van bij het begin de duurtijd van het sparen beperken. Voor jonge kinderen is enkele weken al meer dan genoeg.

Om het geld tastbaar te maken kan je een doorzichtige spaarpot gebruiken, of meegaan met je tijd en een digitale tool gebruiken. En omdat cash geld meer en meer verdwijnt, is een app als Yongo een handige oplossing. Je kind voelt zich echt betrokken en verantwoordelijk, kan de evolutie van zijn geld volgen vanop een tablet of smartphone, kan zelf het doel aanmaken waarvoor het wil sparen en kan dat delen met familie en vrienden, zodat het sparen sneller gaat. Heeft je kind genoeg gespaard? Ga dan meteen kopen waarvoor het geduldig heeft gespaard. Belofte maakt schuld!

Geduld hebben. Een goede manier om niet (altijd) de nieuwste rage te volgen

Door te sparen is je kind verplicht om niet meteen toe te geven aan de drang om meteen te kopen wat het graag wil. Zo leert het niet alleen om geduldig te wachten, maar ook om niet zomaar toe te geven aan elke rage die passeert. En door te sparen heeft het meer tijd om nog eens grondig na te denken, te vergelijken, en eventueel toch van gedachten te veranderen.

Stel dat het spaardoel van je kind op Yongo een hoverboard is. In de weken die nodig zijn om te sparen, kan je samen met je kind gaan vergelijken, informatie inwinnen, testen en zelfs… van gedachten veranderen als jullie iets beters vinden. Dat is ook een voordeel van sparen: je kind wordt minder beïnvloed door rages en denkt meer na over zijn aankoop.

Een tool die meegroeit met je kind

Een ander onmiskenbaar voordeel van de Yongo-app is dat deze tool meegroeit met het kennisniveau van je kind. Op 6 jaar heeft het een duidelijk doel nodig, maar op 11 jaar kan het al wat meer abstract denken en kan je de notie “voor later als je volwassen bent” introduceren. Niet alleen is je kind dan in staat om dat concept te vatten, de app laat ook toe om sparen op korte termijn te koppelen aan sparen op lange termijn, en evolueert dus mee met je kind om zijn toekomst voor te bereiden. Als je kind teveel geld verzamelt voor zijn spaardoel, kan het een deel opzij zetten voor later, aan een hoger potentieel rendement.

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur