Tuur (9) heeft geen spaarpot, maar wel een app

Peter Leenders
Peter Leenders
Copywriter en vader

Tuur is 9 jaar en krijgt veel minder brol­cadeautjes dan zijn leeftijds­genoten. De reden? Als hij cadeaus gaat krijgen voor een speciale gelegenheid (verjaardag, communie, kerstmis, …) gebruikt hij een app om aan zijn familie te laten weten wat hij graag zou willen. Zij kunnen dan hun bijdrage storten via payconiq of hun bankingapp, zodat Tuur gemakkelijk kan sparen voor grotere cadeaus, zoals een tablet.

Tuur werkt al sinds zijn 6de verjaardag met de kind­vriendelijke spaarapp van Yongo. Ondertussen heeft hij al een eigen smartphone, maar de Yongo-app bekijkt hij liefst samen op de smartphone van papa. “Als ik verjaar dan maken we in de app een evenement aan,” zegt Tuur. “We kiezen een foto van het cadeautje dat ik wil en zetten erbij hoeveel het kost. Dan sturen we een berichtje naar de familie om te vragen of ze willen bijleggen.”

Tuur

Papa Pieter legt uit: “Aan het berichtje hangt een link naar de pagina ‘Tuur spaart voor…’ Met hun Bancontact-app kunnen onze familie en vrienden dan kiezen hoeveel ze willen storten. De reacties zijn positief. De meeste mensen rondom ons zijn overtuigd van het nut van digitaal sparen. De oma’s zijn grote supporters. De rest van de familie is blij dat ze niet hoeven na te denken over een cadeautje en dat ze niet naar de winkel moeten gaan of een bon moeten kopen.”

Je kind leert omgaan met geld

Tuur weet dat niet al het geld dat binnen­komt, bedoeld is om cadeautjes te geven. “Mijn familie stort soms ook geld om opzij te zetten voor later. Dat gebruiken we dan niet om cadeautjes te kopen.”

Een echte fysieke spaarpot heeft Tuur niet. Zijn ene oma stort rechtstreeks in Yongo, met de vraag aan papa om een deel opzij te zetten voor later en het andere deel te gebruiken om bij te leggen voor een cadeau. De andere oma kan minder goed overweg met de smartphone en geeft de centjes aan papa Pieter, die het geld dan op Yongo zet.

Weet Tuur eigenlijk precies hoeveel centjes hij al heeft? “Soms vraag ik aan papa hoeveel geld er al op een cadeaurekening staat. In de app kan ik ook zien of ik genoeg op mijn Yongo heb om een bepaald cadeautje te kopen.”

“Ik heb de indruk dat Tuur door Yongo beter weet wat dingen kosten en wat de waarde van geld is,” zegt Pieter. “De app zorgt er in ieder geval voor dat er meer over geld gesproken wordt. Nu, dat geld voor later, dat is vooral voor mij belangrijk. Voor Tuur blijft dat een vrij abstract gegeven.”

Je kan ook sparen of beleggen voor later

Pieter merkt dat Yongo meegroeit met kinderen. “Tuurs oudere broer is bijna 14 en heeft zijn eigen bankkaart. Die gebruikt hij voor de dagelijkse uitgaven. Yongo reserveert hij om te sparen, momenteel voor een nieuw skateboard.”

Naast het spaarpotgedeelte voor het kind, kan je met Yongo ook sparen of beleggen tot je kind volwassen is. Dat gebeurt dan via een tak 21- of tak 23-verzekering op naam van het kind. Pieter zet al sinds 2017 een vast maandelijks bedrag op de Yongo van Tuur.

Pieter: “Ik heb ervoor gekozen om te beleggen voor Tuur. Dat is via de tak 23-verzekering Yongo Star waarmee je belegt in een fonds met een neutraal risico­profiel. Wat ik sterk apprecieer, is de ingebouwde veiligheids­buffer die je dan krijgt. Als de beurzen plots in elkaar zakken, zorgt dat mechanisme ervoor dat het geld dat je belegd hebt, wordt over­gezet naar een defensief cashfonds (Yongo Defensive Fund) om het verlies zoveel mogelijk te beperken. Dat geld wordt dan beetje bij beetje opnieuw geïnvesteerd in het neutrale fonds als de beurzen terug wat stabieler zijn. Dit mechanisme heeft als doel om het risico te verkleinen. Als Tuur volwassen is, heeft hij dan een mooi start­kapitaal dat hij kan gebruiken voor de aankoop van een auto, als voorschot voor een appartementje, of een andere investering. En omdat hij nu al zoveel bezig is met de Yongo-app is hij goed voor­bereid om met dat geld om te gaan. Dat is als ouder toch al een hele gerust­stelling!”

Wil je meer weten over de unieke combinatie van Yongo?

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur