Tuur (9) heeft geen spaarpot, maar wel een app

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Veel ouders zetten wel geld opzij voor hun kinderen, op een spaarrekening bijvoorbeeld, maar de kinderen zelf zijn daar amper of niet bij betrokken. Dat vond Pieter, de papa van Tuur (9 jaar) wel jammer, tot hij Yongo ontdekte! “Met Yongo kan ik beleggen voor Tuur. Daarnaast kan Tuur zelf ook met Yongo aan de slag om stap voor stap met geld te leren omgaan. Zo is hij beter voorbereid om later zijn Yongo-kapitaaltje verantwoord te gebruiken.”

Sparen of beleggen voor later

“Met Yongo kan je kiezen tussen sparen en beleggen. Ik geloof zelf in het potentieel van beleggen, zeker als je het kan spreiden over een langere periode. Daarom heb ik gekozen voor Yongo Star,” zegt Pieter. “Dat is een tak 23-verzekering waarmee je belegt in een evenwichtig fonds met een neutraal risicoprofiel, het Yongo Neutral Fund. Sinds 2017 zet ik elke maand een bedrag opzij voor Tuur. Zo wordt het risico goed gespreid en beleg je aan een gemiddelde koers. Wat ik sterk apprecieer, is de ingebouwde veiligheidsbuffer die je erbij krijgt. Als de beurzen plots in elkaar zakken, zorgt dat mechanisme ervoor dat het geld dat je belegd hebt, wordt overgezet naar een defensief cashfonds (het Yongo Defensive Fund) om de winst zoveel mogelijk te beschermen of het verlies te beperken, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Dat geld wordt dan beetje bij beetje opnieuw geïnvesteerd in het neutrale fonds als de beurzen terug wat stabieler zijn. Dit mechanisme heeft als doel om het risico te verkleinen. Als Tuur volwassen is, heeft hij dan een mooi startkapitaal dat hij kan gebruiken voor de aankoop van een auto, als voorschot voor een appartementje, of een andere investering.”

Samen sparen voor cadeaus

“Wat Yongo uniek maakt, is de mogelijkheid om ook je kind erbij te betrekken,” vervolgt Pieter. “Dat doe je door Yongo Dreams erbij te nemen. Daarmee kan je sparen op korte termijn. Je krijgt geen rendement omdat je vaak spaart op heel korte termijn, maar er zijn ook geen kosten. Tuur werkt al sinds zijn 6de verjaardag met de kind­vriendelijke spaarapp van Yongo. Ondertussen heeft hij al een eigen smartphone, maar de Yongo-app bekijkt hij liefst samen op de smartphone van papa. Als hij cadeaus gaat krijgen voor een speciale gelegenheid (verjaardag, communie, kerstmis, …) gebruikt hij de app om aan onze familie te laten weten wat hij graag zou willen. Zij kunnen dan hun bijdrage storten via payconiq of hun bankingapp, zodat Tuur gemakkelijk kan sparen voor grotere cadeaus, zoals een tablet.”

“Als ik verjaar dan maken we in de app een evenement aan,” zegt Tuur. “We kiezen een foto van het cadeautje dat ik wil en zetten erbij hoeveel het kost. Dan sturen we een berichtje naar de familie om te vragen of ze willen bijleggen.”

Tuur

Papa Pieter legt uit: “Aan het berichtje hangt een link naar de pagina ‘Tuur spaart voor…’ Met hun Bancontact-app kunnen onze familie en vrienden dan kiezen hoeveel ze willen storten. De reacties zijn positief. De meeste mensen rondom ons zijn overtuigd van het nut van digitaal sparen. De oma’s zijn grote supporters. De rest van de familie is blij dat ze niet hoeven na te denken over een cadeautje en dat ze niet naar de winkel moeten gaan of een bon moeten kopen.”

Je kind leert omgaan met geld

Tuur weet dat niet al het geld dat binnen­komt, bedoeld is om cadeautjes te geven. “Mijn familie stort soms ook geld om opzij te zetten voor later. Dat gebruiken we dan niet om cadeautjes te kopen.”

Een echte fysieke spaarpot heeft Tuur niet. Zijn ene oma stort rechtstreeks in Yongo, met de vraag aan papa om een deel opzij te zetten voor later en het andere deel te gebruiken om bij te leggen voor een cadeau. De andere oma kan minder goed overweg met de smartphone en geeft de centjes aan papa Pieter, die het geld dan op Yongo zet.

Weet Tuur eigenlijk precies hoeveel centjes hij al heeft? “Soms vraag ik aan papa hoeveel geld er al op een cadeaurekening staat. In de app kan ik ook zien of ik genoeg op mijn Yongo heb om een bepaald cadeautje te kopen.”

“Ik heb de indruk dat Tuur door Yongo beter weet wat dingen kosten en wat de waarde van geld is,” zegt Pieter. “De app zorgt er in ieder geval voor dat er meer over geld gesproken wordt. Nu, dat geld voor later, dat is vooral voor mij belangrijk. Voor Tuur blijft dat een vrij abstract gegeven.”

Pieter merkt dat Yongo meegroeit met kinderen. “Tuurs oudere broer is bijna 14 en heeft zijn eigen bankkaart. Die gebruikt hij voor de dagelijkse uitgaven. Yongo reserveert hij om te sparen, momenteel voor een nieuw skateboard.”

Wil je meer weten over de unieke combinatie van Yongo?

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.