4 tips spelend kleuter leren omgaan met geld

Als ouder is het jouw taak om je kind met geld te leren omgaan.
Maar hoe doe je dat?
Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop helpt je op weg!

"Kleuters hoeven nog niet veel te weten over geld. Ze kunnen nog niet tellen en hebben dus nog geen besef van de waarde van geld. Maar onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’, helpen deze tips jou om je kleuter met geld te leren omgaan…"

Tip 1: Speel winkeltje

"Stimuleer je kleuter om winkeltje te spelen. Zo leert hij speelgoedmuntjes in verschillende maten en kleuren kennen. Hij ontdekt dat verschillende muntjes verschillende waarden hebben, en dat je voor het ene product meer muntjes nodig hebt dan voor het andere. Sommige kleuren en formaten van muntjes zijn zeldzamer dan anderen."

Tip 2: Muntjes verdienen

"Laat je kleuter speciale muntjes verdienen wanneer hij z’n bord flink leegeet of zijn speel­goed opruimt. Met de buit kan hij een extra verhaaltje of een spelletje kopen, of zelfs opsparen voor een grotere activiteit. Zo leert hij al spelenderwijs sparen. Het blijft natuurlijk een spel … het is niet de bedoeling dat hij voor alles moet betalen, of voor het minste een beloning krijgt."

Tip 3: Bonnetjes op het schoolfeest

"Met je kleuter naar het school­feest? Geef hem de bonnetjes en laat hem zelf betalen! Ter illustratie een anekdote: Jack ging met zijn mama naar het jaar­lijkse kerst­feest van zijn school. Hij was juist 4 jaar en kon op zijn vingers tot 10 tellen. Z’n mama gaf hem en haar twee andere kinderen elk 10 bonnetjes. Daarmee konden ze verschillende activiteiten op het school­feest betalen. Jack begreep snel dat hij 2 bonnetjes per activiteit nodig had. Maar na de eerste activiteit ontdekte hij bij het kraam met tweede­hands speel­goed een magische pen… Hij betaalde 6 bonnetjes voor de pen,maar zag dan tot zijn grote ontsteltenis dat er nog maar 2 bonnetjes in zijn bonnen­boekje overbleven, goed voor nog 1 activiteit. Jack dacht dat hij wel een nieuw set bonnetjes zou krijgen, maar z’n mama weigerde: de afspraak was 1 boekje per kind. Krijsend en schoppend van woede rolde hij over de grond, maar z’n mama hield voet bij stuk. Het 7-jarige broertje van Jack, die al kon rekenen, bedacht een oplossing: hij ruilde de pen weer in, en kreeg de 6 bonnetjes terug."

Tip 4: Maak een spaarpotje

"Maak met je kleuter een door­zichtig potje. Daarin steken jullie af en toe een munt­stukje; dat mogen plastic muntjes zijn. Hij kan ze erin doen en eruit halen en sorteren en leren tellen. Zo leert je kleuter de verschillende muntjes van elkaar te onder­scheiden."

Kortom: je kleuter moet nog niet veel weten over geld, maar spelenderwijs kennis­maken met geld kan geen kwaad.

En hoewel je kleuter dus nog te jong is om al aan sparen voor later te denken, kan jij dat wel al doen. Zo kan je met Yongo geld opzijzetten voor je kind om zijn toekomst voor te bereiden. Yongo is:

  • Een online oplossing via een levensverzekering, volledig digitaal en gemakkelijk;
  • Je geniet de expertise van AG en zijn professionals die je geld beheren op lange termijn
  • De keuze tussen sparen (dat meer veiligheid biedt) of beleggen (je mikt op een hoger rendement maar neemt  risico);
  • Je spaart of belegt op je eigen ritme en dit al vanaf € 10.