Dit moet je weten als je wil beleggen voor je kind met een fonds

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Als je wil beleggen voor je kind heb je heel wat mogelijk­heden. Je kan beleggen in individuele aandelen of obligaties en zo zelf een portefeuille samen­stellen, maar dat is vaak tijdrovend, vraagt een groot budget en vereist heel wat financiële kennis. Daarom kiezen veel ouders voor een beleggingsfonds.

Beleggingsfondsen brengen het geld van verschillende beleggers samen. Ze worden beheerd door een of meerdere experten en kunnen beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed, ... Zo kun je met weinig geld toch een interessante en gediversifieerde portefeuille opbouwen. Is een beleggingsfonds iets voor jou? Dan moet je enkele keuzes maken. Neem je een bancair fonds of een tak 23-verzekering? Wat met de fiscaliteit? En wat gebeurt er met het geld als jij zou sterven?

Welk type fonds neem je?

Een klassiek beleggingsfonds van een bank ken je uiteraard al, maar je kan ook beleggen via een levensverzekering die gekoppeld is aan een beleggingsfonds, de zogenaamde tak 23. Beide manieren van beleggen hebben voor- en nadelen.

Fonds

Bij de bancaire fondsen kan je nog kiezen tussen een kapitalisatiefonds en een distributiefonds. Een kapitalisatiefonds investeert de eventuele dividenden opnieuw in het fonds. Een distributiefonds keert de dividenden uit.

Hou er rekening mee dat je voor beide types beleggingen (tak 23 en bancaire fondsen) het risico loopt de bedragen die je belegd hebt te verliezen.
 

Fonds

Met welke fiscaliteit moet je rekening houden?

Tak 23 zonder rendementsgarantie

Taks
 • Geen roerende voorheffing op de meerwaarde op einddatum of bij vervroegde uitstap
 • Geen beurstaks
 • Verzekeringstaks van 2 % op elke storting

Bancair fonds

 • Geen verzekeringstaks
 • Roerende voorheffing van 30 % op de meerwaarde van het obligatie- en/of cashgedeelte bij fondsen met minstens 10 % obligaties
 • Roerende voorheffing van 30 % op de eventuele dividenden die worden uitgekeerd bij een distributiefonds
 • Beurstaks van 0,12 % tot 1,32 % (bij aan- of verkoop en afhankelijk van het type fonds) met een maximum van 1.300 tot 4.000 euro (maximumbedragen van toepassing op 01/06/2021)

De verzekeringstaks van tak 23 betaal je meteen bij elke storting, terwijl de taksen op een bancair fonds tijdens de duur van de belegging of op einddatum moeten worden betaald, afhankelijk van de prestaties van het fonds. 

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat de fiscaliteit bij tak 23 eenvoudiger is en dat je de impact dus beter kan inschatten. Omdat de taks bij het begin van de belegging valt, wordt die impact ook kleiner hoe langer je belegt. Tak 23 is daarom eerder geschikt voor beleggingen op middellange en lange termijn.

Wat moet er gebeuren met het geld als jij overlijdt?

Sommige ouders hebben weinig vertrouwen in hun kind en willen er niet van horen dat het geld op zijn/haar naam staat. Anderen vinden het niet meer dan logisch want het einddoel is toch een startkapitaal opbouwen dat het kind ooit zal mogen gebruiken. Hoe jij het wil aanpakken is jouw zaak, maar op het vlak van successie maakt het alvast een verschil:

 1. Je zet de belegging op jouw naam
  Er moeten successierechten worden betaald als je sterft.
 2. Je zet de belegging op naam van je kind
  Er moeten geen successierechten worden betaald als je sterft, behalve op giften van de voorbije 3 jaar waarop geen schenkingsrechten zijn betaald. 

Met welke kosten moet je nog rekening houden?

Bij tak 23 en bij bancaire fondsen kunnen instap-, uitstap- en beheerskosten worden aangerekend. Hier kunnen grote verschillen op zitten afhankelijk van het type fonds en de bank of de verzekeraar bij wie je belegt. Je doet er dus goed aan om dit grondig te bekijken en goed te vergelijken.

Ken je Yongo Star al van AG?

Als je minstens 8 jaar wil beleggen voor je kind in een beleggingsfonds met een mix van aandelen en obligaties, en je wil een belegging op naam van je kind, dan kan Yongo Star van AG een interessante keuze zijn! Bij deze tak 23-verzekering beleg je in een fonds met 50 % aandelen en 50 % obligaties. Je betaalt geen instap- en uitstapkosten, enkel beheerskosten. Je kind is verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde van de belegging. Als je kind 18 wordt, komt het geld vrij, maar je kan nog verder beleggen tot het 24 jaar is.

Vond je dit artikel interessant?

Ontdek dan wat Yongo voor jou kan betekenen.

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.