Sparen of beleggen voor een baby: deze keuzes moet je maken als vader

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Als papa van een pasgeboren kindje wil je ervoor zorgen dat je kleine schat het later zo goed mogelijk heeft, ook financieel. Misschien wil je een spaar­rekening openen voor je baby om zo een start­kapitaal op te bouwen voor later. Handig voor als je kind later alleen gaat wonen, hogere studies begint, een auto nodig heeft, enz. Maar is een spaar­rekening de beste oplossing? Kan je ook beleggen voor je kind? Welke formules bestaan er voor ouders? Wel of niet op naam van je kind? In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende mogelijk­heden met de voor- en nadelen.

Sparen of beleggen?

De Belgen zijn kampioen in sparen, maar met een minimumrente van 0,11 % op een gereglementeerde spaar­rekening verlies je eigenlijk elk jaar geld. De inflatie ligt immers een stuk hoger: 0,7 % in 2020 (bron: statistiekvlaanderen.be), en dat was het laagste peil sinds 2015. De levenskost stijgt dan met gemiddeld 0,7 %, terwijl je spaargeld maar 0,11 % opbrengt en je dus de facto armer wordt.

Je vindt dus best een manier om het spaargeld voor je kind meer te laten opbrengen dan de inflatie. Met een spaar­rekening is dat bijna onmogelijk op dit moment, maar je kan ook opteren voor een spaarverzekering, de zogenaamde tak 21. Die biedt een gewaarborgd rendement met bijkomend een eventuele winstdeling. Zo haalde spaarverzekering Yongo Moon in 2020 een rendement van 1,7 % (0,5 % gewaarborgd en 1,2 % winstdeling). Ken jij de 6 verschillen tussen een spaarrekening en een spaar­verzekering?

Wil je een hoger rendementspotentieel en ben je bereid daarvoor wat meer risico te nemen? Dan kan je ook beleggen voor je kind. Voor veel ouders klinkt dat wat beangstigend want ze associëren beleggen nog al te vaak met zware verliezen en gigantische risico’s. In de praktijk kan je echter beleggen op verschillende manieren met verschillende risiconiveaus.

Een van de manieren om het risico te beperken, is beleggen in een beleggings­fonds. Er zijn verschillende soorten fondsen met verschillende risico­niveaus van 1 tot 7 (hoogste risico). Daarnaast heb je dan nog de keuze tussen bancaire fondsen of beleggings­verzekeringen, de zogenaamde tak 23. Het verschil tussen beide zit hem vooral in de fiscale behandeling. De beleggings­verzekering komt daar iets voordeliger uit, hoewel je eenmalig 2 % verzekerings­taks betaalt op elke storting.

Met beleggingsverzekering Yongo Star beleg je in een goed gespreid fonds met een mix van aandelen en obligaties, met risiconiveau 3.

Twijfel je nog tussen sparen of beleggen? Deze 3 vragen helpen je kiezen!

Meteen beginnen of nog een paar jaar wachten?

De eerste jaren na de geboorte heeft je gezin heel wat extra kosten. Een crèche of onthaalmoeder kost makkelijk honderden euro’s per maand. Daarnaast moeten jullie een hele uitzet kopen voor je kindje, zeker als het je eerste is. Daarom stellen veel ouders het sparen/beleggen voor hun kind een paar jaar uit. Dat is begrijpelijk, maar weet dat alle beetjes helpen. Misschien lukt het niet elke maand om geld opzij te zetten, maar de maanden dat het wel lukt, bouw je toch maar mooi aan dat startkapitaal voor je kindje. Hoe langer dat geld kan renderen, hoe meer het kan opbrengen.

Kies daarom best voor een flexibele formule waarmee je kan sparen/beleggen wanneer het uitkomt voor jou en met kleine bedragen. Met Yongo kan je sparen/beleggen voor je kindje wanneer je wil, vanaf € 10 per storting!

TIP: met Yongo kunnen je familie en vrienden mee sparen/beleggen voor je kind! Handig voor de grootouders en voor meter en peter. Zij kunnen een doorlopende opdracht instellen of bijdragen voor speciale gelegenheden zoals de verjaardag, Nieuwjaar, communie, enz.

Op naam van je kind of op jouw naam?

Sommige ouders willen absoluut niet dat het geld op naam van hun kind staat. De voornaamste reden is dan dat ze eraan twijfelen of hun kind dat geld later wel verstandig zal beheren. Die redenering getuigt van weinig vertrouwen in het kind, wat vreemd is zeker als het gaat om een pasgeboren kind, maar ook weinig vertrouwen in de eigen opvoeding. Er zijn immers ook heel wat voordelen verbonden aan sparen/beleggen op naam van je kind. Bij echtscheidingen, plots overlijden van een van de ouders of bij financiële problemen is het vaak net een voordeel dat het spaargeld van het kind op zijn naam staat en niet op naam van een van de ouders. De grootouders vinden het vaak ook geruststellend als hun bijdragen zeker bij het kind terecht komen, wat er ook gebeurt in de relatie tussen de ouders.

Financiële opvoeding of geld taboe houden?

Deze keuze sluit mooi aan bij de keuze tussen geld op naam van de vader (of moeder) of op naam van het kind. Uiteindelijk wil je als vader dat je kind verantwoord met geld kan omgaan als volwassene. En daar kan je ook effectief iets aan doen: door je kind van jongs af aan vertrouwd te maken met geld. Deze experts zijn het daar volledig mee eens.

Een spaarrekening is niet echt geschikt om je kind met geld te leren omgaan, maar met Yongo Dreams kan je kind wel actief betrokken worden bij het sparen. Op de Yongo-blog vind je heel wat tips en tricks om je daarbij te helpen. Deze 6 hacks kunnen bijvoorbeeld helpen. En de tips van deze mama om je kind (later) met geld te leren omgaan zijn misschien ook een inspiratie om nu al bewust te kiezen voor financiële educatie later.

Hoeveel zet je best opzij voor je kindje?

Het antwoord op deze vraag hangt af van gezin tot gezin. Je bepaalt best samen met je partner hoeveel jullie opzij kunnen zetten van het gezinsbudget en hoeveel jullie je kindje later willen geven. Stel dat jullie 10.000 euro willen geven en je hebt daarvoor 18 jaar tijd. Zonder rekening te houden met het rendement moet je dan 46 euro per maand opzijzetten gedurende 216 maanden. Voor 15.000 euro zit je aan 70 euro per maand. Sommige ouders sparen veel meer, het bedrag van het groeipakket/kindergeld bijvoorbeeld. Andere ouders sparen minder. Tegenwoordig kan je ook beleggen met kleine bedragen!

Volgens de iVox-enquête die Yongo liet uitvoeren bij 1.000 ouders sparen zij gemiddeld 39 euro per maand voor hun kind.

Weet je al of je wil sparen of beleggen? Bekijk de verschillen en de mogelijkheden die Yongo je biedt om een startkapitaal op te bouwen voor je kindje, samen met je familie en vrienden.

Vond je dit artikel interessant?

Ontdek dan wat Yongo voor jou kan betekenen.

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur