Als (toekomstige) papa wil je dat je kleine schat het later zo goed mogelijk heeft, ook financieel. Misschien open je een spaarrekening voor je baby om zo een startkapitaal op te bouwen voor later. Handig voor als je kind alleen gaat wonen, hogere studies begint, een auto nodig heeft, enz. Maar zijn er andere manieren om te sparen? Of kan je ook beleggen voor je kind? In dit artikel belichten we enkele mogelijkheden
Sparen of beleggen?
Belgen zijn kampioen in sparen op een spaarrekening. Maar de inflatie is hoog en de levenskosten stijgen terwijl je spaargeld weinig opbrengt. Het voordeel is wel dat je steeds over het geld kan beschikken.
Maar als je spaart voor later, als je kindje groot is, mag deze som toch langere tijd opzij staan. Daarom kan je ook op zoek gaan naar andere manieren om het spaargeld voor je kind te laten opbrengen. Zo kan je opteren voor een spaarverzekering, de zogenaamde tak 21. Dan ben je zeker van een gegarandeerde opbrengst op de einddatum van het contract. Wil je sneller je geld recupereren, dan kunnen er kosten en taksen zijn.
Ga je op zoek naar een hoger rendement en ben je bereid risico op verlies van inleg te nemen? Dan kan je ook beleggen voor je kind. Voor veel ouders klinkt dat wat beangstigend. Ze associëren beleggen nogal (te) vaak met zware verliezen en gigantische risico’s. In de praktijk kan je echter beleggen op verschillende manieren met verschillende risiconiveaus.
Een van de manieren om het risico te beperken, is beleggen in een beleggingsfonds via een beleggingsverzekering, de zogenaamde tak 23.
Alle vormen van sparen en beleggen kunnen kosten met zich meebrengen, die kunnen variëren.

Misschien voel je je ook nog een beetje onwennig in je rol als kersverse papa in spé.
Geen nood, Mariel Habay, verloskundige in het Centre Hospitalier Universitaire Tivoli in La Louvière heeft voor jou enkele tips om binnen de kortste keren een nauwe band op te bouwen met je kleine spruit!
Zijn jullie nog in blijde verwachting en vieren jullie binnenkort pas een eerste keer vaderdag? Kijk even na in deze handige checklist voor vaders of je wel alles hebt klaargezet voor de komst van de baby.
Meteen beginnen of nog een paar jaar wachten?
De eerste jaren na de geboorte heeft je gezin heel wat extra kosten. Een crèche of onthaalmoeder kost makkelijk honderden euro’s per maand. Daarnaast moeten jullie een hele uitzet kopen voor je kindje, zeker als het je eerste is. Daarom stellen veel ouders het sparen/beleggen voor hun kind een paar jaar uit. Dat is begrijpelijk, maar weet dat alle beetjes helpen. Misschien lukt het niet elke maand om geld opzij te zetten, maar de maanden dat het wel lukt, bouw je toch maar mooi aan dat startkapitaal voor je kindje. Hoe langer dat geld kan renderen, hoe meer het kan opbrengen.
Een flexibele formule waarmee je kan sparen/beleggen wanneer het uitkomt voor jou en met kleine bedragen, is dan ook zeer handig.

De laatste jaren is de rol van de vader sterk geëvolueerd. Toch moet je als vader nog steeds tegen heel wat stereotypes opboksen.
Een heleboel zijn immers onterecht zo blijkt. We verzamelden 6 stereotypes over vaders en baby’s die niet helemaal kloppen.
Hoeveel zet je het best opzij voor je kindje?

Volgens de iVox-enquête die Yongo liet uitvoeren bij 1.000 ouders sparen zij gemiddeld 39 euro per maand voor hun kind..
Sparen of beleggen, waarom niet met Yongo?
Waarom kiezen voor Yongo?
- De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook hun steentje bijdragen en zelf een Yongo openen
- Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
- Het kan al vanaf € 10 per storting en volledig op eigen ritme