Sparen of beleggen voor je kind? Deze 3 vragen helpen je kiezen!

Silke De Valck
Silke De Valck
Tax & Legal Experte Yongo

Er zijn verschillende mogelijkheden om een startkapitaal op te bouwen voor je kind. Je kan sparen, via een spaarrekening of spaarverzekering, of beleggen via een beleggings­verzekering, beleggings­fonds of door zelf aandelen te kopen. Wat is nu de beste keuze? Dit hangt van de omstandigheden af. Met sparen heb je veel zekerheid, maar vaak een mager rendement. Beleggen is risicovoller, maar daarmee haal je misschien een hoger rendement. Deze 3 vragen kunnen je helpen om te kiezen. 

1. Wanneer wil je het geld aan je kind geven?

Om een startkapitaal op te bouwen voor je kind kan je best voor jezelf nagaan wat je beleggingshorizon is. Het is het antwoord op de vraag “Wanneer wil je het geld aan je kind geven?”. Die datum bepaalt de looptijd van je belegging. Je moet zeker zijn dat je het geld in die periode niet nodig zal hebben.

Risico's van Sparen en Beleggen afhankelijk van de leeftijd van je kind
Hoe langer je beleggingshorizon, hoe nuttiger het is om te diversifiëren

Hoe meer tijd je hebt, hoe meer argumenten er zijn om niet alleen te sparen, maar ook te beleggen! Op korte termijn kunnen de beurzen serieus schommelen. Daarom raden beleggingsadviseurs aan om steeds te beleggen op lange termijn. De beurzen hebben dan tijd genoeg om te herstellen van de crisissen en om naar nieuwe pieken te groeien. Hoe sneller je begint met beleggen voor je kind, hoe meer groeipotentieel je dus hebt. Hou er wel rekening mee dat je ook geld kan verliezen met een belegging. En dat je misschien niet het volledige kapitaal recupereert dat je hebt belegd.

De makkelijkste manier om te beleggen is beroep doen op professionals die gediversifieerd beleggen in gemengde fondsen, samengesteld uit aandelen en obligaties. Terwijl jij je bezighoudt met de kinderen, zorgen professionele beheerders voor je geld.

Welke beleggingshorizon moet je hebben om te kunnen beleggen voor je kind?

Als je een kapitaal wil opbouwen voor wanneer je kind begint te werken (rond 22 jaar), dan zou je de onderstaande richtlijn kunnen gebruiken:

  • Je kind is ouder dan 14 jaar (beleggingshorizon van max. 8 jaar): je hebt nog tijd om te beleggen, maar je moet ermee kunnen leven dat je dan wel meer risico neemt.
  • Je kind is jonger dan 14 jaar (beleggingshorizon van meer dan 8 jaar): door de lange tot zeer lange beleggingshorizon krijg je een afvlakking van het risico en kunnen uiteenlopende risicoprofielen beleggen (defensief tot dynamisch profiel).
Pascal Paepen

Pascal Paepen
Financieel expert

“Beleggen voor een kind houdt een voordeel in: je hebt de tijd. Een eventuele daling van de financiële markten kan op lange termijn immers worden afgevlakt door een stijging.”

2. Hoeveel risico wil je nemen?

Ben je risicoavers en wil je zeker zijn van het rendement? Dan kies je best voor sparen. Heb je een relatief korte beleggingshorizon (minder dan 8 jaar)? Dan kan een spaarrekening de beste optie zijn. Heb je meer dan 8 jaar? Dan kan je het hogere rendementspotentieel van een spaarverzekering van tak 21, zoals Yongo Moon, overwegen.

Risico's bij Sparen en Beleggen

Ben je bereid risico te nemen in ruil voor een hoger rendementspotentieel? Dan is beleggen meer iets voor jou. Dat wil niet zeggen dat je meteen gigantische risico’s moet nemen. Er zijn immers heel wat gradaties van risico bij beleggen. Het voorbeeld van Yongo Star, een beleggingsverzekering van tak 23, toont aan dat je als belegger het risico op verschillende manieren kan proberen te beperken.

  1. Het fonds waarin je belegt met Yongo Star heet Yongo Neutral Fund. Dat fonds heeft een risicocategorie 3 (gemiddeld risico) op een schaal van 7 (hoogste risico). Daarmee krijg je een goed gediversifieerde, evenwichtige mix van aandelen en obligaties voor beleggers met een neutraal beleggersprofiel. Deze belegging beoogt een compromis tussen risico en rendement. 
  2. Yongo Star biedt een mechanisme aan met automatische overdracht bij meer dan 10 % verlies. Als de beurzen plots in elkaar zakken, zorgt dat mechanisme ervoor dat je eenheden worden overgezet naar een defensief cashfonds (Yongo Defensive Fund) om het verlies zoveel mogelijk te beperken. Dat geld wordt dan beetje bij beetje opnieuw geïnvesteerd in het neutrale fonds als de beurzen terug wat stabieler zijn. Dit mechanisme heeft als doel om het risico te verkleinen.

Wil je een idee krijgen van het potentieel van zo’n beleggingsfonds? Ontdek hier het historisch rendement van Yongo Star.

3. Hoeveel geld kan je opzijzetten?

Er was een tijd dat je behoorlijk wat geld moest hebben om te kunnen beleggen, maar de laatste jaren is beleggen veel democratischer geworden. Het maakt dus niet zoveel uit of je veel of weinig te besteden hebt om te kiezen tussen sparen of beleggen.

Tegenwoordig kan je al beleggen vanaf 10 euro per storting! En daarmee belegt het fonds in een mooie mix van obligaties en aandelen zoals Microsoft, Alphabet (Google), Sony, ... Dat is het grote voordeel van beleggingsfondsen.

Sparen met een spaarverzekering kan ook vanaf € 10 per storting en bij de meeste spaarrekeningen is er zelfs geen minimum per storting.

Start vanaf 10 euro

Sparen of beleggen? Yongo helpt je kiezen!

Kan je nog steeds niet beslissen wat voor jou het beste is? Vul de vragenlijst in en kijk welke keuze best past bij jouw verwachtingen. In de infofiches hieronder vind je ook de prestatiescenario’s. Die geven aan hoeveel geld je zou terugkrijgen in de verschillende scenario’s met een inleg van 10.000 euro. 

Infofiche sparen met Yongo Moon

Infofiche beleggen met Yongo Star

Wist je dat?

Als je 2 euro per dag opzijzet gedurende 20 jaar kan je in totaal ongeveer 15.000 euro beleggen of sparen. Dat is een mooi bedrag waar je kind als jongvolwassene heel wat mee kan doen!

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur