Baby op komst? Checklist voor jonge ouders

Een baby gooit je dagelijks leven grondig overhoop! Tussen de zwangerschap en alle voorbereidingen voor de geboorte door raken veel jonge ouders het noorden kwijt. Maar geen stress: Yongo heeft een checklist samengesteld om de komst van je baby in alle rust en zonder zorgen voor te bereiden.

 

De zwangerschap zelf, de inrichting van de babykamer, het opstellen van een geboortelijst ... de komst van een baby brengt een heleboel veranderingen met zich mee. Maar waarmee begin je? Yongo heeft aan toekomstige jonge ouders gedacht met een checklist voor een 100% stressvrije geboorte!

VÓÓR DE BEVALLING

Op zoek naar een kinderdagverblijf: de eerste reflex

Je zou het best al vanaf het begin van de zwangerschap beginnen uit te kijken naar een kinderdagverblijf. Plaatsen zijn schaars en soms niet in verhouding tot de vraag. Je kan bijvoorbeeld samen met je partner een eerste ronde langs kinderdagverblijven maken om al je opties te leren kennen en nadien een beslissing te nemen die past bij je budget.
Wist je dat je al vanaf de vierde maand van de zwangerschap je baby kan inschrijven bij een kinderdagverblijf?

De kinderkamer voorbereiden ... en de rest van het huis

Uiteraard wil je voor je baby een perfecte omgeving creëren. Maar een ideale kinderkamer vraagt wel wat voorbereiding. Behangen, schilderen, plaatsen van meubeltjes, decoratie, ... Naarmate de maanden verstrijken zal je deze kamer zien uitgroeien tot een gezellig nestje. Je baby is al vlug gevoelig voor kleuren en licht, dus zorg ervoor dat je keuzes zijn of haar zoete kinderdromen niet verstoren.
Roze voor meisjes en blauw voor jongens ... Waarom gooi je deze traditionele regeltjes niet overboord om je verbeelding de vrije loop te laten?

De geboortelijst voorbereiden

Bed, kleding, kinderwagen, autostoel, speelgoed: de komst van een baby betekent een aanzienlijk budget. Een geboortelijst is handig om een mooi overzicht te krijgen van wat je allemaal nodig hebt. Maar vooral om je familie en vrienden een idee te geven van de cadeaus die je graag ontvangt. Zo vermijd je nutteloze of zelfs dubbele geschenken! Begin op tijd met het samenstellen van de geboortelijst. Op die manier ben je zeker dat alles wat je kiest ook effectief beschikbaar is als die kleine spruit zijn gezichtje toont!

Kleding: denk aan tweedehands!

Vergeet niet: je baby zal snel groeien, dus het is niet altijd verstandig om veel kleding te kopen of om dure items te kiezen. Heb je ook al eens aan tweedehands kleding gedacht?
Een baby groeit snel, dus zorg al voor kleding in maat 50 en 56.

Workshops om de bevalling voor te bereiden

Alleen of als koppel, deze cursussen bereiden je voor op de bevalling (uiteraard), maar stellen je ook in staat andere ouders te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten als jij! De workshops zijn vaak in de vorm van fysiotherapiesessies, maar er zijn ook andere formats: ontspanningstechnieken, yoga, prenatale aquagym, haptonomie, ... De sessies bevorderen het fysieke welzijn van de moeder en versterken de band tussen de ouders en het kind. Ja hoor: je kunt gerust al vóór de geboorte een band met je baby creëren!
Haptonomie is een therapie waarmee je een band met de baby creëert door aanraking. Het houdt letterlijk in dat je de baby streelt via de buik van de moeder.

De aankondiging van de zwangerschap: een gelegenheid om familie en vrienden samen te brengen

De afgelopen jaren is de aankondiging van een zwangerschap een feest geworden. Misschien heb je al deelgenomen aan een babyshower? Tijdens deze dag staat de toekomstige moeder in het middelpunt van de belangstelling! Ze krijgt (vaak van haar dichtste vriendinnen) cadeaus voor haar en haar toekomstige baby. En laten we nog een andere, meer recente, viering rechtstreeks uit de Verenigde Staten niet vergeten: de gender reveal. Het is de kans voor ouders om het geslacht van hun baby live te onthullen, omringd door hun dierbaren.
Of je nu fan bent of niet, het vieren van de komst van de baby brengt mensen samen en betrekt je dierbaren. Aan jou de keuze om een evenement te organiseren dat bij je past!

TIJDENS HET BEVALLINGS- EN GEBOORTEVERLOF

De geboortekaartjes versturen

Je hebt waarschijnlijk al vóór de bevalling het ontwerp gekozen, maar een geboortekaartje is altijd leuker met een persoonlijk bericht erbij.
Een mooi geboortekaartje maakt altijd indruk: je familie en vrienden zullen het vele jaren als herinnering bewaren!

Operatie Identiteitskaart 

Je moet de geboorte van je kleine schat binnen de vijftien dagen na zijn of haar komst melden. Maak van de gelegenheid gebruik om een Kids-ID aan te vragen, het identiteitsbewijs voor kinderen onder de 12 jaar. Het is niet verplicht, maar wel noodzakelijk als je bijvoorbeeld op vakantie naar het buitenland wil. Deze kaart blijft drie jaar geldig.
Vergeet niet om ook je kind aan te sluiten bij je hospitalisatieverzekering.

Zorg voor jezelf en voor je partner

Als jonge ouder heb je vaak de neiging om jezelf te vergeten, dat is normaal ... Toch zou jouw welzijn een prioriteit moeten blijven! Zeggen ze niet dat je eerst voor jezelf moet zorgen om anderen te kunnen helpen? Ja hoor: jouw balans is essentieel voor die van de baby! Alles begint met een goede levensstijl: rust zoveel mogelijk uit, eet gezond en probeer wat lichaamsbeweging te behouden. Kan je het even niet meer aan? Vraag hulp aan je familie of vrienden. Veel jonge ouders voelen zich wat verloren, uitgeput en hebben ondersteuning nodig. Daar is helemaal niets mis mee!
Er zijn ondersteuningsgroepen voor jonge ouders. Online of persoonlijk, ze bieden advies en de mogelijkheid om met andere mensen te praten om je minder geïsoleerd te voelen.

Maak het huis kindveilig

Scherpe voorwerpen, stopcontacten, tafelhoeken, trappen, ... Zoveel zaken die onschuldig lijken, maar die het voor een kindje niet zijn. Binnen de kortste keren zal je kleintje zijn omgeving willen verkennen. Denk eraan je huis nu al kindveilig te maken. Stopcontactbeschermers, hoekbeschermers of veiligheidshekjes helpen je hierbij.
Je vindt alles wat je nodig hebt in babywinkels.

Bereid de financiële toekomst voor

Op een dag zal je kind op eigen benen staan. En hierbij zal het een beetje hulp goed kunnen gebruiken. Zoals veel ouders kan je al vanaf de geboorte denken aan zijn of haar financiële toekomst en beginnen met geld opzij te zetten. Je hebt hiervoor verschillende formules om te sparen of te beleggen op lange termijn. Je kind krijgt dan het geld op het moment dat het dit het best kan gebruiken. Met de financiële verzekeringen van Yongo van AG kan je kiezen tussen twee formules. En wat meer is? Niet alleen jij als ouder, maar iedereen die je kindje genegen is, kan een Yongo openen en bijdragen aan zijn of haar toekomst!
Je vindt alles wat je nodig hebt in babywinkels.

Waarom kiezen voor Yongo?

  • De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook hun steentje bijdragen en zelf een Yongo openen
  • Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
  • Het kan al vanaf € 10 per storting en volledig op eigen ritme